In kaj pravzaprav pomeni ‘imeti dobro frizuro’? Več stvari – med drugim mora biti našim letom primerna; našemu poklicu oz. delu, ki ga opravljamo; ustrezne dolžine in barve ter, jasno, kakovostno postrižena.
Če imamo dobro pričesko, bomo ne le dobro izgledali, temveč se tudi dobro počutili. V nasprotnem primeru pa nekaj preprosto ne bo ‘štimalo’, ne bomo videti optimalno ali pa bomo celo navidezno postarane. Tega pa si, jasno, nobena ne želi! Na katere napake moramo biti torej pozorne, da nas frizura ne bo postarala?

PREBERITE TUDI: Kratke ‘pixie’ zvezdniške frizure, zaradi katerih si boste želele kratke lase

1. Predolgi lasje

Ena najpogostejših napak, ki jo delajo ženske. Kar se tiče naših let in dolžine las, velja zelo preprosto pravilo: leta gor, lasje dol! Ja, seveda razumemo, da ste navezane na svoje dolge lase. In da so vašemu dragemu všeč. Ampak kaj pa, če vam povemo, da ste zaradi njih videti vsaj 5, če ne celo 10 let starejše?
Res malo je žensk, ki bi jim v zrelih letih in kasneje pristajali zelo dolgi lasje, zato premislite, če se vam splača vztrajati. Nenazadnje boste poleg bolj mladostnega videza profitirale tudi na bujnejšem videzu las (daljši kot so, redkejši so, sploh, ko se staramo); bolj zdravim lasem ter manj dela boste imele z njimi. Zato je priporočljivo, da po 40. ali 50. letu – odvisno od posameznice – nimate daljših las kot do ramen.
Predolgi lasje, ko se staramo, so problematični tudi zato, ker se z leti lasje redčijo in tanjšajo in če so hkrati še predolgi, je videz pričeske lahko prav ‘reven’. Skratka, redkejši kot so lasje, bolje je pomembno, da so krajši, saj s tem vedno ustvarimo bolj gost in zdrav videz las – to pa vse deluje pomlajevalno.

2. Ravno striženje


Pričeska naj bo razgibana: stopničasto striženje; prameni; preča ob strani (ali frfru).

Pomembno je tudi, da smo postrežene tako, da je frizura razgibana, dinamična, mladostna. Saj vemo, kako so videti frizure, ki še najbolj spominjajo na čelade, kajne? To je vsekakor videz, ki se mu želimo izogniti. Naj vam torej frizer ustvari teksturo tako s striženjem kot tudi prameni. (Naj prišepnemo, da če je pričeska dovolj razgibana in mladostna, je lahko tudi kak centimeter daljša – če ste ljubiteljice dolgih las).

PREBERITE TUDI: 8 skrivnosti žensk z vedno lepimi lasmi in super frizuro

3. Celo življenje ista frizura

Presenetljivo veliko žensk je, ki nosijo isto frizuro od otroških ali najstniških let do pozne starosti. Drage dame – se vam ne zdi, da je prišel čas za spremembo? Pri tem to niti ni toliko problematično, če so lasje krajši, če pa gre za dolge frizure, smo z isto pričesko z leti videti čedalje slabše. Skratka, frizura, ki vam je pristajala pri 22-ih letih pred 30 leti, vam sedaj skoraj zagotovo ne več, saj se spremenijo tudi naš obraz, postava in slog, poleg tega pa je verjetno tudi že zelo zastarela.

4. Zgrešena barva


Topel olivni podton kože in hladna barva las, ki je povrhu vsega še prav kričeče nenaravna. Nikar.

Pri barvi lahko zagrešimo več napak. Prva je, da zgrešimo podton – torej smo hladen tip, a izberemo toplo barvo las in obratno. Velika napaka, ob kateri nikoli nismo videti dobro (in ob tem naj vas ne tolaži, da ‘vam vsi govorijo, kako vam paše’, ker dejstvo je, da ti ‘vsi’ po navadi nimajo občutka za estetiko in se niti malo ne spoznajo na barve (in koloristika je cela znanost).)
Naslednja napaka, ki je prav tako ena najbolj pogostih, je vztrajanje na blond barvi, četudi nam glede na koloristiko niti malo ne pristaja (primer: ko je imela Kim Kardashian blond lase). Najpogosteje jo zagrešijo – in so z njo videti tudi najbolj zgrešeno – ženske s srednjo do temno poltjo in naravno temno rjavimi lasmi, ki hočejo na vsak način biti blondinke. Tem je skoraj nemogoče doseči naraven, kaj šele usklajen in prefinjen videz.
Prav tako je velika napaka, ko smo starejše, pretemna barva las. Pretemna barva nas naredi bolj ostre, poudari nepravilnosti in nas tako postara, zato črn in zelo temni odtenki las niso dobra izbira (četudi je bila črna ali temno rjava vaša naravna barva las, ko ste bile mlajše). Zelo preprosto pravilo je: če ne odstopimo dosti od svoje naravne barve, težko zgrešimo.
Skratka, vedno raje izberite odtenek ali dva svetlejšo barvo kot temnejšo in poskrbite za mladosten videz še s prameni in razgibano pričesko.

PREBERITE TUDI: Koloristika: barve, ki vas polepšajo

5. ‘Nore’ pričeske in barve

Skoraj vsakdo pozna kako damo v poznih 40-ih ali še starejšo, ki nosi skorajda punk frizuro z ‘odbito’ barvo las ali kombinacijo več barv (šop las blond, šop las temen in/ali ciklamno roza). S tem nismo videti mladostno, temveč dajemo vtis, da se ne moremo sprijazniti s tem, da nimamo več dvajset let; ter da se ne znamo urediti letom primerno. Dajemo vtis nezrelosti.
Z ustrezno pričesko in barvo las bomo videti uglajene in mladostne dame, zato se splača poiskati dobrega frizerja in se posvetovati. Dobra rešitev so tudi zvezdnice vaših let, po katerih se lahko zgledujete, kar se tiče frizure.

6. Sivi lasje

Medtem, ko nekaterim sivi lasje zelo pristajajo in jih dejansko znajo nositi – skorajda pravilo je, da morajo biti lasje v tem primeru kratki – pa je žal dejstvo, da sivi lasje večino žensk postarajo (moški pa so bolj šarmantni – se strinjamo, preprosto ni fer!). Zato v kolikor niste zelo mladostna dama z dodelanim slogom in ustrezno pričesko, ki zna nositi sive lase, priporočamo, da si jih barvate (redno, seveda – tudi siv narastek ne deluje prav nič pomlajevalno). Sivi lasje lahko namreč postarajo tudi za 10 let.

PREBERITE TUDI: 6 dejstev o sivih laseh, ki jih niste vedeli

7. Preča po sredini

S samo prečo ni nič narobe, a preča po sredini, ki se je mnoge ženske tako vztrajno držijo, zna zelo postarati – toliko bolj, če jo spremljajo (pre)dolgi in sivi lasje in obraz brez ličil. Zato bo veliko boljša izbira preča vsaj malo bolj ob strani, še boljša pa skrbno postrižen frfru. Dokler ne probate, je kar težko verjeti, kako zelo pomlajevalno deluje tistih nekaj pramenov na čelu!

8. Pretiran volumen


Pretiran volumen ni dobrodošel pri nobeni starosti.

Ko se začnejo lasje redčiti, si seveda vse želimo volumen. A natupirani lasje s polovico stekleničke laka za en nanos nikakor niso videz, ki bi ga želele imeti in ki bi pomladil. Očitno je namreč, da je volumen ‘prazen’, saj se vidi skozi lase, pa tudi če so lasje še relativno gosti, je prekomeren volumen prej postarajoč kot pomlajujoč, zato nikar ne pretiravajte (sploh, kar se tiče volumna v višino).
Poleg tega prekomeren nanos laka za lase naredi lase mat in krepastega videza, kar še dodatno ustvari postaran videz. Da so lasje videti zdravi, me pa mladostne, morajo biti sijoči.

PREBERITE TUDI: 5 najpogostejših napak, ki jih delajo dolgolaske

9. Premalo volumna

Spet druga skrajnost pa je premalo volumna, torej ‘polizana’ frizira, kot se radi izrazimo. Nikar ne dovolite, da bi vam redki lasje prosto padali ob obrazu, saj boste delovali zelo neurejeno, žalostno in postarano. Da se temu videzu izognete, imejte lase raje malo krajše; uporabite izdelke za utrjevanje in volumen; in pa oblikujte jih s fenom in krtačo ali kakim drugim pripomočkom, ki bo poskrbel za bolj voluminozen videz.

10. Nepravilna nega


S staranjem lasje izgubljajo lesk, zato moramo biti še toliko bolj skrbne pri negi.

S staranjem postanejo lasje tudi manj vitalni, zdravi in sijoči in bolj porozni, zaradi česar delujejo poškodovano. Vse to doprinese k temu, da nas naredijo videti starejše, sploh v kombinaciji z redčenjem las. Zato poskrbite za nežne, negovalne šampone in obvezno uporabljajte balzam ali masko. Ti poskrbijo za lesk in bolj zdrav videz las, po potrebi pa dodajte še kak oljno-silikonski serum.

PREBERITE TUDI: Si znate pravilno umivati lase?

11. Pazite na okraske in dodatke v laseh

Kakšna nevtralna sponka, ki drži lase na mestu ali v čopu je popolnoma primerna, izogibajte pa se pisanim, barvitim, bleščičastim ali kakorkoli drugače ‘okrancljanim’ sponkam. Pustite jih deklicam do desetega leta starosti, ki so jim tudi namenjene. Držite se pravila ‘manj je več’.
Če imate lase tako dolge, da jih lahko spnete v čop ali figo (pri čemer v primeru, da ves čas nosite spete, premislite o smislu vztrajanja pri dolgih laseh), izberite prefinjen nizek čop ali elegantno figo, speto z nevidno elastiko ali zelo subtilno sponko, ki je blizu barvi vaših las.

12. Nazaj speti lasje

S staranjem dobivamo gube in obraz se poveša in medtem, ko je prav, da se sprejmemo, pa verjetno ne želimo tega še poudarjati z neprimerno frizuro. Zato se izogibajmo lasem, spetim nazaj, ki razkrivajo vsako nepravilnost na obrazu, in naj razigrani prameni ali frfru poživijo in pomladijo naš obraz in skrijejo kako mini gubico.

PREBERITE TUDI: Ličenje v zrelih letih

13. Ličenje

Še tako popolna pričeska in idealna barva vam ne bosta kaj dosti pomagali, če boste pozabile na make-up ali nosile takega, ki vas postara ali preprosto pogrša. Z leti je treba začeti paziti tudi na to, kakšna ličila uporabljamo; koliko njih; in kako jih nanesemo.
Tudi tu velja načelo, da se držite pravila ‘manj je več’; izogibajte se temnim, močnim barvam, sploh črni (nadomestite jo z mehkimi rjavimi, olivnimi in sivimi odtenki); ter ostrim linijam. Vse naj bo mehko in zabrisano in ne pozabite na najpomembnejši del, ki ga večina žensk izpušča, a je ključnega pomena: rdečilo za lica. Rdečilo za lica pomladi in osveži in ker je z leti naša koža čedalje bolj pustega, sivkastega ali rumenkastega odtenka, je rdečilo toliko bolj nujno. Zasijale boste!

PREBERITE TUDI: Kako nanesti rdečilo za lica?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj