… tudi Instagramu, kot virus širijo objave z nazivom “10-Year Challenge” oz. “10-letni izziv“. Na prvi pogled nedolžna zadeva je zasvojila milijone uporabnikov, vključno z zvezdniki, da objavljajo svoje fotografije izpred 10 let in danes. A strokovnjaki za zasebnost in s tem tehnologijo opozarjajo, da zadeva ni tako nedolžna in da imajo lastniki Facebooka povsem drugačne, skrite motive. Za kaj gre?

Po njihovih teorijah naj bi obsesijo, ki naj bi jo začeli oni sami ustvarjen premišljeno in namerno, da bi lahko izboljšali prepoznavanje obrazov na fotografijah. Tako ima Fb tudi (še) boljše možnosti, da ključne podatke prodaja naprej tretjim osebam. Uporabniki namreč z objavo svoje fotografije izpred 10 let in aktualne dajo Facebooku vse dodatne podatke, ki jih za to potrebuje.

Prva, ki je to teorijo detajlno izpostavila, je novinarka za revijo Wired Magazine, Kate O’Neill, katere sarkastični tvit “kako lahko vse te podatke uporabijo za izboljšanje tehnologije prepoznavanja obrazov in način staranja oseb” se je razširil kot ogenj, ko ga je objavila. Nadaljevala je: “Zahvaljujoč tej potezi imajo sedaj na voljo ogromno bazo podatkov fotografij ljudi izpred 10 let in sedaj. Četudi to slučajno ni primer socialnega inženiringa, je bilo v preteklih 10 letih polno primerov družabnih igric in potez, ustvarjenih z namenom, da so pridobivali podatke. Samo pomislite na masovno pridobivanje podatkov preko 70 milijonov uporabnikov v ZDA preko Cambridge Analytica.”

PREBERITE TUDI: Kako nas Facebook dela depresivne in kako to preprečiti

Dodala je še, da “k tehnologiji moramo pristopati premišljeno glede podatkov, ki jih dajemo in kako jih lahko uporabijo.” Kate O’Neill pa ni edina s tovrstnimi pomisleki – Amy Webb, profesorica na NYU Stern School of Business, je CBS News povedala, da ta viralni trend daje Facebooku “popolne podatke za izboljševanje sistema,” ter dodala, da “je ta ‘izziv’ Facebooku dal grozljive možosti učenja in izboljševanja njihovega sistema za boljše prepoznavanje majhnih sprememb na obrazih njihovih uporabnikov.

Facebook je seveda že podal izjavo, da se distancira od vseh teh izjav in namena viralne akcije ter da ne vidi nobene koristi ali prednosti: “To je viralna akcija, ustvarjena s strani uporabnikov, ki je postala viralna sama po sebi. Facebook ni začel tega trenda in fotografije uporabnikov so že na Facebooku. Facebook od tega ne pridobi ničesar (razen opominjanja na vprašljive modne trende iz leta 2009). naj tudi spomnimo, da lahko uporabniki kadarkoli izklopijo prepoznavanje obrazov.”

Res je, teoretično uporabniki imajo to možnost, in čeprav Facebook trdi, da nima nič od tega, je dejstvo, da so bili motivi velikana že večkrat pod vprašajem – to pa je tudi znak, da postajajo uporabniki družbenih medijev čedalje bolj občutljivi na dejstvo, da se zbirajo njihovi osebni podatki, ter nato analizirajo, shranjujejo ter prodajajo tretjim osebam kot so razna družbena omrežja ter oglaševalci.

PREBERITE TUDI: Facebook povzroča zavist in nezadovoljstvo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj