Mnogi se sprašujejo, kako lahko sami vsakodnevno pripomorejo k varovanju naših morij, zato so pri GreenPeace Sovenija pripravili seznam 8 najpomembnejših nasvetov, kaj lahko to poletje naredite, da bodo vaše počitnice za naša morja čim manj obremenjujoče.

1. Izognite se letalskim poletom in križarjenjem

Z letalskimi leti se v ozračju izpusti velike količine CO₂, ki napajajo podnebno krizo – eno največjih groženj tudi za naš morski svet. Že z enim povratnim čezoceanskim letom presežemo količino izpustov toplogrednih plinov, ki nam kot posameznikom ‘pripadajo’ za celo leto – če bi se resno spopadli s segrevanjem planeta. Letalska družba Ryanair pa se je letos kot prvo nepremogovno podjetje uvrstilo na seznam 10 podjetij v EU, ki v naše ozračje izpustijo največ ogljika.

Veliko križark s cenenim, škodljivim gorivom pripomore k zakisljevanju oceanov. Še posebej je izpostavljeno Sredozemsko morje. Poleg tega hrup velikih ladij slabša orientacijo morskih živali.

Obstaja veliko krasnih destinacij, ki so bližje domu in veliko načinov potovanja, ki so okolju prijaznejši! Dopustovanje z zavedanjem, da smo naredili nekaj pomembnega za ohranitev naše velike modrine, pa bo tako še bolj sproščujoče.

2. Izberite kozmetiko brez mikro zrn in oblačila iz naravnih materialov

Drvimo v svet, kjer bi lahko bilo v morju več plastike kot rib. Zelo problematična je mikroplastika. V Jadranu je na kvadratnem kilometre prisotno kar do dva milijona delcev mikroplastike. Majhni delci plastike (npr. polietilen) se lahko skrivajo v kozmetičnih izdelkih, milih, celo v zobni pasti. Prek odpadnih voda plastični delci pristanejo v rekah in morjih, kjer jih živali zamenjajo za prehrano. K sreči obstajajo preproste alternativne rešitve brez mikroplastike, na primer uporaba naravne kozmetike. Pri nakupi se tako izogibajte izdelkom, ki vsebujejo sestavine pod kraticami PE, PP, PET, PMMA in silikon (SI).

V zadnjih desetletjih so naše police preplavila oblačila iz sintetičnih materialov, ki z vsakim pranjem prav tako izpuščajo majhne delce plastike, ki lahko pristanejo v naših morjih in prispevajo k “plastični juhi”, v kateri plavamo. Odločite se za manjše število kosov oblačil, in naj bodo ta iz naravnih materialov – pa še vročino boste lažje prenašali v lanenih hlačah!

3. Nadomestite nepotrebno plastiko za enkratno uporabo

Novice o najdenih morskih živali, katerih prebavila so bila polna plastičnih smeti, so žal postale čedalje pogostejše. Res je skrajni čas, da zmanjšamo plastične odpadke. Toda kako? Obstaja nekaj precej preprostih načinov: po nakupih pojdite s svojo vrečko za večkratno uporabo, uporabljajte steklenice in kavne lončke za ponovno polnjenje ter bodite pozorni, da pri nakupu čim bolj omejite plastične izdelke. Tudi pri naročilu pijače v lokalu lahko že vnaprej prijazno zavrnete slamico ali plastično žličko pri sladoledu.

PREBERITE TUDI: V Veliki Britaniji napovedali prepoved uporabe mikro delcev za pilinge

4. Odločite se za manj uživanja rib in morskih sadežev

Veliko vrst rib je redno v naši prehrani in prekomerno jih izkoriščamo. Žal v to skupino sodijo tudi tuna, sled, trska, morska plošča ali aljaški losos. Svetujemo vam, da ribe postanejo delikatesa na vašem jedilniku ter naj bo odločitev zanje redka in premišljena.

5. Poberite tisti plastični odpadek na plaži – Jadran vam bo hvaležen

Prosimo, odstranite odpadke, ki ležijo naokrog po vaši najljubši plaži, pa četudi ne pripadajo vam. Naslednji morski val bo namreč te smeti odpeljal s seboj v morje, lažje predmete pa zlahka v naravo odnese tudi veter. To je še toliko večjega pomena v Jadranskem morju, ki ima zelo dolgo obalo glede na morsko površino – velika količina plastike tako lahko pristane v morje prav zaradi “zasmetenih” plaž.

6. Pri potapljanju uživajte v razgledu

Pisan podvodni svet je kot slika. Pozdravimo njegovo lepoto, a je ne ogrožajmo z dotikanjem. Ne posegajmo v občutljiv podvodni življenjski prostor, temveč preprosto uživajmo v čudovitem razgledu.

7. Počakajte, da se sončna krema dobro vpije

Po ocenah vsako leto v vodi konča do 14.000 ton izdelkov za zaščito pred soncem. Običajna krema za sončenje vsebuje kemikalije, ki že v majhnih koncentracijah uničujejo koralne grebene. Počakajte torej, da se sončna krema po nanosu popolnoma vpije v kožo. Tako se bo v morju znašlo manj škodljivega UV-filtra. V vsakem primeru pa je naravna sončna krema vedno najboljša izbira – za našo kožo in za naše oceane.

Še bolje pa bo, če se boste tovrstnim izdelkom izognili in se raje umaknili v senco ali oblekli tanka, lahka in zračna oblačila. Ko res morate uporabiti kreme z UV zaščito, pa se izognite kemikalijam in raje uporabite naravne, ki vsebujejo mineralna filtra cinkov oksid in titanov dioksid.

PREBERITE TUDI: Škodljivi UV filtri

8. Podprite tiste, ki se zavzemajo za zaščito oceanov

Brez njihove pomoči so kiti, želve in pingvini prepuščeni na milost in nemilost človekovemu izkoriščanju. Organizacije, kot je Greenpeace, povezujejo ljudi, ki se s skupnimi močmi zavzemajo za varstvo okolja. Imajo ladje, s pomočjo katerih na licu mesta ocenijo situacijo. Imajo strokovnjake, ki prepoznajo in opredelijo nevarnosti. Imajo ljudi z izkušnjami, ki ozaveščajo javnost. In to vsak dan v letu. Njihovo delo v celoti omogočajo posamezniki z mesečnimi oz. enkratnimi donacijami – bi jih podprli? Obljubljajo, da se bodo jutri še vedno z vso močjo borili za naše oceane!

Že s takšnimi odločitvami lahko to poletje obvarujete naša morja pred nadaljnjim uničenjem. Samo predstavljajte si, kakšen bo učinek, ko bodo vašemu zgledu sledili tudi drugi. Zemlja je dom vseh nas – zavarujmo jo skupaj.

Prijeten poletni oddih!

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki se preko kampanj bori za ohranitev čistega in varnega okolja za nas in prihajajoče generacije. Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank. Njihovo delo je mogoče le zaradi rednih donacij posameznikov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj