Če obstaja kakšna čudežna rastlina, je to zagotovo konoplja – tako industrijska kot tudi klasična, ki se jo uporablja v medicinske namene. Industrijsko konopljo se lahko uporablja v skorajda vse namene: v tekstilni industriji, gradbeništvu in za zdravljenje, zatorej nič čudnega, da je bila po svetu toliko časa prepovedana.

Sedaj pa se je izkazalo, da je konoplja uporabna še v en namen: za izdelavo baterij. Večina baterij dandanes je narejena in litijevih ionov in proizvodnja je zelo draga, pa tudi hitro se porabijo. Skupina ameriških in kanadskih znanstvenikov je razvila baterijo, ki se jo lahko uporabi v avtomobilih in drugih napravah. Narejena je iz ličnih vlaknin industrijske konoplje, ki se nahajajo na notranji strani lubja in praviloma končajo na smetišču.

Baterije so ustvarili tako, da so kuhali leseno sredico in jo s posebnim procesom spremenili v ogljikove nano liste, ki jih uporabijo za izgradnjo superkondenzatorjev, ki so enakovredni oz. celo boljši od grafena, ki je zlati standard industrije. Grafen je sintetični material iz ogljika, lažji od folije, a neprebojen, a je proizvodnja izjemno draga.

“Proizvajamo materiale, enakovredne grafenu, za tisočinko cene – in še to delamo iz odpadnih materialov,” je povedal Mitlin, profesor kemijskega inženiringa Clarkson University v New Yorku. Prvič so to objavili v znanstveni publikaciji ACS Nano leta 2014.

Baterijo iz konopljinih vlaken pa je nedavno testiral tudi Youtuber Robert Murray Smith, katerega kanal je v celoti namenjen baterijam. Primerjal jo je z litijevo baterijo in ugotovil, da je konopljina kar 8-krat močnejša!

 

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj