Eterična olja čedalje bolj pridobivajo na prepoznavnosti zaradi svojih neverjetnih učinkov na zdravje in počutje. Mnoga imajo protivnetno, protiglivično, antibakterijsko in antivirusno delovanje, vplivajo na naše hormone; imajo protibolečinsko, antidepresivno in pomirjajoče delovanje.

Zaradi njihove neverjetne učinkovitosti in odsotnosti stranskih učinkov, ki jih imajo sintetični farmacevtski pripravki, se jih čedalje več ljudi poslužuje za lajšanje raznih zdravstvenih težav, uravnavanje hormonov in izboljšanje počutja.

Mnoga eterična olja imajo tudi vpliv na hormone v človeškem telesu – sploh estrogen, progesteron in ščitnični hormon – zato si poglejmo, katera 3 so tista, ki so najbolj primerna za uravnavanje ženskih hormonov.

1. Muškatna kadulja (Clary Sage)

Eterično olje muškatne kadulje ima neverjeten vpliv na uravnavanje hormonov. Raziskava, objavljena leta 2014 v znanstveni publikaciji Journal of Phytotherapy Research, je pokazala, da lahko eteričmo olje muškatne kadulje zniža raven kortizola, hormona stresa, za kar 36 odstotkov in hkrati izboljša ščitnični hormon. Poleg tega ima antidepresivno delovanje in izboljša razpoloženje.

Vpliva pa tudi na uravnavanje estrogena v telesu. Dandanes, ko ima zaradi hormonskih motilcev (plastika, ki jo uporabljate vsak dan; pitje iz plastenk; pesticidi, pšenica, soja; kontracepcija in razna zdravila ipd.) večina preveč estrogena, vključno z moškimi, to predstavlja velik del različnih zdravstvenih težav. Med drugim prekomerna raven estrogen povzroča neplodnost, policistične jajčnike, določena rakava obolenja in porušeno hormonsko ravnovesje v telesu.

Olje muškatne kadulje je zato idealno, da si na naraven način uravnate raven estrogena in s tem tudi ostale hormone spravite bolj v ravnovesje. Med drugim je izvrstno tudi za lajšanje PMS težav.

2. Timijan (Thyme)

Eterično olje timijana uravnava raven progesterona v telesu, je pokazala raziskava. Deluje namreč tako, da spodbuja proizvodnjo progesterona v telesu, kar koristi moškim in ženskam, ki imajo dandanes večinoma prenizko raven (nesorazmerje z estrogenom). Nizka raven progesterona je povezana z neplodnostjo, policističnimi jajčniki, depresijo in na sploh porušenim hormonskim ravnovesjem.

Je tudi idealna alternativa nadomestni hormonski terapiji, ki ima mnoge stranske učinke in lahko poveča nevarnost za nastanek nekaterih rakavih obolenj in drugih zdravstvenih težav.

3. Sandalovina (Sandalwood)

Medtem, ko sta muškatna kadulja in timijan idealna za uravnavanje ženskih hormonov, pa ima sandalovina največji vpliv na moški spolni hormon testosteron (ja, imamo ga tudi ženske in zelo je pomemben). Moški, ki jim danes zaradi prevladovanja estrogena tudi pogosto primanjkuje testosterona, si tako lahko pomagajo z eteričnim oljem sandalovine. To eterično olje je tudi temeljna sestavina večine moških parfumov, saj deluje kot afrodiziak.

Moški lahko eterično olje sandalovine uporabijo tako, da dodajo kako kapljico v losjon za nego obraza ali rok in si tako izboljšajo libido in uravnajo hormone.

Kako uporabljati eterična olja?

Najbolj preprost način uporabe je, da dodate kapljico eteričnega olja v kokosovo ali mandljevo olje ali svoj najljubši ekološki losjon za telo ali kremo za roke ter se namažete na izbrane dele telesa. Ker so njihove molekule tako majhne, se dejansko absorbirajo v vaše telo in učinkujejo. Nekateri priporočajo tudi nanos direktno na kožo, a v izogib draženju jih je vseeno bolje razredčiti ali uporabiti v izparilniku.

Druga eterična olja, ki vplivajo na počutje

  • Vrtnica (Rose): izboljšuje počutje, saj dvigne nivo serotonina.
  • Kamilica (Chamomile): zmanjšuje stres, niža raven kortizola in zmanjšuje anksioznost.
  • Sivka (Lavender): deluje pomirjajoče, zmanjšuje stres anksioznost in deluje antidepresivno.
  • Bosvelija (Franckincense): eno najbolj vsestransko uporabnih in učinkovitih eteričnih olj. Izboljšuje delovanje ščitnice, deluje protivnetno, znižuje kortizol, deluje antistresno in pomirja.

PREBERITE TUDI: 6 najbolj vsestransko uporabnih eteričnih olj in načini uporabe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj