Mlad avstralski moški, ki je iz še neznanih razlogov (podatkov o njegovi starosti, zdravstvenem stanju in načinu zdravljenja namreč ni na voljo) zbolel za hudo obliko COVID-19 in začel dobivati prve znake sepse, je ‘čudežno’ okreval po tem, ko so mu intravenozno aplicirali mega doze vitamina C.

Profesor Rinaldo Bellomo, direktor intenzivnega oddelka v bolnišnici v Melbournu Austin Health, je povedal, da je začelo zdravje 40-letnika pospešeno pešati po okužbi s COVID-19; med drugim so mu nehale delovati ledvice in krvni tlak mu je skokovito narasel.

Sepsa je življenje ogrožajoča okužba, pri kateri telo v odzivu na infekcijo poškoduje lastne organe in tako je bilo tudi v tem primeru. Organi začnejo odmirati, pacient pa pade v septični šok. Sepsa je najpogostejši vzrok smrti na intenzivnih oddelkih in pogost vzrok huje obolelih s COVIDom-19. Da preživijo, morajo pacientom pogosto amputirati okončine.

“Imeli smo opravka z nekom, ki je bil v zares slabem stanju. Čutili smo, da smo v težki situaciji, življenje pacienta pa resno ogroženo,” je povedal prof. Bellomo. Na srečo je vedel, da imajo raziskovalci z inštituta Florey Institute obetavne rezultate z zdravljenjem z megadozami vitamina C za zdravljenje sepse in s privolitvijo družine so začeli z zdravljenjem.

Pacientu so najprej intravenozno aplicirali 30 g raztopine vitamina C v roku 30 minut, nato ponovili čez 6 ur in pol. “To je ekvivalentno, kot če bi skozi njegove žile spustili 5.000 pomaranč,” je povedal profesor Bellomo in dodal, da “so bile spremembe po aplikaciji vitamina C neverjetne. V izjemno kraktem času smo videli uravnavo krvnega tlaka, količino kisika v arterijah in delovanje ledvic.”

Izboljšala se je tudi njegova telesna temperatura. “Pacienta smo lahko odstavili z ventilatorja po 12 dneh po začetku zdravljenja s C vitaminom in po 22 dneh je brez kakršnihkoli komplikacij lahko odšel iz bolnišnice.”

“To ne more biti res”

Strokovnjak z inštituta Florey, profesor Clive May, je že dolgo sodeloval s profesorjem Bellomom in ga obveščal o obetavnih rezultatih zdravljenja sepse z vitaminom C. “Ni nam verjel. Rekel je, da to preprosto ne more biti res,” je povedal profesor May.

Njegov kolega, dr. Yugeesh Lankadeva mu je nato poslal posnetke, kaj se dogaja pri njih v laboratoriju, kakšne rezultate imajo. “Profesor Bellomo je dobesedno privihral na vrata laboratorija naslednji dan … ker je rekel ‘to moram videti s svojimi očmi’.”

“Ko je prišel in to videl, je bil navdušen, kako hitro se je bolezen izboljšala s tem zdravljenjem.”

Profesor May preučuje sepso že dve desetletji. Njegove raziskave so bile ravno objavljene v znanstveni publikaciji Critical Care Medicine, v njih pa so dokazali, da megadoze vitamina C pri živalih s sepso v rekordno kratkem času izboljšala bolezen.

“Še nikoli prej nisem videl, da bi kakemu zdravilu tako hitro uspelo kaj takega,” je dejal. “Apliciranje take količine vitamina C je naravnost revolucionarno. Odziv je bil neverjeten.” Delovane srca, ledvic, jeter, pljuč in možganov živali se je drastično izboljšalo že nekaj ur po prvi aplikaciji megadoze vitamina C.

Opozoril pa je, naj ljudje, oboleli za COVIDom-19 tega ne počnejo sami doma: “Ne želimo, da bi ljudje sami kupovali po deset stekleničk vitamina C in mislili, da bo to rešilo njihove probleme – s tem si lahko zelo škodujejo.”

Strokovnjaki svarijo, da je treba biti previden

Medtem, ko študije na živalih in ome njenem pacientu dajejo izjemne rezultate, pa so strokovnjaki dejali, da so bile pretekle izkušnje z megadozami vitamina C mešane.

Profesor Simon Finfer z inštituta George Institute for Global Health raziskuje sepso že več kot 25 let. “Videli smo že toliko tretmajev, ki so delovali obetavni na živalih in posameznih primerih, a niso bili učinkoviti v večjih študijah,” je dejal. “Farmacevtska industrija je porabila že preko 10 milijard dolarjev, da bi našla magično rešitev za sepso.”

A potrebno je imeti tudi odprto glavo, je poudaril. “Če se nekaj izkaže kot uporabno, moramo narediti teste, da vidimo, če je učinkovito ali ne.”

Pregled znanstvenih objav iz leta 2020, objavljen v znanstveni publikaciji Journal of the American Medical Association, je pokazal, da visoke količine vitamina C, dane samostojno ali skupaj s steroidi, ne dajejo opaznega izboljšanja možnosti preživetja pri pacientih s sepso ali septičnim šokom.

Menijo, da je visoka količina vitamina C primerna je “za vsak slučaj” ali “kot zadnja možna izbira” saj bi lahko imela negativne posledice, npr., odlašanje s preverjenimi zdravljenji kot so takojšnja uporaba antibiotikov.

Nova preizkušanja bi lahko dala odgovore

Profesor Bellomo pravi, da so v preteklih preizkusih uporabljali nižje doze vitamina C kot pri zadnjih študijah na živalih in temu pacientu s COVIDom-19. količina vitamina C, ki so jo dali v zadnjem testiranju in temu pacientu, je bila kar 50-krat višja kot dotedanje.

Zdravniki v Melbournski bolnišnici so sedaj začeli randomiziran kontroliran preizkus, v katerem bodo nekaterim pacientom s septičnim šokom aplicirali megadoze vitamina C, drugim pa placebo. Nato jim bodo odvzeli vzorce krvi, da bodo preverili odziv njihovega imunskega sistema.

Raziskovalec dr. Yugeesh Lankadeva je dejal, da bo ta preizkus pomagal vzpostavi “optimalno dozo in zdravljenje”, ki se ga bo lahko uporabljalo na intenzivnih oddelkih pri zdravljenju sepse kot potencialno “življenje rešujoča opcija za paciente z odpovedjo več organov”.

Povedal je še, da so že na vezi z zdravniki po svetu glede tega obetavnega zdravljenja z megadozami vitamina C intravenozno.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj