V prvem in drugem delu članka ste izvedeli vse o barvah samih in njihovem kombiniranju, za zakjuček pa vam dajemo še nekaj nasvetov kako pridobljeno znanje uporabiti sebi v prid ter kako s pomočjo barv prelisičiti človeško oko.

Različni ljudje imamo radi različne barve in zato na vsakega posamznika tudi različno vplivajo. Tega se ne da spremeniti, tako pač je. Se pa da poudariti izgled z uporabo primerne barve. Za vsakega posameznika je to lahko druga barva, zagotovo pa drug odtenek te barve. Ob izbiri barv, ki vam najbolje pristajajo je potrebno biti pozoren na pigment vaše kože ter podton, barvo oči, barvo las in seveda trenutno počutje.

Ste že opazili, da se ob spremembi barve vaših las spremeni tudi ten vaše kože (le navidez seveda)? In da vam ob določeni barvi las nekatere barve oblačil ne pristajajo najbolje, ko pa barvo las spremenite, pa prav v tisti barvi izgledate najboljše? Torej, v čem je trik? Človeško telo kot ga vidimo je le percepcija barv. In ko se ena barva v tej celoti spremeni, celoto sprejemamo popolnoma drugače, ker barve delujejo drugače. Lahko bi rekli, da so barve našega telesa skupaj z oblačili v simultanem kontrastu (sprememba ene barve pomeni spremenjeno percepcijo vseh ostalih barv).

To dejstvo je treba vzeti na znanje, ko se odločamo za spremembo frizure ali barvo leč, saj nam lahko razširi ali zoža spekter »dovoljenih« barv. Pri barvah kot so rdeča, vijolična, oranžna itd. na laseh, je potrebno vedeti, da zmanjšujejo možnost kombiniranja z drugimi barvami. Najširšo izbiro vam daje nevtralna barva las (rjava, blond ali črna), pri vseh ostalih pa se boste morale za dober barvno usklajen videz malo potruditi in preizkušati veliko barv ter kontrastov.

Nesmisel je trditi, da nekomu določena barva ne pristaja. Seveda je opazna razlika, če vam »barva« resnično pristaja ali sploh ne, saj vas ena poživi, druga pa omrtvi vaš izgled. Vendar za to ne smemo kriviti barv. Če že koga, potem je potrebno kriviti sebe, saj nismo izbrali pravega odtenka. Vsakomur pristaja popolnoma vsaka barva, le drug odtenek.

Za vsakega obstajajo določene barve, ki mu pristajajo ne glede na odtenek, za ostale pa mora vsak zase odkriti tisti odtenek oz. intenzivnost barve, ki mu bo popolnoma odgovarjal in ob izbiri katerega bo telo popolna barvna celota. Najlažje je svoj odtenek ugotoviti tako, da zberemo čimveč različnih odtenkov ene barve in preizkušamo. Odtenek, ki nas najbolj poživi, nas naredi bolj zdrave, sijoče in lepe, je tisti pravi.

Jaz osebno trdno verjamem v vsemogočnost barv. Dajejo nam moč in energijo, nas polepšajo, pomagajo nam poudariti naš izgled ter celo pomagajo prikriti določene pomanjkljivosti.

Ko želite določen del vašega telesa poudariti, je najbolje izbrati čimbolj intenzivno, živo barvo. Ta namreč takoj pritegne pogled in vaš namen je dosežen. Obratno, pri skrivanju določenih predelov uporabimo temno, lahko tudi zasivljeno barvo. Če želite del telesa optično spremeniti je za širjenje primerna bela, za ožanje pa črna barva. Pri tem je seveda zelo pomemben kroj oblačila (o primernih krojih v enem izmed prihodnji člankov), saj sama barva ob neprimernem kroju ne bo dovolj.

Za optično preoblikovanje postave so zelo pomembni in uporabni tudi vzorci. Če želimo izgledati vitkejši in višji so primerna izbira gosto posejane navpične črte. Za širjenje postave se odločimo za vodoravno črtast vzorec. Vedeti pa je treba, da, gosteje kot so posejane črte, bolj ožajo in redkeje kot so posejane, tem bolj širijo.

Barve nam popestrijo življenje, nas popeljejo v čudežno deželo in nas razvedrijo. Uporabljajte barve za vsakodnevna oblačila in si dovolite, da v njih uživate. Dovolite jim, da vas polepšajo in kot je že v naslovu povedano, naj barve postanejo vaše najboljše prijateljice.

Vir: Krašovec Pogorelčnik Mateja: Estetika oblačenja; Založništvo Pozoj, Velenje, 1997, str. 79-85

PREBERITE TUDI:

2 KOMENTARJI

  1. se strinjam z nekaterimi trditvami – npr. da določena barva ne pristaja vsem… vsaka barva je po svoje lepa, le znati jo je treba uporabit

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj