Joan MacDonald je še eden izmed dokazov, da sta zdravje in vitalnost posledica življenjskega sloga in ničesar drugega. Četudi smo morda že zakorakali v zelo zrela leta.

Pred 3 leti je bila takrat 70-letna Joan MacDonald tipična bolehna in od zdravil odvisna starka, ki je bila, tako kot včina ljudi, prepričana, da je to normalni starostni pojav in da ne more nič narediti, da bi to spremenila. Jemala je zdravila za visok krvni tlak, holesterol, kislino v želodcu in druga, zdravnik pa ji je povedal, da ji zdravje pospešeno peša in ji hotel še povečati odmerke zdravil – razen, če se odloči za korenito spremembo življenjskega sloga.

Joan MacDonald je bila že sita zdravil in občutka, da je nemočna ter da se ne počuti dobro v svoji koži. Nikoli v življenju se ni pretirano posvečala zdravju, a sedaj je vedela, da je skrajni čas za spremembo. “Vedela sem, da moram začeti delati drugače,” je povedala. “Gledala sem svojo mamo, kako je šla skozi iste stvari; kako je jemala zdravilo za zdravilom in zase tega nisem želela.”

 

View this post on Instagram

 

Squats!! ?? Please remember that just two years ago I could barely bend my knees (arthritis and knee replacement surgery), and I was 60 lbs heavier. My daughter has been teaching me how to squat lately, and I’m using the smith machine to keep me in the right position as I go up and down. I have really painful shoulders so I have a wide grip which makes it much easier. I’m trying to keep my hips engaged as I go up and down. I’m trying to hold my breathe and keep my back strong. That is a LOT of things to think about at my age, let me tell you, but I’m doing my best and each day I squat I try to get a little better. My inspiration today is @dfynefitnessmag and @mduff2404 who introduced me to this incredible lady. Let’s start a revolution ladies! Strong and silver! ???? . . #squat #silverhair #fitover70 #girlswholift #agingbackwards

A post shared by Joan MacDonald (@trainwithjoan) on

MacDonald je svojo željo, da bi rada začela živeti bolj zdravo, povedala svoji hčerki Michelle, ki se je sicer že leta trudila, da bi mamo prepričala, naj poskrbi za svoje zdravje. Michelle je sicer učiteljica joge, tekmovalna dvigovalka uteži, profesionalna kuharica in lastnica kluba Tulum Strength Club v Mehiki, zato je vedela, da mami lahko pomaga doseči zastavljene cilje. “Rekla je, da mi je pripravljena pomagati, da začnem ter da naj se pridružim njenemu online programu treninga,” je povedala mama Joan.

PREBERITE TUDI: Nezdrava hrana povzroči še več smrti kot kajenje, je pokazala svetovna raziskava

Kmalu zatem je začela hoditi na sprehode kot obliko kardio gibanja, prakticirati jogo in celo dvigovati uteži. “Spominjam se, kako sem prijela 5 kg utež in si mislila, kako je težka,” je povedala MacDonald. “Res sem začenjala iz nič.”

Do danes je MacDonaldova izgubila skoraj 30 kg in zdravniki so ji potrdili, da je popolnoma zdrava. Poleg tega ne potrebuje več ‘zdravil’ za krvni tlak, kislino v želodcu in holesterol. A da je prišla do te točke, je terjalo trdo delo, konsistentnost in čas.

Ko je začela, si je želela samo izboljšati svojo moč in vzdržljivost. Na začetku je telovadila le toliko, kot je zmogla, da je bilo še dobro zanjo. Postopoma je prišla do 2 ur na fitnesu, 5 dni v tednu. “Zelo sem počasna, zato mi vzame skoraj dvakrat toliko časa, da končam kako vadbo,” je razložila.

Pri vsem ji je zelo pomagalo to, da je bila konsistentna. “Zjutraj najprej opravim z vadbo. Tako se ponavadi ob 7h zjutraj odpravim v telovadnico in imam preostanek dneva za ostale stvari na urniku.” Njena rutina se je tekom treh let precej spremenila, a še vedno gre najmanj petkrat na teden v telovadnico. Dva dneva nameni kardiu, ponavadi na kolesu ali veslaču.

Preostale tri dni izvaja mešanico kardia in treninga za moč, pri čemer vsak dan dela za drugo mišično skupino. “Še vedno sem previdna s težjimi utežmi, vem, da ne smem pretiravati. Poznam svoje meje in delam, kar lahko, pri čemer se osredotočim na to, da vaje izvedem pravilno. Vaje se mi neprestano spreminjajo, zato vsako mišico v telesu treniram redno tedensko.”

PREBERITE TUDI: Če bi tole počeli vsaj enkrat na teden, bi upočasnili staranje

A da bi si njeno zdravje res opomoglo, je vedela, da zgolj vadba ne bo dovolj. Vedela je, da mora povsem spremeniti tudi prehrano. “Ko sem začela, sem verjetno jedla manj kot sedaj, a sem jedla napačne stvari. Sedaj jem več in še naprej hujšam in se na splošno počutim veliko bolje.”

Na začetku si je želela, da bi kar se da hitro shujšala, sedaj pa pravi, da ji gre predvsem za to, da bi se počutila močno in zdravo; da si postavlja nove izzive ter da v telovadnici doseže cilje, ki si jih je postavila glede moči.

Ko je postala bolj samozavestna glede videza svojega telesa, pa je začutila, da potrebuje tudi intelektualne izzive. “Hči mi je predstavila aplikacije kot sta Headspace in Elevate, odločila pa sem se, da se naučim tudi špansko,” je razkrila. “In zelo rada rešujem križanke.”

MacDonald je povedala, da je doseganje njenih ciljev posledica popolne predanosti in trdega dela ter priznala, da ne bi zmogla brez hčerkine pomoči. “Od nekdaj sem jo občudovala, a da bi me trenirala, je pa nekaj povsem drugega, sploh, ker ti z ničemer ne prizanaša. Ne dovoli mi, da bi šla povsem v svojem tempu. Daje mi izzive, a to cenim.”

In kakšno sporočilo ima MacDonald za starejše ženske, ki želijo začeti s fitnesom? “Leta so le številka in ni treba, da vas vodijo za roko skozi vaje zgolj zato, ker ste stare 70. Smo močne in sposobne narediti spremembo, čeprav nas pogosto vidijo kot krhke. Upam, da se bo več žensk mojih let odločilo za spremembo in da bodo cenile, da je nekdo zainteresiran za to, da poskusite še močneje. Čeprav ne morete zvrteti časa nazaj, pa lahko zelo veliko spremenite,” je za konec spodbudila ostale starejše ženske.

PREBERITE TUDI: Prehrana brez ogljikovih hidratov dokazano izboljša presnovo in zmanjša zamaščenost jeter

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj