Želimo biti uspešni delavci, vodje, starši, prijatelji in vse te vloge nas lahko izčrpavajo. Dnevno krmarimo med obveznostmi in opravki in pozabljamo nase. Pozabljamo pa, da se stres skriva tudi v situacijah, na katere pozabljamo, da so lahko tudi neprijetne in stresne, čeprav na zunaj morda ne izgledajo tako. Če poznate dejavnike stresa, se na njih lažje pripravite in se z njimi tudi lažje soočite.

PREBERITE TUDI: Izgorelost, vaš novodobni morilec

1. Multitasking

Ženske smo odlične v multitaskingu – delanju več stvari hkrati, a to nas lahko vrže tudi iz tira. Čeprav situacije obvladamo bolj, kot si mislimo in lahko hkrati delamo mnogo stvari, nas to počasi izčrpava, zato se lahko počutimo preobremenjene. Ne zadajmo si preveč naenkrat, temveč delujmo mirno in delajmo eno stvar naenkrat. Tako bodo stvari kakovostno opravljene, vi pa bolj mirni. Na koncu dneva bo v vsakem primeru vse opravljeno. Upočasnite in dihajte.

2. Počitnice

Ko izgovorimo besedo počitnice, že zavonjamo morski zrak, mirne dni, sproščenost in brezdelje. A to je le prvi vtis. Bistvo počitnic je, da se spočijemo in ubežimo stresu, a včasih lahko dosežejo prav nasprotno in nas izčrpajo. Vse načrtovanje, potovanje in usklajevanje nas lahko spravlja v stres. Mnogi potarnajo, da po počitnicah potrebujejo še par dni počitka, da se odpočijejo. Ironično, kajne? Delujte mirno in organizirano in spomnite se, da je bistvo počitnic počitek.

3. Osamljenost

Ker so ljudje družabna bitja, nam osamljenost lahko sporoča, da smo v nevarnosti. Podzavestno nam telo lahko pošilja znake, da smo v nevarnosti, da ne bomo preživeli, kar izhaja še iz časov naših davnih prednikov. Osamljenost lahko poveča anksioznost, poviša tveganje za depresivne misli in negativno vpliva na naš spanec.

4. Slaba prehrana

Na dan, ko ste na polno zaposleni in v gneči opravkov, je najlažje pozabiti jesti, skočiti v trgovino po sendvič ali spiti le kavo. Pri tem pa pozabljate, da sta vaš želodec in možgani v pomembnem razmerju – brez pravega goriva tudi možgani in telo ne morejo delovati. Zagotovite telesu dovolj hranilnih snovi, da boste lažje delovali in tako boste tudi v boljšem psihičnem stanju.

5. Preveč novic

Nepričakovan stres, ki se ga morda ne zavedate, je v prejemanju negativnih informacij. Dnevno ste bombardirani s tragedijami, politiko in žalostnimi in slabimi novicami, kar vam niža nivo energije in dobre volje. To, da se zavedate, kaj se dogaja po svetu je dobra stvar, in pomembno je, da ste ozaveščeni in razgledani, a ne dopustite, da vas to osebno prizadane.

6. Družbena omrežja

Dokazano je, da družbena omrežja lahko spravijo v depresijo. Objave drugih ljudi (navidezno) srečnega in veselega življenja vas lahko spravijo v slabo voljo. Nikoli prej nismo imeli takega uvida v življenja drugih kot danes, in nikoli prej se nam ni bilo potrebno toliko primerjati z drugimi. Imejte to v mislih, ko boste na turoben in slab dan v službi pregledovali socialna omrežja, s katerih vam bodo srečni in zadovoljni mahali prijatelji s sončnega morja. Digitalni detoks je tisto, kar priporočamo.

PREBERITE TUDI: Stres – 2. del

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj