Kampanja za odpravo jajc iz baterijske reje ~ E.Leclerc in Eurospin s svojih polic (postopoma) umikata jajca iz baterijske reje!

V ponedeljek, 26. 3. 2018 ob 11h smo Društvo za zaščito živali Ljubljana in Zavod Danes je nov dan pričeli s kampanjo za odpravo jajc iz baterijske reje iz polic največjih trgovcev v Sloveniji. Osnovni cilj kampanje je bilo zbrati vsaj 5000 podpisov peticije in jih nato predati slovenskim trgovcem s pozivom, da se zavežejo k odpravi ponudbe jajc iz baterijske reje v določenem časovnem obdobju.

Do vključno 12. 4. 2018 smo zbrali zavidljivih 13.496 podpisov peticije, s katerimi smo nato naslovili vodstva trgovskih verig MERCATOR d.d., SPAR SLOVENIJA trgovsko podjetje d.o.o., ENGROTUŠ d.o.o., JAGROS d.o.o. (Trgovine Jager), EUROSPIN EKO d.o.o. in RUDNIDIS trgovina, d.o.o. (E.Leclerc).

V dobrih treh mesecih smo končno zbrali vse odzive in z navdušenjem sporočamo, da se k (postopni) odpravi jajc iz baterijske reje iz svoje ponudbe zavezujeta trgovski verigi E.Leclerc in Eurospin!

Iz trgovske verige Eurospin sporočajo:

“Ker je mnenje in zaupanje naših strank za nas zelo pomembno, smo vedno pripravljeni prisluhniti predlogom in se zavzemamo za izboljšave, tako na izdelkih, kot tudi pri storitvah. Obveščamo vas,  da  bomo v roku dveh mesecev (do koncu avgusta 2018, op. a.), jajca iz baterijske reje zamenjali z jajci iz talne reje. Tudi v nekaterih izdelkih, ki nosijo našo blagovno znamko, smo že zamenjali jajca iz baterijske reje z jajci iz talne reje, ampak je, glede na obširnost asortimana in drugih razlogov, postopek bolj zapleten in dolgotrajen. V podjetju Eurospin stremimo k upoštevanju želja kupcev, predvsem pa k odgovornemu poslovanju.”

Iz trgovske verige E.Leclerc sporočajo:

“Skupina E.Leclerc se zavezuje, da bo do leta 2020 opustila prodajo jajc kokoši iz baterijske reje, ki jih prodaja pod svojo blagovno znamko. Za celoten oddelek jajc pa se k istemu zavezuje do leta 2025, upoštevajoč ritem prilagajanja proizvajalcev. Skupina se tudi zavezuje, da bo do leta 2025 prekinila uporabo jajc kokoši iz baterijske reje v sestavinah vseh živilskih izdelkov (omake, slaščice, pripravljene jedi, …).”

Zavrnilno sta se na peticijo odzvali trgovski verigi Mercator in Spar, medtem ko se trgovski verigi Tuš in Jager na naš poziv kljub vztrajnim prizadevanjem niti nista odzvali.

Iz trgovske verige Spar sporočajo:

“Spoštovani,

v Sparu Slovenija podpiramo vsa prizadevanja za trajnostno sonaravni razvoj in v tem okviru tudi razmislek o potrošnji jajc z vidika dobrobiti kokoši nesnic. Našim kupcem omogočamo nakup le svežih slovenskih jajc iz kmetij, pri čemer jajca baterijske reje v ponudbi vztrajno postopoma odpravljamo in uvajamo vse več jajc drugih vrst reje, kot so jajca ekološke reje, proste reje in hlevske reje. Kupec se tako med našo široko ponudbo jajc sam odloči, katera bo izbral.

Predlagamo vam, da peticijo naslovite na prave naslovnike – dobavitelje oziroma gojitelje kokoši, ki pa bi jim bilo potrebno obenem tudi pomagati k čim hitrejši opustitvi baterijskega načina reje in pri prehodu na drugačen način reje. Zato vaš predlog k srečanju in predaji peticije vljudno zavračamo.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.”

Na elektronski naslov uredništva Planet Lepote smo v ponedeljek, 13. 8. 2018, prejeli spodnji dopis trgovske verige Spar:

“V Sparu Slovenija podpiramo vsa prizadevanja za trajnostno sonaravni razvoj in v tem okviru tudi razmislek o potrošnji jajc z vidika dobrobiti kokoši nesnic. Našim kupcem omogočamo nakup le svežih slovenskih jajc iz kmetij, pri čemer jajca baterijske reje v ponudbi vztrajno postopoma odpravljamo in uvajamo vse več jajc drugih vrst reje, kot so jajca ekološke reje, proste reje in hlevske reje. 

V podjetju Spar Slovenija smo se odločili, da do konca leta 2020 na naših policah ne bo več jajc kokoši iz baterijske reje.”

Iz trgovske verige Mercator pa nenazadnje sporočajo:

“Spoštovani!

Seznanjeni smo z vašimi prizadevanji in podrobno spremljamo tudi strokovno razpravo na to temo. Tozadevno ocenjujemo, da mora tovrstna razprava še naprej potekati v strokovnih in nadzornih krogih, seveda s participacijo vse zainteresirane javnosti, torej tudi nevladnih organizacij in kupcev. Ob tem dodajamo, da se strinjamo z izjavami ga. Ksenije Vesenjak Kutlačić iz sobotnega Objektiva v Dnevniku v zvezi s podpisovanjem peticij(e) (da podpisovanje peticij ni dovolj, op. a.).

Z veseljem se osebno odzovem vaši pobudi za izmenjavo stališč in predlagam, da uskladimo termin našega srečanja. Z veseljem se tudi oglasim neposredno v vaših prostorih.

Vnaprej se vam zahvaljujem za razumevanje.”

Iztok Verdnik

Z g. Verdnikom smo želeli uskladiti predlagano srečanje, vendar smo po naknadnem telefonskem pogovoru ugotovili, da se vodstvo trgovske verige pravzaprav ni pripravljeno pogovarjati samo z nami (niti uradno sprejeti peticije), bi pa se udeležilo potencialne širše, sistemske razprave z vsemi deležniki, tj. tudi s proizvajalci in vlado.

Do današnjega dne smo zbrali 13.731 podpisov peticije. S tem zaključujemo našo peticijo za odpravo jajc iz baterijske reje iz polic glavnih trgovcev v Sloveniji. Vsem podpisnikom in drugim podpornikom se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in podporo, zaradi katere je naša akcija presegla cilj in dosegla celotno Slovenijo. Prav zaradi legitimnosti naših prizadevanj, ki jo izkazuje tolikšna podpora, pa napovedujemo, da bomo z akcijo nadaljevali na sistemski ravni s pozivom novi ministrici oz. novemu ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za ureditev zakonodajne prepovedi baterijske reje kokoši v Sloveniji po vzoru Avstrije in Nemčije v sodelovanju z vsemi zainteresiranimi deležniki.

Informacije o reji kokoši nesnic in o naši akciji lahko še naprej spremljate na blogu (blog.imasjajca.si) in na naših spletnih kanalih.

Ni vseeno, kako živijo kokoši nesnice. Čeprav nobena reja, ki je namenjena masovni proizvodnji, ni idealna za dobrobit živali, pa je vsekakor skrajni čas, da odločno rečemo NE vsaj baterijski reji. To je prvi korak k izboljšanju kakovosti življenja naših kokoši, ki ga zagotovo lahko naredimo že danes.

www.imasjajca.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj