Živimo v času, ko so nam v Sloveniji dobrine, kot so pitna voda, topla voda, elektična energija, topel in razsvetljen dom … samoumevne in dostopne. Žal pa smo že priča negativnim spremembam v okolju, za katere je kriv človek sam, s svojim nepremišljenim in razsipnim ravnanjem.

Strokovnjaki napovedujejo, da bodo že čez nekaj desetletij zaradi sprememb v ozračju in okolju zaloge pitne vode močno zmanjšane, tudi v naših klimatskih razmerah. Iz tujine že dobivamo poročila o tonskih kupih smeti, s katerimi države in mesta nimajo kaj početi. Številne živalske in rastlinske vrste so v izumiranju zaradi sprememb njihovega naravnega okolja in posegov človeka. Če bomo nadaljevali tako, bodo kaj kmalu prizadeta tudi naša gospodinjstva, naša kvaliteta življenja, pa tudi kvaliteta življenja drugih živih bitij, na katere pogosto še pomislimo ne. Prav je, da se ljudje zavedamo vpliva, ki ga povzroča naše bivanje na tem lepem planetu in da se trudimo, da bi za seboj pustili čim manj škodljivih sledi za naslednje generacije.

reciklirajmo

Morda boste pomislili: »Sam na vse to tako ali tako nimam nobenega vpliva. Največji onesnaževalci na svetu so tako večje države, kot sta ZDA in Kitajska; za najhujše izpuste plinov so krivi kmetijstvo, težka industrija in promet; za kemikalije v podtalnici in zemlji kemične industrije;…« in tako naprej. Tak način razmišljanja je neodgovoren in zmoten. Prav vsak izmed nas ima doma, v svojem gospodinjstvu, vso moč, da se odloči za drugačno, bolj zavestno ekološko ravnanje. Začeti je potrebno pri sebi.

deponija odpadkov

Oglejmo si nekaj idej, s katerimi lahko začnemo doma, v svojem gospodinjstvu.

8 KOMENTARJI

 1. Odličen članek!
  Res je sprva težko začeti reciklirati, ampak ko enkrat začneš, ti hitro pride v kri in gre samodejno. Sploh ko pomislim, koliko enega materiala in embalaž gre v nič, ko bi jih lahko mirno ponovno uporabili, tako pa smetijo okolico po nepotrebnem…

 2. ob branju članka sem ugotovila, da sem pozabila izpostaviti še en pomembni vidik pri ločevanju in recikliranju odpadkov, in sicer NAKUPOVALNE VREČKE. sama v trgovino s špecerijo vedno vzamem veliko, staro, vzdržljivo vrečko s seboj, da mi ni treba vedno vzeti ali kupiti nove. tudi sicer vrečke skušam čim bolj ponovno uporabiti. pogrešam pa to, da bi imeli v več trgovinah papirnate, magari malo slabše kvalitete, samo da ne bi bile tiste glossy plastične. res, ob enormnih količinah plastičnih nakupovalnih vrečk, ki se dnevno razdelijo in kupijo po Slo trgovinah, me je pa kar groza.

 3. Krasen članek, ki bi ga moral prebrati vsakdo. Pravzaprav gre za način mišljenja- ko enkrat razmišljaš ekološko, ti nič ni težko.

 4. Krasen članek, sama se precej ukvarjam z ekologijo na točno dolčenem področju in mi je zelo všeč, da se tudi naPL piše o takih temah!
  Bi pa dodala, da je glede na naš vsakdanjik tudi mene kar groza teh vrečk, zato že nekaj let uporabljam lično vrečko iz blaga, ki se lepo zloži in shrani v pripadajočo torbico veliko cca 10 x 10 cm, katero imam vsakodnevno v torbici (je pa reklamna, farmacevtska:).
  Poleg tega pa opažam, da se veliko ljudi pri novogradnjah samoiniciativno odloča za porabo deževnice kot sanitarne vode in vode za zalivanje, pranje….

 5. Super članek! Tudi sama zelo skrbim za varovanje okolja, sploh kar se tiče ločevanja odpadkov in nakupovalnih vrečk. V trgovino vedno nesem svojo ali pa grem kar z nahrbtnikom. Edino, kar me bega je, ker še vedno natančno nevem, kako je z ločevanjem embalaže in plastičnih odpadkov…

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj