Ženska vlakna – moška vlakna?

In sedaj smo pri vprašanju – kaj je tako “posebnega” pri zgradbi vlaken v vrhnjem sloju ženskega podkožja? Če pogledamo Sliko 2, opazimo, da je razlika med razporeditvijo kolagenskih vlaken pri moškem in ženski več kot očitna. Vlakna pri moških so namreč razporejena po sistemu “križ-kraž”, kar v praksi pomeni čvrstejše zadrževanje maščobnih celic, tako da te ne pritiskajo toliko ob dermis, kot se to dogaja pri ženskah. Pri slednjih je pojav ravno obraten – kipeče maščobne celice bočijo vrhnji plasti kože, kar ustvarja učinek “jamic in hribčkov”.

Razlika v strukturi podkožja pri ženski in moškemRazlika v strukturi podkožja pri ženski in moškem

Poleg drugačne (bolj ugodne) razporeditve vlaken v hipodermisu so moški deležni še dodatne ugodnosti. Njihova povrhnjica in usnjica sta na delih, ki jih ženske najbolj preklinjajo, precej debelejši, kar dodatno pripomore h gladkemu izgledu površine kože.

Ženska usnjica doseže svojo največjo kompaktnost nekje do 30. leta starosti. Nato se začne rahljati, kar je posledica procesa staranja, torej vedno manjše produkcije kolagena in elastina. Vezivno tkivo začne popuščati, rezultat so gube (večinoma na mestih, kjer je dermis tanjši, torej na predelu obraza, vratu, rok, …) ter splošna ohlapnost kože. Pritiskanje adipocitiv na z leti vedno bolj oslabljen dermis vizualno stanje kože le še poslabša. Opaznost celulita je tako z leti vedno večja.

Zakaj imajo celulit tudi vitke ženske?

Lahko bi dejali, da je že skorajda pravilo, da se maščobne celice pri ženskah  nahajajo na stegnih in zadnjici. Dejanska številka takih žensk najbrž sovpada z odstotkom, omenjenim v prvem odstavku, torej s tistim, ki opredeljuje pogostost pojava celulita. Iz tega lahko sklepamo, da imajo preostale ženske adipocite razporejene bodisi po celem telesu, bodisi pretežno na zgornjem delu. In to so tiste srečnice, ki celulita nimajo oz. je ta skorajda neopazen.

Skladiščenje telesne maščobe poteka s pomočjo encima LPL (lipoprotein lipaza). Študije dokazujejo, da ima večina žensk na predelih stegen in zadnjice veliko višje koncentracije LPL-a kot drugje. Vsa ta dejstva so tudi podlaga za ovrženje mita, da je celulit le nadloga žensk s prekomerno telesno težo. Namreč, tudi ženske, ki se ponašajo z manekenskimi merami, niso tudi nujno brez maščobe (kar se lahko prepričamo ob pogledu na razgaljene zadnjice nekaterih manekenk na pisti). Ali če povemo drugače – skoraj ni je ženske, ki na svoji zadnjici ne bi premogla vsaj nekaj maščobnih zalog za hude čase. Nemalo suhic se prehranjuje zelo nezdravo in predvsem neredno – začaran krog spuščanja obrokov in občasnega prenajedanja, obdobja prestriktnih diet in obdobja, ki takim dietam sledijo … Posledica takšnega življenjskega ritma je izgubljanje mišične mase ter kopičenje maščobe, kar pripelje do pojava, ki ga je zelo dobro opisal prijateljičin mož – “kosti, oblečene v špeh”. Če k temu prištejemo še neaktivnost na športnem področju, dobimo “idealno” formulo za nastanek celulita.

Za konec

Lahko bi strnili, da je celulit v končni fazi skupek dveh osnovnih elementov – ženskega vezivnega tkiva v kombinaciji z odvečno telesno maščobo. Razporeditev vlaken pri ženskah smo v grobem že obdelali, teoretičnega znanja o nabiranju maščobe (verjetno še več praktičnega) pa imamo prav gotovo že dovolj.

Obstaja pa še tretji faktor, pomembnejši, kot si mislimo – mišična masa na kriznih predelih. Ustrezna količina mišične mase namreč napne tkivo in kožo, kar v veliki meri izboljša izgled teh predelov. Zato se zelo priporoča izvajanje specifičnih vaj z obremenitvijo za krepitev mišic v kombinaciji s pravo mero aerobne vadbe, s katero bomo pospešili izgubo telesne maščobe.

Na prvem mestu je torej prehrana, kateri sledi primerna vadba. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se celulit da zmanjšati, če smo posebej dosledni in vztrajni, pa celo odpraviti. Vse, kar velja za izgubo maščobe, velja tudi za izgubo celulita. Držimo se torej splošnih pravil – zaužijmo manj hrane, kot porabimo, uživajmo čimveč majhnih obrokov dnevno, izbirajmo kvalitetne vire beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, pijemo veliko vode, vključimo vadbo in veliko vztrajnosti … in mora nam uspeti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj