Uporaba rok je ključnega pomena za ohranjanje dobrega razpoloženja, pomanjkanje te vrste dejavnosti pa lahko prispeva k občutkom razdražljivosti, apatije in depresije.

1. Ko pri opravilu, za katero ni potrebno veliko kognitivnosti, uporabljamo roke, dajemo umu priložnost, da se sprosti in počiva. Obstajajo poklici, kjer posameznik z rokami dela manj, (zdravnik, pisatelj, trener, …), nenehno pa uporablja možgane. S pojavom pametnega telefona se je vse skupaj še poslabšalo, saj ogromno časa porabimo za brskanje po telefonu ali spletu. Če morda povrhu še radi beremo knjige, si naši možgani le redko vzamejo pavzo.

2. Ko so naši možgani “odklopljeni”, nam dajo priložnost, da se lotijo težav iz ozadja. Mnoge študije so pokazale, da imajo ljudje prelomne ideje, medtem ko brezbrižno delajo nekaj z rokami. Ko se lotimo ponavljajoče se naloge in popolnoma odstranimo misel na tegobe, s katerimi se spopadamo, se bo rešitev pogosto čarobno pojavila.

3. Produktivno delo z rokami je zelo prijetno. V tem je nekaj prvinskega. Ustvarjeni smo, da smo dejavni in roke aktivno uporabljamo kot del vsakodnevnega preživetja že tisočletja. S pojavom tehnologije se mnogi med nami prebijamo skozi dneve z minimalnim fizičnim naporom. Na splošno dosežemo veliko manj telesne aktivnosti, kot bi bilo optimalno za naše telo in um.

PREBERITE TUDI: Vrtnarjenje je čudežna terapija, ki ugodno vpliva na nas

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj