Redno uživanje prehranskih dopolnil ribjega olja oz. visoke vrednosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3, zlasti dokozaheksaenojske kisline (DHA), so povezane z manjšim tveganjem za vaskularne zaplete pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 (T2D).

Ribje olje, bogato z omega-3, je koristno dopolnilo za zdravje srca in ožilja (pa tudi možganov in vsega ostalega) splošne populacije, vendar je podobnih raziskav pri bolnikih s T2D malo, kljub večjemu tveganju za razvoj žilnih bolezni.

Ta prospektivna kohortna študija je ocenila povezavo med uživanjem omega-3 maščob in tveganjem za žilne zaplete pri 20.338 bolnikih s T2D (povprečna starost 60 let; 39,7 % žensk) s popolnimi podatki o uporabi dodatkov iz UK Biobank ter 4874 udeležencih s T2D, ki so imeli podatke o PUFA v plazmi.

Redno uživanje omega-3 maščob je bilo ocenjeno z elektronskim vprašalnikom na začetku med letoma 2006 in 2010; vzorci krvi so bili testirani na maščobne kisline omega-3 med junijem 2019 in aprilom 2020.

Rezultati študije so bili diabetični makrovaskularni zapleti (koronarna bolezen srca, srčno popuščanje, periferna arterijska bolezen in možganska kap) in mikrovaskularni zapleti (diabetična ledvična bolezen, diabetična retinopatija in diabetična nevropatija).
Vzorci krvi, zbrani ob naboru, so bili ocenjeni na biomarkerje, povezane s srčno-žilnimi boleznimi.

Ugotovitve študije

V srednjem obdobju spremljanja, ki je trajalo 13,2 leta, se je pri 5396 bolnikih pojavil makrovaskularni zaplet, pri 4868 pa mikrovaskularni zaplet. Uživanje prehranskih dopolnil ribjega olja v primerjavi z neuporabo je bila povezana z 10 % manjšim tveganjem za sestavljene makrovaskularne in mikrovaskularne zaplete ter tudi za posamezne zaplete, razen za srčno ali možgansko kap.

Višje ravni skupnih omega-3 v plazmi, zlasti DHA, so bile povezane z nižjim tveganjem za sestavljene makrovaskularne in mikrovaskularne zaplete na nelinearen način v odvisnosti od odmerka, pa tudi z običajno uporabo dodatkov ribjega olja.

Raziskovalci so identificirali sedem biomarkerjev, vključno z lipidnim profilom in vnetnimi procesi, ki so skupaj pojasnili 54,4 % oziroma 63,1 % povezave med plazemskimi ravnmi DHA in tveganjem za sestavljene makrovaskularne zaplete in koronarno srčno bolezen.

“Pri posameznikih s T2D sta bili običajna uporaba ribjega olja in višja plazemska raven PUFA omega-3, zlasti DHA, povezani z manjšim tveganjem za makrovaskularne in mikrovaskularne zaplete. Poleg tega so bile ugodne povezave plazemske DHA s sladkornimi zapleti delno posredovane prek izboljšanja biomarkerjev lipidnega profila in vnetnih procesov,” so zapisali avtorji.

Študija je bila objavljena v reviji The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Široko ponudbo omega-3 maščob najvišje kakovosti dobite TUKAJ.

PREBERITE TUDI: 5 najboljših snovi za zdrave možgane in dober spomin

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj