Chia je najbrž nevede že prisotna na njem, saj je po zakonih EU lahko dodana pekovskim izdelkom v količini do 5 odstotkov. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, lahko chia semena shranjujemo v daljših časovnih obdobjih, brez strahu, da bi se pokvarili, in jih lahko kupujemo v večjih količinah, sploh ko enkrat postanejo del naše vsakdanje prehrane. Zmeljemo jih lahko v moko ali pa uporabimo kar navadna semena. Pred uporabo jih za 15 minut (lahko tudi čez noč) namočimo v tekočino, da iz njih nastane vsestransko uporaben gel. (Če chia semena jemo nenamočena, moramo zraven spiti nekaj tekočine, saj v nasprotnem primeru semena absorbirajo tekočino, ki je na voljo v prebavilih in povzročijo zaprtje). Z njim popestrimo smoothieje, jogurte, kavne napitke, sadne sokove, zajtrke z žitaricami, sadne malice, solate, sendviče, omake, polivke, majonezo, kečap, juhe, različna peciva in torte ter celo palačinke. Njihova uporaba je prepuščena lastni kuharski domišljiji.

  • V prednovoletnem času pa se bodo chia semena znašla v božičnih in novoletnih dobrotah tistih, ki si želijo praznike popestriti ne samo z dobro, ampak tudi zdravo hrano.
  • Pri peki lahko chia semena zamenjajo jajca – žlico chia semen namočimo v trikratno količino vode in pustimo stati približno 15 minut. Ena velika žlica je enaka enemu jajcu. 
  • Pri brezglutenski prehrani lahko chia semena v prahu nadomestijo moko v vsakem receptu. Le čas pečenja se poveča za nekje 5 % določenega časa.

chia_semena
Foto: realfoodallergyfree.com

Previdnost pri njihovi uporabi je potrebna pri alergikih na sezamova in gorčična semena, ljudeh, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi in delovanje srca, ter ljudmi, ki imajo nizek krvni tlak.

Blagodejnost starodavnih mehiških plodov

Chia semena v prehrani povečajo vnos omega-3 maščobnih kislin – so eden izmed najboljših virov antioksidantov. Zaradi visoke vsebnosti življenjsko pomembnih vitaminov (A, D, E, K in vitamini skupine B z izjemo B12) in mineralov (kalcij, kalij, fosfor, železo, baker, cink, magnezij), visoke vsebnosti vlaknin ter beljakovin, blagodejno vplivajo na splošno telesno počutje. Chia semena predstavljajo pomembno orožje proti sezonskim boleznim in stresu, delujejo preventivno pri rakavih obolenjih, prezgodnjem staranju, prezgodnji menopavzi, znižujejo holesterol, skrbijo za hormonska ravnovesja, varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi in depresijo, vlaknine v njih pa uravnavajo prebavo. Pripravljeni v gelu delujejo hidrativno in zaradi visoke vsebnosti beljakovin pomagajo pri hitrejši mišični regeneraciji ob različnih športih ali drugih psiho-fizičnih naporih.

Uživanje semen pomaga pri izgubi telesne teže – imajo nizek glikemični indeks, pospešujejo razgradnjo in absorbcijo maščob, dajejo občutek sitosti in pomagajo pri uravnoteženi razgradnji ogljikovih hidratov v prehrani. Svojo shujševalno dieto lahko optimiziramo tako, da pol ure pred obroki bogatimi z ogljikovimi hidrati pojemo čajno žličko namočenih semen. Chia semena bodo ustvarila pregrado med ogljikovimi hidrati in encimi, s tem pa upočasnila njihovo razgradnjo in uravnoteženo prehajanje v telo.

Glede na relativno kratko prisotnost v moderni prehrani, se njihovih zdravilnih učinkov šele začenjamo zavedati. V raziskavi Univerze v Torontu so znanstveniki opazili, da redno uživanje Chia semen visoke kakovosti pripomore k uravnavanju sladkorja v krvi in bi lahko celo pomagalo pri izboljševanju sladkorne bolezni tipa 2. V drugi raziskavi na živalih, opravljeni na isti univerzi, pa so rezultati pokazali, da se je pri podganah s pomočjo chia semen uravnal sladkor v krvi ter preprečil posledice sladke hrane na krvožilje.

Znanstveniki z univerze v Kannapolisu pa preiskujejo povezavo med uživanjem chia semen in njihovim učinkom na ožilje ter dovzetnostjo bolnikov za infekcije na ženskah v času po menopavzi.

Iz preteklosti v prihodnost

Bogastvo antioksidantov, visoka vsebnost hranilnih vrednosti in vedno več dokazanih blagodejnih vplivov na zdravje posameznika chia semenom obetajo svetlo prihodnost v prehranski verigi. Nekateri raziskovalci celo napovedujejo, da bi semena lahko nadomestila arašidovo pasto v boju proti lakoti na afriški celini ali celo končala. Ker je rastlina sama zelo vzdržljiva in mrčesu neprijetna, njeno gojenje pomeni tudi manjšo uporabo pesticidov. Zato si chia semena res zaslužijo mesto na samem vrhu super hrane.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj