In medtem, ko jo nekatere skrbno negujejo in skrbijo zanjo tudi od znotraj, se pri drugih ustavi pri želji. Nekaterim se preprosto ne da, spet druge pa ne vedo, kako se zadeve lotiti. Če ste med slednjimi in niste med redkimi srečnicami z naravno brezhibno poltjo, si preberite, katerih je 8 največjih grehov, ki jih lahko naredite svoji koži.

Ustrezna nega kože namreč ni pomembna le zaradi videza, temveč tudi njenega zdravja – le zdrava koža lahko ščiti telo pred zunanjimi vsiljivci (saj veste, da je koža naš največji organ, a ne?).

1. Pretiravate z luščenjem kože

Zmerno luščenje kože je koristno, a kot vsaka stvar, je treba tudi tu ubrati zlato srednjo pot, zato nikar ne pretiravajte v negi in je ne luščite preveč in prezgodaj, ne glede na to, kakšno vrsto pilinga uporabljate. Več o luščenju kože, vrstah pilingov in njih uporabi si preberite v članku Luščenje kože.

2. Zvečer ne odstranite ličil (dovolj temeljito)

Ja, vemo, da je po dolgem, napornem dnevu, ki se po možnosti zaključi z alkoholom in zabavo do jutranjih ur, odstranjevanje ličil zadnje, kar bi se vam še dalo. A ne glede na to, kako nadležno je – vzemite si te 3 minutke in odstranite ličila (in, jasno, tudi če jih ne nosite, očistite obraz – ne boste verjeli, koliko umazanije iz okolja, zraka, se nabere na koži tekom dneva).

Saj je zelo preprosto: čistilno mleko nanesite na celoten obraz, pol minutke masirajte ter nato odstranite z vatno blazinico ali mokro krpo in sperite z vodo. Če ne zmorete nadaljnje nege, bo tudi to dovolj. Kako pravilno uporabiti čistilno mleko, si preberite v članku.

3. Jeste preveč sladkorja

Prav je, da se pocrkljamo in si sem ter tja privoščimo kako sladkarijo, a če to počnemo vsak dan in v večjih količinah, s tem močno pospešujemo staranje kože, saj uničujemo elastin in kolagen v koži – kolagen pa je temeljna podpora kože. S staranjem postaja koža tanjša in uvela in razlog za to je ravno propadanje kolagena. Če jeste veliko sladkorja ki, se, naj spomnimo, skriva skorajda povsod – ta proces še za nekajkrat pospešite.

4. Kadite

Ne le, da škoduje zdravju na splošno v vseh možnih pogledih – uničuje tudi vašo kožo in sicer tako, da jo pospešeno stara: jo tanjša, ustvarja gubice in globoke gube in pust, sivkast ten kože, ki deluje kot znak slabega zdravja.

5. Pretiravate s sončenjem

Malo sonca koristi zdravju, saj je nujno potrebno za nastanek vitamina D, pretiravanje pa nikakor ne. Pretiravanje vodi v zadebeljevanje povrhnjice, hkrati pa tanjšanje kože, propadanje kolagena in elastina, kar vodi v uvel, postaran, povešen videz kože ter globoke gube. Tudi pigmentni madeži se pogosto pojavijo.


Kajenje + sončenje? Popoln recept za svetlobno hitro staranje!

6. Prhate se z vročo vodo

Ali umivate obraz ali uživate v dolgih, vročih kopelih. Ja, vemo, da pašejo, ampak naša koža se ne strinja z nami! Bolj vroča kot je voda, bolj odstranimo zaščitni maščobno-kislinski plašč kože, kar lahko vodi v suho kožo (pri mastni pa še povečano mastenje) do stopnje luskanja, pa tudi ekceme, ki so lahko zelo trdovratni. Zato uporabljajte čim bolj mlačno vodo in se prhajte oz. kopajte čim krajši čas.

7. Premalo spite

Kaka neprespana noč sem in tja še ni tako problematična, če pa ste kronično neprespani, se koža slabše obnavlja in upada jih odpornost (kot celotnemu telesu). Pojavi se več gub, neenakomeren in nezdrav ten, slabša elastičnost in še kaj. Zato poskrbite, da dobite dovolj spanca, magari s popoldanskimi dopolnitvami.

8. Ne telovadite

O pozitivnih učinkih rednega gibanja na naše telo, možgane, počutje in splošno zdravje smo že ogromno pisali, izvrsten učinek pa ima tudi na našo kožo. Med drugim izboljša prekrvavitev, torej tudi v koži, zaradi česar je videti bolj zdrava in mladostna. Ker zmanjša tudi napetost, stres, ima tudi posredno pozitiven vpliv. Ko smo pod stresom, se namreč dvigne stresni hormon kortizol v telesu, kar vodi v slabo kožo, pogosto pa tudi akne in ekceme. Učinek se torej pozna takoj in tekom časa; direktno in posredno.

Kaj pa so miti?

1. Ne smete sami iztiskati mozoljev in ogrcev

Lahko jih – a pravilno, seveda. Kako, si preberite v članku Kako pravilno iztisnemo mozolje in ogrce.

2. Pijte vodo za navlaženo kožo

Jasno je, da se bo dehidracija poznala tudi na koži, ki bo videti bolj pusta – nikar pa ne mislite, da boste s pitjem vode navlažili kožo kot jo navlaži kakovosten serum ali krema.

3. Če bom kupil/a drage izdelke, bo moja koža lep(š)a

Cena lahko ustreza kakovosti kozmetike, lahko pa je popolno nasprotje. Ne nasedajte prodajalkam, promotorkam in kozmetičarkam in se samo spomnite na babico ali kakšno znanko, ki je celo življenje uporabljala navadno kremo ali pa celo ničesar in imela lepo kožo.

 

Več o mitih – presenečeni boste, koliko jih je! – pa si preberite v članku Resnica o kozmetiki in 2. del.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj