… zato bi jo lahko uporabili za konzerviranje hrane kot alternativo umetnim in zdravju škodljivim konzervansom. To so dokazali tudi raziskovalci, katerih raziskava je bila objavljena v časniku International Journal of Food Science and Technology.

Za antioksidativno in antimikrobno delovanje se lahko zahvalimo visoki vsebnosti flavonoidov v surovi čebuli. Raziskava je namreč pokazala, da čebula poleg zdravju koristnih učinkov tudi vpliva na daljšo obstojnost hrane. Rezultati raziskave so tako potrdili, da je še zlasti navadna rumena čebula izjemen vir teh snovi ter da obstaja povezava med prisotnostjo flavonoidov in njihovim antioksidativnim delovanjem. Čebula tako aktivno preprečuje oksidacijo lipidov v emulzijah, sestavljenih iz olja in vode, ki so značilne za majoneze in margarine, poleg tega pa tudi preprečuje rast mikroorganizmov, ki hrano pokvarijo. V raziskavi je tako čebula oz. njene fenolne komponente preprečila razvoj bakterij kot so Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus in Listeria monocytogenes.

Pretekle raziskave so že pokazale, da imajo flavonoidi pozitiven učinek na zdravje zaradi svojega antioksidativnega, protivnetnega, kardio-zaščitnega, vazodilatornega in proti-rakavega delovanja, zato so še posebej pomembni pri preventivi kroničnih bolezni sodobnega časa oz. sodobnega načina življenja (kardio-vaskularne bolezni, diabetes, nekatere vrste raka).

Poleg tega so flavonoidi v čebuli bolj stabilni kot nekatere druge komponente čebule (npr. žveplo in njegove komponente). V preteklosti je prevladovalo mnenje, da je žveplo tisto, ki ima pozitiven vpliv na zdravje, saj da čebuli zelo značilen vonj in okus. Žveplove sestavine, ki so zelo občutljive in nestabilne, se sprostijo, ko je čebula poškodovana ali razrezana. Čebula je sicer ena najbolj razširjene in najpogosteje uživane vrste zelenjave na svetu in ena temeljnih sestavin Mediteranske diete.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj