Nobena skrivnost ni, da je človeško telo zapleten organizem, za katerega je treba lepo skrbeti. Neravnovesja, ki se v naših telesih pojavijo, nan as lahko slabo vplivajo. Še posebno, če je beseda teče o hormonih. Estrogen je pomemben hormon, ki je nujen za reproduktivno zdravje in splošno dobro počutje. Estrogen je tudi hormon, zaradi katere je ženska bolj osredotočena in pozorna. Kaj se zgodi, če ravni estrogena niso v ravnovesju?

PREBERITE TUDI: Znaki hormonskega neravnovesja, ki jih ženske hitro spregledajo

Neravnovesja estrogena se pojavijo tudi v določenih obdobjih: pred menstruacijo, v puberteti, ob prehrani, kjer manjka vlaknin in ob jemanju kontracepcijskih tablet. Ko se pojavi neravnovesje, se telo prične upirati, pri čemer lahko občutite kar nekaj simptomov, ki jih morda sicer sploh ne bi povezali s hormonskim neravnovesjem.

1. Otekanje in občutljivost prsi

Estrogen spodbuja rast tkiva dojk. Toda proizvodnja progesterona povzroča tudi nabrekanje mlečnih žlez. Če pride do neravnovesja teh hormonov, lahko povzroči otekanje, občutljivost in bolečino. Vendar, če so ravni progesterona uravnotežene, lahko to izniči nekatere bolečine.

2. Prebavne motnje

Povišane ravni estrogena lahko vplivajo tudi na sluznico črevesja, kar vpliva na prebavo. Pojavijo se lahko prebavne motnje, občutljivost na hrano, napihnjenost, vetrovi in druge težave.

3. Spremembe razpoloženja

Če opazite spremembe razpoloženja, je to lahko znak neravnotežja estrogena. Pri ženskah, ki niso v menopavzi, se estrogen dvigne pred menstruacijo, kar povzroči premik magnezija v kosti in mišice, zato so ravni magnezija v možganih zmanjšane. To pojasnjuje nihanje razpoloženja, ker je serotonin, srečni hormon, odvisen od magnezija za proizvodnjo in delovanje, zato je magnezij znan kot antistresni / anti-anksiozni mineral.

PREBERITE TUDI: Za nabiranje maščobe okoli pasu po 45-em so krivi (tudi) hormoni

4. Nespečnost

Motnje spanja so pogosto posledica znižane ravni estrogena. Estrogen deluje na celo telo, tudi na možgane, kjer vpliva tudi na cikel spanja in budnosti. Tudi tu ima veliko vlogo magnezij, pomanjkanje magnezija, saj magnezij uravnava prozivodnjo melatonina – hormona spanca.

5. PH nožnice

Nizka raven estrogena vpliva tudi na pH nožnice, kar poviša možnosti za okužbe in vnetja. Ob tem se pojavi nenormalen izcedek iz nožnice.

6. Nejasno razmišljanje

Nizka raven estrogena lahko povzroči ‘brain fog’, to je ‘megla v glavi’, torej nejasno razmišljanje, težko osredotočenost In slabo pomnjenje.

7. Nenavadno krvavenje

Ženski menstrualni cikel kontrolirajo dva do trije hormoni, da cikel poteka v pravem ritmu. Ko se zaradi hormonskega neravnovesja pojavijo motnje v ritmu, se lahko pojavi krvavenje, ki je izven predvidenega časa menstruacije.

8. Izpadanje las

Estrogen ima pomembno vlogo pri zdravju las. Visoke ravni estrogena so zaslužne za močne in zdrave lase, če pa so ravni estrogena prenizke, potem gre cikel rasti las na obdobje počivanja.

PREBERITE TUDI: To so vzroki hormonskega neravnovesja (+ 7 nasvetov)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj