Le kdo ne obožuje vonja po sveže pečenih žemljah? Ker priprava ni zapletena, ni razloga, da jih ne bi spekli kar doma. Lahko se poigrate z različnimi vrstami moke in ustvarite svoje najljubše.

Za približno 15 do 20 žemelj (odvisno od velikosti) potrebujemo:

  • 25 dag moke iz celega pšeničnega zrna
  • 50 dag bele pšenične moke
  • 1 dl mleka
  • ½ dl olja
  • 4 dl vode
  • sol
  • sladkor

domace_polnozrnate_zemlje_1

Najprej v manjši posodi pripravimo kvas: raztopimo ga v nekaj žlicah mlačne vode, dodamo čajno žličko sladkorja in čajno žličko moke ter pustimo vzhajati cca 10 min.

domace_polnozrnate_zemlje_2

Stehtamo moko in ji najprej primešamo kvas. Solimo in med mešanjem postopoma dodamo olje, mleko in vodo.

domace_polnozrnate_zemlje_3 

domace_polnozrnate_zemlje_4

Testo mesimo približno 10 minut oziroma dokler se ne loči od posode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati pol ure.

 domace_polnozrnate_zemlje_5

Vzhajano testo na pomokani površini oblikujemo v nekakšen trak, ki ga s topim delom noža narežemo na pravokotnike. Ker je od tega koraka odvisna velikost žemelj, imejte v mislih, da bo testo še precej vzhajalo in narastlo.

domace_polnozrnate_zemlje_7

Posamezen ”pravokotnik” testa s pomokanimi rokami oblikujemo v elipsasto obliko. Pri tem koraku je potrebno nekaj prakse, a je v bistvu potrebno testo samo malo stisniti med dlanmi. Nato s pomokano kuhalnico naredimo ”rez” po sredini žemlje.

domace_polnozrnate_zemlje_8

Žemlje odlagamo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem ali ga namastimo in pomokamo. Pustimo jih vzhajati 15 minut. Medtem ogrejemo pečico na 200 °C.

domace_polnozrnate_zemlje_9

Žemlje pečemo 10 minut, jih vzamemo iz pečice in jih na tanko premažemo z oljem. Nato jih vrnemo v pečico in pečemo še približno 5 minut.

domace_polnozrnate_zemlje_10 

Ne glede na to, ali jih boste pojedli za zajtrk, malico ali večerjo – naj vam teknejo!

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj