Ne glede na to ali so vaša vsakdanja oblačila pogojena z modnimi trendi ali ne, je vedno potrebno izbrati barvo, ki jo boste nosili. Da bi znali barve kar najbolje obrniti v svoj prid jih morate seveda dobro poznati, pri čemer vam bo v pomoč ta članek, ki vam bo pomagal spoznati, razumeti in kar najbolje uporabljati barve. Začeli bomo s čistimi osnovami, saj so le-te glavna podlaga za temeljito poznavanje in razumevanje barv.

Barve, ki jih naše oko zaznava, nastajajo s pomočjo svetlobe. Ko bela svetloba pade na določen predmet, se nekatere barve odbijejo, nekatere pa vpijejo. Naše oko bo zaznalo samo odbito svetlobo in če se bo odbila vsa svetloba bo predmet v naših očeh bel, nasprotno, če se bodo vse barve vpile, bo predmet črne barve. Vendar pa je v primeru mode in oblačil, bolj kot svetlobno mešanje, potrebno poznati snovno mešanje barv.

Primarne (osnovne) barve

Osnovno mešanje barv ima za osnovo tri osnovne oziroma primarne barve iz katerih dobimo vse ostale barve. Teh barv ne moremo zmešati iz katerih koli drugih barv, zato jim tudi pravimo osnovne barve.

 rumena  rumena
 rdeča  rdeca
 modra  modra


Sekundarne (drugotne) barve

Z mešanjem dveh osnovnih barv dobimo drugotne ali sekundarne barve:

 rumena    rdeča  =  oranžna
 rumena    rdeca  =  oranzna
 rdeča    modra  =  vijolična
 rdeca    modra  =  vijolicna
 modra    rumena  =  zelena
 modra    rumena  =  zelena


Terciarne barve

Z mešanjem primarnih barv torej povečamo barvni spekter, vendar to še zdaleč ni popolna paleta barv. Dodatno jo razširimo tako, da mešamo med seboj primarne in sekundarne barve. Barve, ki tako nastanejo imenujemo terciarne barve:

 oranzna    rumena  =  oranzna_rumena
 oranzna    rdeca  =  rdeca_oranzna
 vijolicna    rdeca  =  vijolicna_rdeca
 vijolicna    modra  =  modra_vijolicna
 zelena    modra  =  zelena_modra
 zelena    rumena  =  rumena_zelena

Barvni krog

Vse te barve so tako imenovane čiste barve in skupaj tvorijo barvni krog. Kljub temu, da smo z mešanjem dobili že kar lepo število barv, vemo, da jih je v naravi in v okolici okrog nas, še veliko več. Te barve dobimo tako, da primarnim, sekundarnim in terciarnim barvam dodajamo belo ali črno barvo in jih tako svetlimo ali temnimo. S tem dobimo veliko množico barv, ki so, v nasprotju s čistimi barvami, zastrte, manj živahne in nekoliko osivljene. Vse barve, tako primarne kot sekundarne in terciarne, imajo torej ogromno različnih odtenkov, medtem ko sta edini barvi brez odtenka bela in črna (to izhaja iz svetlobnega mešanja, omenjenega zgoraj), ki se uporabljata le za svetlenje in temnenje že omenjenih barv.

barvni_krog_mali

V tem delu članka smo torej podrobneje spoznali same osnove barv in njihovo nastajanje, sledita pa še dva dela članka, v katerih se bomo posvetili »zakonom« kombiniranja barv in prilagajanju barv glede na vašo postavo.

7 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj