Muškatna kadulja ima dolgo zgodovino uporabe v medicinske namene. Njeno latinsko ime je salvia sclarea in je ena najbolj učinkovitih rastlin za uravnavanje hormonov, sploh za ženske.

Tako naj bi imelo ugoden vpliv na PMS, menstrualne krče, močne menstruacije in v primeru predmenopavze in menopavze blaži vročinske oblive in hormonsko neravnovesje. Muškatna kadulja je znana po tem, da izboljša prekrvavitev, prebavo, izboljša vid in deluje celo proti levkemiji.

Eterično olje muškatne kadulje je tako eno najbolj zdravilnih eteričnih olj. Deluje antidepresivno, protiglivično, antiseptično, antikonvulzivno, antispazmodično, adstrigentno in protivnetno. Je tudi blag sedativ in deluje proti stresu.

1. Lajša PMS in menstrualne bolečine

Eterično olje muškatne kadulje regulira menstrualni cikel tako, da na naraven način uravnava hormone in stimulira odprtje sistema, ki je zaviran. Blaži tudi zatekanje, krče, nihanje razpoloženja in hrepenenje po (nezdravi) hrani.

Zanimiva študija, opravljena na univerzi Oxford Brooks v Veliki Britaniji na 8058 ženskah med porodom, je pokazala, da je aromaterapija lahko učinkovita pri blaženju anksioznosti porodnic, strahu in celo bolečine. Izmed 10 eteričnih olj, ki so jih testirali, se je eterično olje muškatne kadulje izkazalo za najbolj učinkovito za blaženje bolečin.

Druga študija iz leta 2012 je pokazala, da so eterična olja muškatne kadulje, majarona, cimeta, ingverja in geranije, uporabljena za masažo trebuha v primerjavi z protibolečinskim sredstvom acetaminophen celo bolj učinkovita.

2. Uravnava delovanje hormonov

Vsebuje naravne fitoestrogene, ki regulirajo nivo estrogena v telesu in zagotavljajo dolgoročno zdravje maternice. Tako je zmanjšana nevarnost za nastanek raka maternice in jajčnikov. Veliko sodobnih rakavih obolenj, pa tudi neplodnost, policistični jajčniki ipd. so bolezni, povezane s preveč estrogena. Eterično olje muškatne kadulje estrogen uravnava.

Študija, objavljena 2014 v Journal of Phytotherapy Research, je pokazala, da se nivo kortizola ob vdihovanju eteričnega olja muškatne kadulje zniža za kar 36 odstotkov in izboljšalo stanje ščitničnih hormonov. Tudi stanje depresije se je močno izboljšalo.

PREBERITE TUDI: Ta 4 eterična olja pomagajo proti tesnobi

3. Blaži nespečnost

Je naravni sedativ in znižuje raven kortizola, če ste pod stresom, zato deluje pomirjajoče in je idealno za zvečer pred spanjem – samostojno ali z et. Oljem sivke.

4. Izboljšuje prekrvavitev

Širi žile in tako izboljša prekrvavitev; ker sprošča možgane in arterije pa tudi niža krvni tlak. Tako telo dobi več kisika v mišice in organe.

5. Izboljša kardiovaskularno zdravje

Muškatna kadulja ima protivnetno in antioksidativno delovanje, kar ščiti tudi srce in ožilje. Lahko pomaga naravno znižati holesterol.

6. Blaži stres

Ima pomirjajoče in antidepresivno delovanje, zato je eno najboljših eteričnih olj za vse, ki so pod stresom ali se počutijo depresivno. Izboljša tudi samozavest in mentalno moč ter lahko deluje celo evforično – torej se po njem počutite sproščeni in navdušeni.

7. Deluje proti levkemiji

Neverjetna raziskava, opravljena na oddelku za imunologijo inštituta Hellenic Anticancer Institute v Atenah v Grčiji, je pokazala, da sestavina sclareolki jo vsebuje et. Olje muškatne kadulje, deluje proti levkemiji. In sicer sclareol v procesu apoptoze ubije rakave celice.

PREBERITE TUDI: 6 najbolj vsestransko uporabnih eteričnih olj in načini uporabe

8. Pobija bakterije in tako zdravi infekcije

Preprečuje rast in širjenje bakterij in glivic in s tem s temi patogeni povezanih infekcij. Lahko celo prepreči, da bi nevarne bakterije zašle v telo preko vode in hrane. Ima tudi močno antiseptično delovanje, zato rane ne bodo postale okužene, če nanje nanesete to eterično olje. Tako se bodo rane, odrgnine in ureznine hitreje zacelile, kar je pokazala tudi raziskava iz leta 2015, objavljena v znanstveni publikaciji Postepy Dermatol Alergol. Eterično olje muškatne kadulje je bilo učinkovito celo proti bakterijam kot so Staphylococcus aureus, S. epidermidis in S. xylosus.

9. Izboljša zdravje kože

Vsebuje pomemben ester, linalyl acetate, ki je naravna fitokemikalija, ki se sicer nahaja v pikantnih začimbah. Ta zmanjšuje vnetja in deluje proti raznim ekcemom; uravnava pa tudi izločanje loja v koži. Glede tega deluje podobno kot jojoba olje, zato je njuna kombinacija popolna nega mastne kože.

10. Izboljšuje prebavo

Dobra prebava in zdrav prebavni sistem je osnova za dobro zdravje. Vpliva namreč na vse: na živce, hormone, bakterije, kri in organe in vse skupaj lahko harmonično deluje, ali pa je porušeno. Dobro delovanje zagotavlja dobro prebavljanje zaužite hrane in tekočin.

Eterično olje muškatne kadulje tako spodbuja izločanje želodčnih sokov in žolča, kar pospeši in olajša prebavo in zmanjšuje možnost za krče, napihnjenost, vetrove, zaprtje, želodčne razjede in rane ter ostale prebavne težave. Hkrati lahko tako pomaga bolje absorbirati pomembna mikrohranila, kot so vitamini, minerali in fitokemikalije.

Uporaba

Če ni navedeno drugače, ga samostojno ali skupaj z drugimi eteričnimi olji vstavite v izparilnik za eterična olja. Pri nanašanju na kožo ga razredčite v nosilnem olju, npr. mandljevem, jojoba, šipkovem, olivnem, kokosovem …

PREBERITE TUDI: 3 najboljša eterična olja za ženske (za uravnavanje hormonov)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj