… preprečili natajanje neprijetnih telesnih vonjav. V čem se razlikujeta?

Deodorant

Deodorant je odišavljen sprej, stik ali roll-on, ki se ga po prhanju nanese pod pazduho in preprečuje nastajanje neprijetnega vonja. NE zmanjšuje znojenja.

Antiperspirant

Tako kot deodoranti so tudi antiperspiranti večinoma odišavljeni, obstajajo pa tudi takšni brez vonja za vse, ki ne želijo, da bi se vonj 'tepel' z vonjem njihovega parfuma in tiste, ki ne marajo dišav. Na voljo so kot stik, roll-on in sprej, včasih tudi krema v tubi.
Poleg tega, da antiperspirant odišavi in preprečuje nastajanje neprijetnih vonjav ob znojenju, tudi zmanjšuje znojenje (ga pa ne preprečuje).

PREBERITE TUDI: Aluminijeve soli v antiperspirantih potrjeno rakotvorne
 

Kako ju ločiti, kako vedeti, kaj kupiti?

Ne zadostuje, da le preberete napis na embalaži, ali gre za deodorant ali antiperspirant, saj proizvajalci niso dosledni in natančni pri označevanju. Zato morate preveriti med sestavinami (ingredients oz. INCI), ali vsebujejo aluminijevo spojino, ki zmanjšuje znojenje. Najpogostejša je Aluminium Chlorohydrate, pogosto pa uporabijo tudi Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex GLY.

Katerega izbrati?

Če se ne znojite pretirano, izberite deodorant, v nasprotnem primeru bo boljša izbira antiperspirant.

Alternative?

Če se znojite, a ne želite uporabiti antiperspiranta, ker mislite, da je škodljiv, pa obvezno uporabite deodorant, da preprečite neprijeten vonj, in dodajte blazinice, ki se jih nalepi na notranjo stran oblačil in vpijajo vlago – mokre pazduhe na oblačilih so namreč vse prej kot privlačen videz.
Tovrstne blazinice lahko kupite v vsaki drogeriji.


Blazinice, ki vpijajo vlago oz. znoj

Zelo dobra rešitev pri prekomernem znojenju pa je tudi botox – pri dermatologu ali lepotnem kirurgu vam v pazduhe vbrizgajo botox, ki zelo zmanjša znojenje. Seveda pa se morate zavedati, da telo kompenzira drugje in se boste verjetno malce bolj znojili po preostalem telesu.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj