… številni lastniki hišnih ljubljenčkov spijo kot ubiti v prisotnosti svoje živali, pa je nova raziskava, ki so jo izvedli na slavni Mayo kliniki, pokazala, da je čedalje več ljudi, katerih spanje je moteno zaradi njih.

V prejšnji študiji Mayo klinike iz leta 2002 so ugotovili, da je le odstotek pacientov, ki so lastniki domačih živali, poročalo o motnjah spanja zaradi živali, nova raziskava pa je dala drugačne podatke – tokrat jih je o motnjah spanja poročalo kar 10 odstotkov. "Raziskava je pokazala, da medtem ko večina lastnikov svojih živali ni dojemalo kot popolnoma neznosnih, jih je več poročalo o nadležnosti zaradi motenj spanja," je povedal dr. Lois Krahn, psihiater na Mayo kliniki in avtor študije. "Ko imajo ljudje tovrstne probleme s spanjem, bi jih morali strokovnjaki za spanje povprašati o domačih živalih in jim pomagati najti načine, kako izboljšati spanec."

Motnje zaradi domačih živali, o katerih so poročali pacienti, so bile živalsko smrčanje, sprehajanje po stanovanju, ječanje, zahteve po sprehodih zunaj in zdravstvene potrebe. "Eden izmed pacientov je imel papigo, ki je vsak dan ob 6h zjutraj začela glasno vpiti. Verjetno je mislila, da je petelin," se je na koncu pošalil dr. Krahn.

Imate domače živali in ali kdaj motijo vaš spanec?

Foto: familyvet.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj