Ni skrivnost, da imajo učenci danes mnogo več domačih nalog, kot so jih imele generacije pred njimi. Količina informacij, ki jih morajo naši možgani dandanes vsakodnevno sprejeti, je večja, kot kdajkoli prej, še posebno pri ljudeh, ki se izobražujejo. Otroci morajo namreč tudi po pouku več ur presedeti za knjigami in delovnimi zvezki in to po tem, ko so 8 ur to počeli v šoli.

PREBERITE TUDI: Pomemben (in zelo osnoven) dejavnik pri vzgoji fantov

Domača naloga, torej opravljanje nalog in učenje doma po pouku, je po svetu vsesplošno sprejeto, saj naj bi se kazali pozitivni učinki sprejemanja znanja. Harris Cooper, glavni vodja raziskav za efektivnost domačih nalog, je opravil več kot 180 raziskav. Odkril je, da na ravni osnovne šole domače naloge nimajo efekta in ne vplivajo na absorbiranje informacij, pomnjenje in učenje. Pritisk in jemanje časa, ki ga domače naloge vzamejo, torej ne prinesejo rezultatov, temveč le stres. Če pa pogledamo raven srednjih šol in fakultet, pa imajo domače naloge pozitiven vpliv, saj pomagajo učencem pri samostojem učenju in pomnjenju informacij.

Domače naloge v osnovni šoli povzročajo stres in prepire v družinah. Bolje bi bilo, da bi čas, ki ga imajo otroci po pouku, izkoristili za gibanje po svežem zraku, oseben razvoj in druga koristna znanja. Vodja raziskave je še dejal, da bi moralo obstajati pravilo 10-ih minut; rvi razredi bi imeli 10-minutne domače naloge, drugi razred 20 minut in tako naprej. To bi jih naučilo odgovornosti in cenjenje prostega časa.

PREBERITE TUDI: Kako vzgojiti ustvarjalnega otroka (in ne ambicioznega robota)?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj