… in vam zmanjka vse posode in pribora. Veliko lažje vam bo, če boste vsak dan sproti malo pospravili in počistili – tako vam vse skupaj ne bo tako odveč, hkrati pa bo kuhinja vedno videti lepa, čista in urejena.

1. Posodo pomivajte sproti

Mar ni lažje sproti pomiti tiste 3 krožnike in 2 posodi, ko tudi hrana še ni vsa zasušena, kot po nekaj dneh odmakati in drgniti celega korita posode in pribora? Pa ne le to – veliko posode lahko pomijete že med samim kuhanjem – ni vam treba stati ob štedilniku in čakati, da bo obrok skuhan. Tako vam po obroku ostanejo le še krožniki in pribor!

2. Sproti počistite pulte

Tudi to lahko počnete sproti, ko še niso zelo umazani in ostanki hrane prisušeni na pulte. Pri tem ne pozabite na morebitne naprave in pripomočke, na katerih se tudi nabere umazanija in ostanki hrane, a jih po navadi pozabimo počistiti. Vse skupaj vam bo vzelo morda 3 minute, razlika pa bo očitna!

3. Temeljito počistite pomivalno korito

Ja, vemo, da ga po navadi pozabite. Ampak ko ga boste enkrat dobro počistili s sredstvom proti kamnu, boste presenečeni, kakšno razliko naredi čisto korito v kuhinji. Kuhinja kar zablesti! Hkrati bo tako tudi vonj bolj svež in ne bo vam več problem oprati solate kar v (sijoče čistem) koritu.

4. Kupite eko vrečke za ostanke hrane

Nikar ne mečite ostankov hrane v WC ali navadne smeti, temveč kupite vrečke, kamor boste sproti dajali olupke in druge ostanke hrane, ki jih boste nato odvrgli v zabojnike za biološke odpadke.

5. Kar pade na tla, takoj poberite

Saj veste, tista borovnica, ki se je odkotalila pod omarico? Pa grah, ki ste ga pomotoma takoj pohodili? Vse, kar vam pade na tla, poberite takoj in tudi počistite tla, da se na prisuši in celo pusti težko odstranljivega madeža.

6. Vse, kar imate za merjenje in prestavljanje hrane (zajemalke, merice), imejte pri roki

Tako se boste izognili kapljanju in packanju po celem (ravnokar počiščenem) pultu. Ko jih potrebujete, jih približajte skupaj s podlago (krožnikom) in takoj odložite nazaj tja, dokler kuhate oz. jih potrebujete.

7. Sestavine dozirajte nad pomivalnim koritom

Tako boste morebitne kikse takoj odplaknili z vodo, pulti pa bodo ostali čisti.

8. Uporabljajte mrežico nad ponvami

Ko pečete in cvrete, po navadi olje šprica okoli, zato si omislite pokrov iz mrežice, ki zaustavi kapljice. Tako boste preprečili nastanek velikega dela packarije po štedilniku oz. steklokeramični plošči in okolici.

9. Tla počistite sproti

Vsakič, ko skuhate, pojeste, pomijete in počistite pulte, ne pozabite tudi na tla. Posesajte preostanek umazanije na tleh in na hitro pobrišite in kuhinja bo vedno kot iz škatlice in bleščeče privlačna.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj