.. že leta pozivajo, naj šole poskrbijo za zdravo prehrano otrok in odstranijo vso hrano, ki velja za nezdravo. Tudi v Sloveniji se nekaj odvija v tej smeri, a mnogi starši so še vedno prepričani, da premalo. V delu Avstralije, kjer so v šolah prepovedali hitro hrano, (pre)sladko hrano in vse, kar velja za nezdravo, so se otroci začeli zdravo prehranjevati, zaužili so več zdravih maščob in zelenjave kot drugje po državi, posledično se je zmanjšala tudi stopnja debelosti. Žal drugje po državi tega še niso storili, kljub pobudam ljudi.

Bolj vesele novice prihajajo iz Kanade in Čil, kjer so že pred časom iz šol in vzgojno-izobraževalnih ustanov odstranili vso nezdravo hrano, sladke sokove in podobno. Otroci so bolj zdravi, imajo boljši imunski sistem in vse kaže, da je izboljšana  tudi njihova koncentracija, kar prinaša boljše učne sposobnosti in lepše ocene. Skoraj vsi prehranski strokovnjaki so sklepčni; otroci se morajo začeti prehranjevati zdravo, saj le tako lahko odrastejo v zdrave, odgovorne in uspešne posameznike.

Spomnimo …

Slabe prehranjevalne navade vodijo v debelost. Debelost vodi v različne kronične bolezni, ki v najslabšem primeru vodijo v smrt, vsekakor pa močno poslabšajo kvaliteto življenja posameznika. Sladkorna bolezen, visok krvni tlak, povišan holesterol, večje tveganje za nastanek možganske kapi, srčni infarkt in konec koncev tudi nekatere vrste raka izhajajo iz napačne prehrane ljudi.

PREBERITE TUDI: Hitra hrana povzroča odvisnost

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj