Vsi obožujemo vonj po svežem perilu, ki dišeč pride iz našega pralnega stroja in tega skoraj nič ne more prekositi. Vendar so nekateri ljudje lahko občutljivi na sestavine v pralnih praških, ker jim lahko draži kožo. Nekateri pralni praški lahko tudi ‘zapacajo’ pralni stroj. Poskusite naravno izvedbo pralnega gela iz naravnih sestavin.

Sestavine

 • pol žlice sode bikarbone;
 • pol žlice kisa za vlaganje;
 • 1, 5 l vode;
 • 60 g  naravnega mila;
 • dišavo po želji – eterično olje.

Sestavine lahko podvojite, če želite večjo količino ali razpolovite, če želite testno manjšo količino. Potrebovali boste še 10 minut časa ter staro embalažo, kamor boste gel prelili.Po želji lahko embalažo okrasite po svoje in s tem povečate svojo ustvarjalnost. Priporočamo marsejsko milo (Marseille), ki je že samo po sebi prijetno dišeče. Kapljico etertičnega olja pa lahko dodate, če boste želeli gel dodatno odišaviti.

PREBERITE TUDI: Soda bikarbona za bolj čisto in belo perilo

Postopek

 • Naribate (nastrgate) naravno milo. To je pomembno zato, da se manjši koščki kasneje lažje in hitreje raztopijo v vodi.
 • V lonec nalijete 1,5 litra vode in zavrete. Ko voda zavre, lonec odstavite in ugasnete štedilnik.
 • V (odstavljeno) vodo stresete naribano milo in premešate, da se milo stopi.
 • Dodate sodo bikarbono in kis za vlaganje (manjša reakcija – penjenje je povsem normalna)
 • Premešate. Počakate, da se zmes počasi ohlaja in medtem večkrat premešate.
 • Ko je tekočina dokaj mlačna, jo nalijete v embalažo (najbolje, da kar v staro prazno embalažo kupljenih mehčalcev).

PREBERITE TUDI: Naravna čistila za dom

Odlično je, če nato na vsake toliko časa mešanico še premešate, da se ne naredi usedlina. Ne skrbite, če je tekočina na začetku izjemno redka in prav nič podobna gelu. Nič niste storili narobe. Ko se bo tekočina ohladila, se bo tudi strdila, za to lahko potrebuje tudi par dni, ves ta čas pa lahko zmes mešate ali embalažo z gelom dobro pretresate, da se ne bodo naredile grudice. V kolikor se vam gel preveč strdi, lahko dodate vročo vodo ali pa ga malo segrejete.

Uporaba

Slabosti domačega pralnega gela; za močne madeže gel ni tako učinkovit (za madež lahko uporabite detergent proti madežem) in belo perilo lahko posivi (tu raje uporabljajte kupljena sredstva ali gelu dodajte več sode bikarbone). Alkoholni kis in soda mehčata perilo in pripomoreta k čistoči stroja. Domač pralni gel je sicer najbolj primeren za pranje oblačil, ki niso pretirano umazana (le nošena ali prepotena), brisač in oblačil otrok. S tem se izognete, da bi morda agresivni delci prišli na nežno kožo vaših otrok. Domač pralni gel morda res nima vseh lastnosti kupljenih praškov (vonj in mehkoba) a je manj agresiven, poceni, učinkovit in ekološki. Poleg uporabe domačega pralnega gela še vedno lahko dodajate kupljeni mehčalec. Mešanico seveda lahko uporabite tudi kot čistilni gel drugih površin, naprimer tal ali ploščic.

PREBERITE TUDI: 9 načinov uporabe sode bikarbone kot zdravilo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj