EOND oz. po slovensko EOND je kratica za En Obrok Na Dan, ki pri pravih, neodvisnih prehranskih strokovnjakih in zdravnikih postaja čedalje bolj pogost način prehranjevanja. Mnogi se ga poslužujejo za ultra hitro hujšanje ali izboljšanje metabolizma, ki ga (pre)več obrokov na dan, sploh če je hrana še nezdrava, pokvari.

Večina, ki že desetletja spremlja uradne strokovnjake in medije, ki predstavljajo “resnico”, sponzorirano s strani prehranske in farmacevtske industrije, dvomi, da je to zdrav način prehranjevanja in hujšanja, a raziskave in izkušnje ljudi, ki se ga poslužujejo, kažejo izjemne rezultate.

Če še vedno dvomite, si preberite ta članek.

Kaj je EOND?

EOND zelo preprosto pomeni En Obrok Na Dan, torej uživanje enega obroka na dan. Ne določa, kaj jeste ali ob kateri uri – gre le za to, da jeste zgolj enkrat.

EOND je najdaljša oblika časovno omejenega prehranjevanja oz. prekinitvenega posta, enakovredna postu 23:1 (postite se 23 ur in jeste v enournem oknu). EOND v svojem najčistejšem pomenu ne predpisuje omejevanja kalorij ali posebne sestave obroka, a kljub temu je izjemno pomembno, da pri tem edinem obroku vztrajate z zdravo prehrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Koristi EOND – rezultati kliničnih raziskav

Hujšanje

Napredni zdravniki v tujini, ki imajo obilo odličnih rezultatov pri predpisovanju prekinitvenega posta in prehrane z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, pogosto uporabljajo EOND kot pomoč pri hujšanju, ko se le-to ustavi. Kadar se oseba s prekomernim odstotkom telesne maščobe prehranjuje z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (LCHF oz. ketonska), vendar ne izgublja telesne maščobe, kot bi bilo za pričakovati, lahko EOND močno pospeši hujšanje. To so potrdile tudi neštete raziskave.

Varčevanje s časom

Mnogi, ki se prehranjujejo po vzorcu EOND, to počnejo zaradi lažje priprave hrane in manj porabljenega časa za pripravo in pospravljenje. To je lahko še posebej koristno za tiste, ki pogosto potujejo, delajo v izmenah ali imajo hektičen in natrpan urnik. Na ta način namreč privarčujejo čas in preprečijo, da bi se začeli rediti.

Pomislite, koliko časa porabite za načrtovanje, nakupovanje in pripravo obrokov? Kje je šele pomivanje in pospravljanje po obroku. Če jeste tri obroke na dan, koliko časa bi lahko prihranili, če bi to zmanjšali za dve tretjini, hkrati pa še shujšali in vsestransko koristili svojemu zdravju?

Uravnavanje inzulina in zdravljenje metabolnih težav

EOND kot oblika časovno omejenega prehranjevanja oz. prekinitvenega posta lahko pomaga zmanjšati hiperinzulinemijo, nadzorovati sladkorno bolezen in izboljšati metabolni sindrom. Klinične izkušnje kažejo, da lahko podaljšanje obdobja postenja z npr. 16 ur na 23 drastično pripomore k izboljšanju teh bolezenskih metabolnih stanj, zato lahko EOND prinese boljše rezultate kot krajši post.

Zmanjšan vnos kalorij

Redkokdo dandanes še ne ve, da je edini neizpodbitni in večkrat dokazani način za zaviranje staranja (pre)malo hrane. Seveda ne govorimo o stradanju, a neštete raziskave na živalih in ljudeh so dale vedno znova enake rezultate – tisti, ki pojedo manj (pri posameznem obroku, še bolj pa če izpuščajo obroke in se postijo), bolj mladostni, živijo dlje in je njihova biološka starost nižja od dejanske.

Zato nekateri koristijo EOND kot preprost način za zmanjšanje vnosa kalorij. Če si dovolite jesti le v 30- do 60-minutnem časovnem oknu, je fizično težko že doseči, kaj šele preseči dnevne potrebe po energiji. To sicer ni, je pa vsekakor težko izvedljivo. Za tiste, ki imajo koristi od urejenega urnika prehrane, ki ne dovoljuje prigrizkov, je EOND lahko strategija, ki izvrstno deluje.

Morebitni pomisleki glede EOND

Motnje hranjenja

Vsak način prehranjevanja lahko pri dovzetnih ljudeh sproži motnje hranjenja. Če ste v preteklosti že imeli motnje hranjenja oz. ste nagnjeni k njim, se EOND raje izogibajte.

Predolgotrajno omejevanje kalorij

Ustvarjanje načina prehranjevanja, v katerem naravno zmanjšate vnos kalorij, je ena od največjih prednosti EOND. Druga plat medalje je, da je pri dolgotrajnem in neprekinjenem uživanju EOND težko pridobiti ustrezno količino kalorij. Če oz. dokler se borimo z odvečno telesno maščobo, je to seveda dobrodošlo – ko pa smo enkrat na normalni telesni teži oz. odstotku maščobe, pa je dobro EOND ohraniti le za občasno – npr. dvakrat do trikrat tedensko. Ne pozabimo, da je tudi prekinitveni post z dvema obrokoma izjemno učinkovit tako za zaviranje staranja kot tudi avtofagijo, ohranjanje zdrave telesne teže in dobrega počutja.

Pomanjkljiv vnos beljakovin

Tako, kot EOND spodbuja omejevanje kalorij, lahko vodi tudi v pomanjkljiv vnos beljakovin. Ker beljakovine pripomorejo k občutku sitosti in zadovoljstva, je težko pojesti celotno dnevno potrebo naenkrat, si pa pri tem lahko pomagamo z zdravimi maščobami.

Prevelik vnos ogljikovih hidratov

Če poskušate na vsak način ostati v ketozi, je najbolje, da omejite neto vnos ogljikovih hidratov na manj kot 20 gramov na dan. Na splošno pa je priporočljivo tudi, da vnos ogljikovih hidratov razporedite tako, da v vsakem obroku ne bo več kot 10 gramov. Pri EOND zaužijete le en obrok, zato bi lahko teoretično vseh 20 gramov ogljikovih hidratov zaužili v enem samem obroku. To je sicer še vedno združljivo s ketonsko prehrano, vendar se lahko tisti, ki so zelo odporni na inzulin, na 20-gramski vnos ogljikovih hidratov odzovejo z dvigom ravni glukoze in inzulina, kar na koncu privede do znižanja ravni ketonov.

Prebavne motnje in driska

Nekaterim lahko daljši cikel brez hrane, ki mu sledi večja količina hrane, povzroči nelagodje v trebuhu in celo drisko. Čeprav je težko oceniti, koliko ljudi, ki uživajo EOND, ima te težave, večina kliničnih strokovnjakov ugotavlja, da so izjemno redke.

Omejitev pri izjemno intenzivnih vadbah

Nekateri med postenjem težko telovadijo, a to ne velja za zmerne, temveč le izjemno intenzivne vadbe in če je od obroka minilo že veliko ur ali je bil celo prejšnji dan. Če imate zelo intenzivne treninge, bi bilo zaradi tega sledenje načinu prehranjevanja EOND morda preveč. Kljub temu lahko vsaj poskusite z vadbo na tešče. Raziskave in klinične izkušnje kažejo, da je vadba na tešče varna in učinkovita pri hujšanju.

Pomembno

Bistvo EOND je v tem, da nanj preidete postopoma. Torej če ste imeli doslej 3 obroke na dan in morda še celo kak prigrizek vmes, NE preskočite na en obrok na dan, temveč na EOND preidete postopoma, tako, da najprej ukinete 1 obrok, med druga dva pa date več časa.

Torej če ste imeli npr. ob 7h zajtrk, ob 13h kosilo in ob 18h večerjo, ukinite zajtrk ALI večerjo, preostala dva obroka pa razporedite tako, da bo med njima 2 uri več časa. Kasneje boste ta čas med njima krčili, dokler ne boste počasi prešli na 1 obrok na dan.

Zavedati pa se morate, da bolj, kot ste odvisni od hrane, OH in nešteto obrokov, več je možnosti za slabo počutje, utrujenost, vrtoglavico, ipd. – a vsi ti so prehodne narave. Če imate zelo veliko odvečne telesne maščobe in vam nikakor ne uspe preiti na EOND, nikar ne obupajte – tudi z dvema obrokoma na dan in pretežno ketonsko prehrano lahko dosežete izjemne rezultate. Predvsem pa si dajte čas za prehod na manj obrokov in nato na enega.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj