Od bogatih čokoladnih tartufov do kremastih namazov in temne čokolade – prepustite se dekadentnemu okusu čokolade, ki je najboljši izboljševalec razpoloženja.

Čeprav obstajajo tudi ljudje, ki ne marajo čokolade, za večino sveta čokolada velja za slastno poslastico. Za nekatere ljudi je čokolada celo obsedenost oz. odvisnost.

Mednarodni dan čokolade je za mnoge najljubši dan v letu in si vsekakor zasluži praznovanje. Ustvarjen je bil z namenom spoznavanja, praznovanja in uživanja v vsem, kar je povezano s čokolado!

Kako praznovati mednarodni dan čokolade?

Uživajte v uživanju čokolade

Ne glede na to, ali gre za mlečno ali temno čokolado, je mednarodni dan čokolade odličen čas za uživanje v tej slastni poslastici. Vzemite najljubšo vrsto čokolade ali pa preizkusite nove in posebne vrste čokolade, ki izvirajo iz različnih delov sveta.

Še en zabaven način praznovanja tega dne je, da kupite veliko škatlo čokolade in preizkusite različne okuse. Nekatera podjetja izdelujejo raznovrstne škatle čokolade, kjer lahko preizkusite različne okuse. Preberite seznam na pokrovu in ugotovite, kaj jeste, ali pa seznam skrijte in se preizkusite v ugibanju, kakšen okus ima posamezna čokolada!

Gostite dogodek ob mednarodnem dnevu čokolade

Ne glede na to, ali gre za pogostitev v odmoru s sodelavci v pisarni ali za zabavo doma, ki vključuje sosede in prijatelje – mednarodni dan čokolade je odličen čas, da se zberejo ljubitelji čokolade in se poklonijo tej božanskosti.

To srečanje, ki vključuje vse, kar je čokoladno, lahko vključuje ustvarjalne prigrizke, kot so čokoladna fontana, domači čokoladni kolački ali čokoladni sladoledni pogrinjek. Pri dejavnostih poskusite z degustacijsko mizo, na kateri lahko gostje poskusijo različne čokolade, ki prihajajo z vsega sveta. Morda vključite čokolade z večjim ali manjšim deležem kakava.

Uživajte v čokoladi pri vseh obrokih

Čokolada ni nujno samo za sladico! Uporabite jo lahko tudi v slanih jedeh. V počastitev mednarodnega dneva čokolade jo poleg za prigrizek ali sladico poskusite vključiti v jedi za zajtrk, kosilo in večerjo.

Čokolado za zajtrk lahko vključite preprosto. Na jedilniku so lahko čokoladni jogurt, čokoladni smoothiji ali čokoladno-sadni mafini. Če je čokolada, vključena v zajtrk, temna čokolada, lahko celo zdravo deluje, saj pomaga pri izgorevanju telesnih maščob in zniževanju ravni sladkorja v krvi čez dan!

Za kosilo in večerjo lahko pripravite slane jedi, ki vključujejo čokolado. Nekateri recepti za čili (posebej čili po cincinnatsko) vključujejo delčke temne čokolade in okus cimeta, postrežejo pa jih na vrhu testenin. Mole omaka, ki je tradicionalna mehiška jed, je narejena iz čokolade in začimb ter se uporablja za mesne jedi, tortilje ali enchilade.

Solate so odlična lahka kosila, številne recepte za solate pa lahko prilagodite tako, da vanje vključite nekaj čokolade. Poskusite špinačno hruškovo solato s čokoladnim prelivom ali solato iz mlade špinače in jagod s čebulo in kakavovimi koščki.

Specite sladico s čokolado

Seveda je čokolado najlažje vključiti v prehranjevanje s sladico. Poskusite pripraviti osnovni recept za brownije, speči pripravljeno testo za čokoladne piškote ali pripraviti preproste čokoladne piškote, arašidovo maslo in ovsene piškote brez peke, ne da bi vam bilo treba vključiti pečico. Mednarodni dan čokolade je odličen čas za uživanje v peki s to vsestransko sestavino.

Delite čokolado s prijatelji

Dokler kuhate ali pečete, zakaj ne bi ob praznovanju tega dneva čokolade delili z nekom posebnim? Za tiste, ki se jim ne ljubi peči, pa se lahko odpravite v lokalno slaščičarno ali trgovino z živili! V škatli pripravite čokoladne kekse in jih podarite sosedom, v službi razdelite čokoladne mafine ali preprosto kupite veliko čokolado in jo delite z družino!

Zgodovina mednarodnega dneva čokolade

Čokoladne rastline so na zemlji verjetno že od samega začetka zgodovine, toda šele pred približno 4000 leti so Olmeki v Mezoameriki (današnja Mehika) začeli kakavova zrna predelovati v pijačo. Takrat je bilo pitje čokolade precej redka in posebna poslastica, ki so jo uporabljali pri kulturnih obredih in v zdravilne namene.

Ko so se s tem leta pozneje začeli ukvarjati Azteki in Maji, so kakavova zrna sčasoma začeli gojiti in uporabljati kot dragoceno valuto za trgovanje. Maji so čokolado imenovali celo „pijača bogov“, Azteki pa so jo imeli za pomemben način priprave na vojno, uporabljali pa so jo tudi kot afrodiziak.

V 16. stoletju je čokolada prišla v Evropo, čeprav so jo Španci dolgo časa skrivali. Sčasoma so se v Veliki Britaniji začele pojavljati „čokoladnice“ (nekaj podobnega kot pivnica, vendar za čokolado), trend pa se je razširil po Evropi.

Izum stiskalnice za čokolado je vplival na izdelavo čokolade in omogočil izdelavo trdne čokolade. Poleg tega je nizozemski postopek izdelave kakava v prahu omogočil, da je bila čokolada dostopnejša več ljudem, ne le bogatim ali kraljevim družinam.

Sredi in konec 19. stoletja so podjetja za proizvodnjo čokolade začela izdelovati čokoladne ploščice v Evropi. V tem času so začela delovati podjetja Nestle, J. S. Fry and Sons in Lindt. Pozneje so se pojavila še druga podjetja, kot so Hershey’s, Cadbury, Mars in druga.

Ker so se postopki izdelave čokolade z leti izpopolnili, dostop do sladkorja in drugih sestavin pa je postal lažji, je čokolada postala del vsakdanjega življenja številnih ljudi.

Recepti, ki zahtevajo to sestavino, lahko vključujejo čokoladne bonbone, torte, brownies, piškote, cupcakes in še veliko več. Uporablja se lahko v obliki kakava v prahu ali čokolade za peko v temni, polsladki ali mlečni različici.

Mednarodni dan čokolade je namenjen temu, da se posvetimo vsemu, kar je povezano s to čudovito poslastico, ki je zdaj del kultur po vsem svetu. Uživajte v spoznavanju in sodelovanju pri praznovanju tega dne!

PREBERITE TUDI: Recepti s čokolado

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj