Spodaj navedeni izdelki pogosto vir strupov, ki jih vsakodnevno vdihavate ali se vpijajo skozi vašo kožo. Ti slabo vplivajo na reproduktivni in živčni sistem, dihala in celo povzročajo rakava obolenja.

1. Osvežilci zraka

Osvežilce zraka uporablja večina gospodinjstev, a le malo ljudi ve, da gre za umetne kemikalije, ki so zdravju škodljive. V večjih količinah imajo negativne vplive na plodnost, možgane in kronične bolezni. Večina jih namreč vsebuje zdravju izjemno škodljive ftalate, ki med drugim motijo delovanje moških spolnih hormonov.

Poleg ftalatov vsebujejo tudi hlapljive organske snovi, ki lahko povzročijo raka, slabo vplivajo na reproduktivne organe, dihala in celično obnovo. V raziskavi, opravljeni leta 2008 na univerzi Washington, so ugotovili, da osvežilci zraka vsebujejo rakotvorne snovi, zato, če želite lepo dišeče prostore, se raje poslužite naravnih eteričnih olj, če je le možno, ekološko pridelanih.

 

2. Dišeče sveče

Podobno kot osvežilci zraka so tudi dišeče sveče pogosto strupene, saj vsebujejo podobne dišavne snovi. Raziskava, ki so jo naredili na inštitutu za varnost izdelkov v ZDA, je pokazala, da skoraj polovica dišečih sveč na trgu vsebuje svinec v stenjih, ki se ob gorenju sprošča v zrak. Svinec moti delovanje hormonov, povzroča vedenjske motnje in vrsto drugih zdravstvenih težav.

Veliko sveč je narejenih tudi posebnega parafinskega voska, ki ob izgorevanju sprošča dve zelo strupeni snovi, benzen in toluen, ki sta oba kancerogena. Vsebujejo tudi umetna barvila in dišave, ki ob vdihavanju končajo v naših pljučih.

3. Pripomočki za ustvarjanje

To, da smo ustvarjalni, je prav super, saj ima pozitiven vpliv na več področij našega življenja – a ne, če pripomočki, iz katerih ali s pomočjo katerih ustvarjamo, uničujejo naše zdravje. Mnogi umetni materiali, plastike, akrilne barve, topila in podobno vsebujejo kemikalije, ki povzročajo ali poslabšajo alergije, poškodujejo organe in povzročajo raka.

 

4. Antiperspiranti

Mnenja glede antiperspirantov se krešejo – medtem, ko so nekateri prepričani, da so strupeni, povzročajo raka dojk, demenco in še kaj, so drugi prepričani v njihovo varnost. Tisti, ki trdijo, da so škodljivi, pravijo, da se aluminij, ki ga vsebujejo (najpogosteje v oblikah Aluminum Chlorohydrate in Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex GLY) skozi kožo absorbira direktno v telo in povzroča naštete bolezni.

Priporočajo, da namesto njih uporabljate deodorante ali navadno sodo bikarbono, zmešano z destilirano vodo, ki naj bi učinkovito preprečevala nastajanje neprijetnih vonjav.

5. Plastični izdelki z močnim vonjem

Ste nedavno kupili nove zavese za prhanje, ki imajo tako značilen plastičen vonj? To je to – gre za strupe, hlapljive organske spojine (vsebujejo lahko do 108 različnih), ki jih sproščajo in vi jih vdihavate. Škodljiv vpliv imajo na respiratorni sistem, centralni živčni sistem, ledvice in jetra, zato, če je le možno, kupite zavese brez PVC ali jih pred nakupom vsaj nekaj dni zračite na prostem.

6. Močna čistila

Klasična čistila za gospodinjstvo so vir različnih in zelo škodljivih kemikalij, zato jih uporabljajte v čim manjših količinah in čim redkeje, pri tem pa pazite, da jih ne vdihavate. Pri uporabi tudi vedno nosite zaščitne plastične rokavice – tudi običajna vsakodnevna čistila kot so detergenti za pomivanje posode vsebujejo močne čistilne snovi, ki uničujejo zaščitno kislinsko plast kože, jo intenzivno razmaščujejo in se vpijajo v našo kožo. Pogosta uporaba lahko vodi v tudi neozdravljiv dermatitis in ekceme. Kakovostna nega rok nikakor ne nadomesti uničevanja zaščitne plasti kože, zato vedno in brez izgovorov nosite zaščitne gospodinjske rokavice.

Raziskava je pokazala tudi, da čistila povzročajo raka na dojki. Še najbolje pa bo, poskusite z naravnimi čistili, ki jih pripravite doma iz sestavin, ki jih najverjetneje že imate.

7. Antibakterijsko milo za roke

Celo ameriška FDA, ki vsem nasprotnim dokazom navkljub vztraja, da je aspartam neškodljiv, je priznala, da so antibakterijska mila škodljiva (vsebujejo sestavino triklosan) ter da prav nič bolje ne odstranijo bakterij z rok kot navadna mila. Raziskave so pokazale, da triclosan pripomore k temu, da postajajo bakterije čedalje bolj odporne na antibiotike in hkrati moti delovanje hormonskega sistema ter povzroča raka.

3 KOMENTARJI

  1. Ravno iz tega razloga sem agresivna “klasična“ čistila zamenjala za DIY alternative in sem zelo zadovoljna (alkoholni kis, olje čajevca, soda in citronska kislina so zakon!). 🙂 V planu imam zamenjati tudi tekoči pralni prašek za doma pripravljenega, ampak se zaenkrat tega še nisem lotila.

  2. Jaz sicer uporabljam klasična čistila, ker – priznam – se mi ne da ukvarjati s packanjem ‘domačih’ :$ , ampak vedno za vse rokavice, mikro količine in zelo pazim, da ne vdihavam. Po čiščenju vedno tudi prezračim ali imam celo odprto okno.
    Ostalega pa ne uporabljam, razen a-p, glede katerih malce dvomim, da je tako hudo … 🙂

  3. pretirano. Osveževalci prostora, že po sestavinah sodeč, so dražilni ne le za dihala, pač pa tudi za kožo in predvsem oči. Uporaba ostaleg pa po zdravi pameti, katere pa več kot očitno primanjkuje raznim avtorjem teksta.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj