Nosečnost je čas, ko se v ženskem telesu ogromno dogaja. Za vse procese, ki se v telesu dogajajo, je ustrezna, raznolika in uravnotežena zdrava prehrana nujna. Zaradi sprememb v telesu in rasti novega bitja, se namreč potrebe po hranilih povečajo.

PREBERITE TUDI: Super hrana za super zdravje

Dandanes pa le s prehrano žal ne dobimo dovolj ustreznih hranil, zato si moramo pomagati s prehranskimi dopolnili. Zadostna količina vitaminov in mineralov prispevajo k zdravemu in normalnemu razvoju otroka, medtem ko pomanjkanje ustreznih hranil izjemno škodi; zavira razvoj otroka. Zato ob napačni prehrani lahko hitro pride do pomanjkanja mineralov oziroma zakisanosti.

Folna kislina

Folna kislina je eno najpomembnejših hranil. Priporočljivo je, da ga ženske začnejo jemati že ob načrtovanju nosečnosti. To je tudi prehransko dopolnilo, ki ga priporoča tudi stroka.

Folna kislina je pravzaprav vitamin B9; spada v skupino B vitaminov. B vitamina naše telo ne more proizvajati samo, niti skladiščiti, zato ga lahko dodamo le sami.

Viri folne kisline:

  • zelenolistnata zelenjava (špinača in solata);
  • brokoli, cvetača, grah, fižol;
  • brstični ohrovt;
  • sončnična semena;
  • avokado;
  • sadje (jagode, grenivke, maline, banane, pomaranče).
Folna kislina za razvoj živčevja

Folno kislino v nosečnosti potrebujeta oba: mamica in dojenček. Največ folne kisline porabi dojenček, ko se oblikuje živčevje, možgani in hrbtenjača, ki nastaneta iz nevralne cevi. Pomembna je tudi za normalno tvorbo rdečih krvničk v nosečnosti, ima pa tudi pomembno vlogo pri sintezi DNK.

  • Pomanjkanje folne kisline lahko povzroči nepravilen razvoj in napako nevralne cevi, iz katere se razvijejo hrbtenjača in možgani.
  • Pomanjkanje folne kisline vpliva na delovanje posteljice; pride lahko do pomanjkanja kisika ali prezgodnjega luščenja.
  • Pomanjkanje folne kisline lahko poveča možnosti za splav in slabokrvnost.

Železo

Železo je bolj potreben predvsem v zadnjem delu nosečnosti. Če je železa premalo, jo nosečnia slabokrvna, kar vpliva na utrujenost ter škoduje tako materi, kot otroku. Vitamin C poveča absorbcijo železa.

Kalcij

Kalcij je nujno potreben za normalen razvoj okostja. Ob pomanjkanju namreč lahko trpi tudi materino telo, saj si telo vzame hranila iz njenih zalog.Za dobro izkoriščanje kalcija je nujno, da ima telo zadostno količino vitamina D.

Omega-3

Omega-3 maščobne kisline so esencialne kisline, ki jih naše telo ne more ustvariti samo, zato jih moramo dobiti s hrano. Pomembne so v zgodnji nosečnosti, saj vplivajo na živčevje, rast in psihomotorični razvoj dojenčka. Omega-3 mašobne kisline lahko dobimo tudi iz hrane (morska hrana, oreščki), najboljše pa jih je dobiti s prehranskimi dopolnili, saj le-ta niso onesnažena s težkimi kovinami.

Previdno z dopolnili

Seveda pa nosečnica ne sme jemati kar vsega povprek; posvetuje naj se s svojim zdravnikom in z nekom, ki se na dopolnila spozna. Prehranska dopolnila naj nosečnica jemlje ob urejeni, uravnoteženi, zdravi prehrani in z dovolj tekočine.

Izogibajte se

Izogibajte se kravjemu mleku in mlečnim izdelkom, predelani hrani. Nosečnica naj se torej izogiba slabi prehrani; sladkorjem, predelanim ogljikovim hidratom in nasičenim maščobam.

Pomembna sta tudi počitek in gibanje.

PREBERITE TUDI: Prehranska dopolnila – vitamini

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj