Trditev, da bo puljenje enega sivega lasu povzročilo, da bosta na njegovem mestu zrasla dva nova, preprosto ne drži.

S puljenjem sivega lasu boste na njegovem mestu dobili le nov siv las, saj lahko v vsakem mešičku zraste le en las. Tudi okoliški lasje ne bodo postali sivi, dokler pigmentne celice njihovih lastnih foliklov ne odmrejo.

Lasje postanejo sivi ali beli, ko pigmentne celice v foliklu, ki obdaja las, odmrejo. Ko iztrgate las, bo na njenem mestu zrasla nova, in ker pigmentne celice ne proizvajajo več pigmenta, bo tudi ta nova dlaka bela.

Ali to pomeni, da je puljenje sivih las primerno?

Strokovnjaki ga odsvetujejo in če se jih že morate znebiti, jo raje odrežite. Puljenje lahko poškoduje lasni mešiček, ponavljajoče se poškodbe katerega koli mešička pa lahko povzročijo okužbo, nastanek brazgotin ali celo privedejo do plešavosti.

Zakaj s staranjem osivimo?

Sivenje las je posledica številnih dejavnikov, kot so staranje, genetika, pomanjkanje hranil (npr. vitamin D in B12) in stres. Prosti radikali, ki nastanejo zaradi oksidativnega stresa, prav tako poškodujejo celice lasišča in povzročijo prezgodnje sivenje, zato je priporočljivo uživati čim več različnih antioksidantov.

Ko se zmanjša proizvodnja melanina v laseh, lasje izgubijo naravno pigmentacijo in postanejo sivi. Ti so precej bolj grobi od vaših še naravno obarvanih las, zato je novi pramen sivih las bolj opazen kot preostali lasje. Razlog za to je manjše izločanje olja okoli lasnih mešičkov belih las.

PREBERITE TUDI: Napake pri frizuri, ki vas postarajo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj