Enako kot koža in lasje, tudi nohti odražajo zdravstveno stanje. Zdrav noht je prožen, močan in rahlo rožnate barve. Sam noht je sicer prosojen, vendar mu rožnato barvo daje pod njim ležeča nohtna posteljica. Zgornja plast nohta mora biti gladka, zaobljena in brez lis, vdolbin, črt in izboklin.

Anatomija nohtov

 

Latinski izraz za noht je unguis in je sestavljen iz keratina – beljakovine z aminokislinami.

Anatomija nohta­

a: konica nohta

a1: hrbet nohta

a2: sredica nohta

a3: osnova nohta

b: nohtno ležišče

b1: nohtna matica

b2: nohtna posteljica

c: nohtna plošča

d: lunica ali krajček

e: kutikula.kožica

f: nohtna guba

g: stranska kožna guba

Konica nohta

Konica nohta se nahaja zunaj nohtne posteljice in sega preko prstne blazinice. Zaradi tega je konica nohta del, ki je najbolj izpostavljen in nezaščiten. Prav zato se največkrat poškoduje. Konico lahko poškodujemo z udarci ali nepravilnim piljenjem.

Nohtno ležišče

Nohtno ležišče je podlaga nohtni plošči. Razdelimo ga na nohtno matico in nohtno posteljico.

Lunica ali krajček

Vidni del korena nohta imenujemo lunica ali krajček. Lunica ni povsod dobro vidna, na nohtu palca ponavadi vedno, redkeje pa na nohtu mezinca.

Kutikula oz. obnohtna kožica

Če obnohtna kožica ni omehčana in dobro oblikovana, ostajajo odmrle celice na telesu nohta, zaradi česa je videti krajši. Če pustimo, da kožica drži zgornje plasti nohta jo noht, ki raste potiska naprej in naposled kožica poči, kar povzroča tudi vraščanje nohta. Temu se lahko izognemo, če vedno poskrbimo, da zgornja plast nohta ni nikoli spojena z obnohtno kožico. Odmrlo kožico nikoli ne režemo, saj bi lahko tako povzročili vnetje ali infekcijo. Torej, kutikula oz. obnohtna kožica je naravna obramba pred vdorom raznih bolezenskih klic.

Nohtna matica

Nohtna matica je živo področje nohta in se nahaja pod korenom nohta. V matici so živci, krvne in limfne žilice, ki skrbijo za stalen dovod hranilnih snovi, potrebnih za rast in zdravje nohtov. Tukaj nastajajo nove celice, ki potiskajo stare celice naprej, te pa tvorijo telo nohta. Trdota, kakovost in splošno stanje nohta je odvisno od zdravja in kakovosti teh celic, ki po nekaj mesecih tvorijo telo in robove nohta. Matica je najobčutljivejše področje v celotni zgradbi nohta in občutljivo reagira na grobe obdelave nohta. Vsaka napačna obdelava nohta lahko povzroči motnje v rasti in prečne brazde, ki so vidne na telesu nohta. Ko matica ni več poškodovana, se nove brazde ne pojavljajo več, stare pa prerastejo. Na matico lahko vplivajo tudi psihične travme, odraz le-teh pa bodo globoke brazde.

6 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj