ZPS danes začenja kampanjo ZPS svetuje, potrošnik privarčuje, s katero želijo potrošnikom pomagati pri soočanju z aktualno draginjo. V okviru kampanje bodo vsak mesec pripravili koristne informacije in napotke za večje in manjše prihranke. Za vse potrošnike brezplačno. Vsak mesec bodo pokrili eno od področij, za katera ocenjujejo, da so pomembna za vsa gospodinjstva v Sloveniji – od prehrane do telekomunikacij in financ. Vsako sredo bodo na www.zps.si objavili tudi krajši nasvet, sredin drobižek.

Prva tema, ki so jo vzeli pod drobnogled, je prehrana. Potrošnikom podarjajo vpogled v povzetek rezultatov kar petih prehranskih testov. Ti rezultati dokazujejo, da lahko z izbiro cenejših, a kakovostnih izdelkov veliko prihranimo. Le vedeti moramo, katere izbrati – to pa omogočajo ZPS primerjalni prehranski testi. In rezultati dokazujejo, zakaj se splača poznati rezultate primerjalnih testov. Na ZPS so izračunali, da lahko štiričlanska družina (dva odrasla in dva najstnika) z informirano izbiro prihrani več kot 1400 evrov na leto. Pri izračunu so upoštevali rezultate ZPS testov dolgozrnatega riža, tunine v oljčnem olju, masla, jajc proste reje in navadnega jogurta ter med izdelki vsaj dobre kakovosti izbrali najcenejšega namesto najdražjega glede na aktualne cene.

Na ZPS pozivajo potrošnike, da jim v kampanji pomagajo pri zbiranju informacij s terena. Najprej jih zanimajo konkretni primeri t. i. skrčinflacije (ko proizvajalec zmanjša količino določenega izdelka, cena pa ostane enaka ali se celo poviša), potrošniki jih lahko oddajo preko spleta na www.zps.si.

V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih. Nižja cena sicer ne pomeni nujno tudi slabše kakovosti izdelka, poudarjajo na ZPS, le vedeti moramo, kaj izbrati.. Pregled prehranskih testov za preteklih 5 let s poudarkom na razmerju med ceno in izkazano kakovostjo testiranih izdelkov, ki so ga opravili aprila letos, je to potrdil.  Nobene potrebe torej ni, da v potrošnikovi košarici pristanejo »ceneni« izdelki, takšni, pri katerih so zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko.

Za vseh pet testov potrošniki na spletni strani ZPS najdejo preglednico z izdelki, končnimi ocenami in cenami, veljavnimi konec avgusta 2022. Spodaj za ilustracijo predstavljamo primer navadnega jogurta. Slovenci lahko izbiramo med kakovostnimi jogurti, saj sta na testu navadnega jogurta dva izdelka prejela oceno zelo dobro, preostali (18) pa oceno dobro.

Razpon cen je izjemno velik – za kilogram lahko odštejemo od 1,39 do 4,40 evra, to pomeni, da za lonček najcenejšega (ocena zelo dobro – 81/100) plačamo 25 centov, za lonček najdražjega (ocena dobro – 74/100) pa kar 66 centov. Več informacij je vidnih v preglednici spodaj. Razlika med najcenejšim in najdražjim je kar 3 €/kg. Če vsak član gospodinjstva poje 6 jogurtov na teden, lahko 4-članska družina na mesec prihrani do 57 €, na leto pa kar do 681 €.

Na podoben način so izračunali tudi prihranke na primeru preostalih štirih testov. Preverite jih lahko na povezavi. Če seštejemo vse navedene prihranke, lahko z informiranim nakupom le petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) 4-članska družina prihrani več kot 1400 € na leto. In to ne na račun slabše kakovosti!

Kaj se je dogajalo s cenami v preteklih petih mesecih?

Na ZPS so cene testiranih izdelkov popisali prvič ob izvedbi testiranja, drugič aprila 2022, ko so pripravili članek na povezavi, in tretjič avgusta 2022. Cene so popisali pri istem trgovcu, kjer so izdelke kupili za izvedbo testa. Na ta način so pridobili tudi nekaj zanimivih podatkov o gibanju cen posameznih testiranih izdelkov: od časa izvedbe testa do aprila 2022 in do avgusta 2022.

  • RIŽ: najvišji skok cene so zabeležili pri izdelku trgovske znamke[1] Golden sun (Lidl), ki se je od februarja 2020 do avgusta 2022 povišala za kar 116,7 odstotka, od tega za dobrih 70 odstotkov le od aprila do avgusta letos.
  • TUNINA V OLJČNEM OLJU: največjo podražitev so zabeležili pri že tako najdražjem izdelku na testu, Eva fileti v oljčnem olju. Od izvedbe testa maja 2020 do avgusta 2022 se je cena konzerve dvignila za dobrih 68 odstotkov, od tega okrog 20 odstotkov le od aprila do avgusta 2022.
  • MASLO: od februarja 2021 do avgusta 2022 se je cena izdelkov na testu povišala od 4,5 do 64 odstotkov. Najvišji skok cene so opazili pri izdelku Meggle, premium butter, katerega cena za kilogram dvignila z dobrih 10 na kar 17 €.
  • JAJCA: pred dobrim letom so lahko potrošniki z nakupom najcenejših jajc proste reje z ZPS testa prihranili še več kot danes. Cena se jim je namreč zvišala za okrog 22 odstotkov, medtem ko se je najdražjim za malo manj kot 17 odstotkov. Več informacij na povezav-    NAVADNI JOGURT: test jogurtov so objavili februarja 2022, kar pomeni, da beležijo le povišanje cene v zadnjem letu. Največ je ceno izdelku lastne trgovske znamke zvišal Tuš, in sicer z 1,44 € v začetku leta na 2,39 € v aprilu, nato pa jo je znižal za malo manj kot 10 odstotkov, na 2,17 € za kilogram. Večini preostalih izdelkov se je cena dvignila za 20 do 30 odstotkov. Le izdelki Alpsko, Bogataj, Mu in Natur aktiv (Hofer) so avgusta 2022 ohranili ceno na isti ravni kot v začetku leta.

Ne dražijo pa se vsi izdelki, pri nekaterih so opazili tudi pocenitve. Zmagovalcu ZPS testa se je cena od maja 2020 do avgusta 2022 znižala za dobrih 12 odstotkov, izdelku Rio mare, tunina v oljčnem olju (ulovljeno na trnek), kupljenem pri trgovcu Tuš, za dobrih 6 odstotkov, izdelku trgovske znamke Nixe (Lidl) pa za dobre 4 odstotke. V povprečju se cene konzervirane tunine niso povišale več, kot je zabeležena letna inflacija (okrog 11 odstotkov).Več informacij:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj