Spanje je namreč osnova za zdravje, dobro počutje in uspešno delovanje na vseh področjih življenja. A preden zaradi nespečnosti ali insomnie posežemo po pomirjevalih ali uspavalnih tabletah, si skušajmo pomagati bolj naravno in brez stranskih učinkov.

Binauralni toni (zvoki)

Kaj neki je to? Ste se morda vprašali. Gre za zvoke, ki se jih uporablja za sproščanje, meditacijo, povečanje kreativnosti ter druga podobna stanja zavesti. Možgani zaznavajo nizko-frekvenčno pulziranje v amplitudi in lokalizaciji tonov pod pogojem, da sta tona z rahlo različno frekvenco predvajana ločeno – tako, da se ju lahko sliši istočasno le s poslušanjem preko slušalk.

Primer: če imamo na eni slušalki zvok 300 hertzov in na drugi 290, bodo naši možgani absorbirali in procesirali zvok 10 hertzov, akr pa je izjemno nizka frekvenca, ki je sicer ne moremo slišati, a ima velik vpliv na naše možgane. Primer za poslušanje imate npr. TUKAJ.

PREBERITE TUDI: Spanje za vikend ne odtehta pomanjkanja spanja čez teden

Poslušanje tovrstnih binauralnih tonov na možgane deluje tako, da jih sprosti, umiri, upočasni njihovo delovanje in nam tako pomaga, da se sprostimo in umirimo. Tako tudi lažje in hitreje zaspimo.

A ne gre le za upočasnjevanje in umirjenje možganov; manjša študija je pokazala tudi vpliv na hormone, povezane s spanjem. Tako se je udeležencem znižal stresni hormon kortizol; povišala se je raven pomlajevalnega hormona DHEA ter spalnega in antioksidativnega melatonina. Ni slabo, kaj?

PREBERITE TUDI: Takole vam nereden urnik spanja uniči zdravje

Ostali ukrepi za boljši spanec

Seveda bolj, kot se bomo težave lotili celostno, boljši in hitrejši bodo rezultati, zato ne pozabite tudi na:

  • Izogibajte se modri svetlobi, torej gledanju TV in računalniškim ekranom zvečer; pri mobilnih telefonih si nastavite rumeno svetlobo.
  • Še bolje pa bo, če boste namesto tega v roke vzeli knjigo.
  • Zmanjšajte stres: zapišite se, kaj vse vam povzroča stres in skušajte to odpraviti ali vsaj zmanjšati.
  • Eterična olja: eterično olje sivke in kamilice delujeta izjemno sproščujoče: nakapajte ju v izparilnik vsaj 1 uro pred spanjem.
  • Gibanje: tekom dneva se gibajte – vsak dan. Tudi pol ure sprehoda je bolje kot nič.
  • Pojdite spat ob ustrezni (in vedno isti) uri: kasneje, kot gremo, slabše kakovosti je spanec (četudi se vam morda ne zdi, ker se tega objektivno ne zavedate). Idealno je do 22h, najkasneje 22:30 – vse, kar je kasneje, upočasni nastajanje melatonina.
  • Vitamini in minerali: poleg tega, da je pomembno, da ima naše telo dovolj vseh pomembnih hranil – pomanjkanje njih namreč negativno vpliva na celo telo, torej tudi na kakovost spanca – predvsem magnezija, vitamina D3, cinka, omega-3. pomanjkanje teh slabo vpliva na možgane in s tem tudi na spanec. Tudi navadna melisa in pasijonka delujeta prijetno pomirjajoče in sprostita pred spanjem.
  • Prehrana: zelo pomembna je tudi zdrava prehrana: vegansko-ketonska prehrana je najboljša, predvsem pa pred spanjem ni dobro uživati ogljikovih hidratov. Idealna večerja je npr. avokado, bio kefir ipd. Prav tako ni dobro pred spanjem pojesti veliko – čim manj in vsaj 2 uri pred spanjem. Izogibajte se tudi težje prebavljivi hrani, torej sveži zelenjavi (boljša izbira bo kuhana).

PREBERITE TUDI: Takole elektronske naprave uničujejo spanec

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj