… naše zdravje in obseg pasu. Kateri pa so napitki oz. pijače, ki nam bodo pomagale ohranjati in pridobivati vitko linijo? Napitke, naštete v nadaljevanju, lahko uživate brez slabe vesti tudi v večjih količinah – tako vaš stas kot tudi zdravje vam bosta hvaležna!

1. Zeleni čaj

O pozitivnih učinkih zelenega čaja na zdravje in njegovem shujševalnem učinku je bilo že veliko napisanega, zato le na kratko obnovimo: zmanjšuje apetit, pospešuje izgorevanje maščob, ima močno antioksidativno delovanje in izjemen pozitiven vpliv na zdravje; zmanjšuje nevarnost za nastanek rakavih obolenj in bolezni srca in ožilja.

2. Mate čaj

Malo manj poznan kot zeleni, a zato nič manj zdrav in učinkovit, je mate čaj. Ta ima malce bolj specifičen okus, ki mnogim ni všeč, zato ga lahko pri pripravi mešate z metinim čajem. Ima pa prav tako izjemen antioksidativni in blago poživljajoč učinek, hkrati pa zmanjšuje apetit. Vsebuje kofein, teofilin in teobromin, ki so zaslužne, da je apetit zmanjšan, hkrati pa vam dajejo občutek lahkosti. Če pa vam nikakor ne gre po grlu, a bi vseeno radi uživali vse njegove pozitivne učinke, je na voljo v obliki kombiniranega prehranskega dopolnila.

3. Voda z okusom

Kljub vsem opozorilom še vedno veliko ljudi ne popije dovolj vode – nekateri tudi zato, ker jim preprosto ne gre po grlu, saj so navajeni sladkih in močnih okusov sladkanih sokov in umetnih pijač. Če ste med njimi, lahko uberete srednjo pot in posežete po kateri izmed nešteto vod z okusom. To je tudi način, da se počasi navadite na manj sladke okuse in postopoma preidete na navadno vodo, ki je osnovna pijača za zdravje in zadostno hidracijo. Poleg tega mnogi zamenjujejo občutek žeje za lakoto, zato se navadite, da vsakič, ko mislite, da ste lačni, najprej spijete vsaj 2 do 3 dl vode. Pogosto boste ugotovili, da vas je pestila le žeja in se tako izognili neželenim kalorijam!

4.  Limonada

Limonada je izvrsten, osvežujoč in zdrav napitek – a seveda le pod pogojem, da je ne sladkate. Če pa vam kisla limonada nikakor ne gre po grlu, se vseeno izognite škodljivemu sladkorju in umetnim sladilom in raje posezite po naravnemu sladilu stevia. Poleg tega, da odžeja in osveži, limonada tudi alkalizira naša, zaradi nezdravega prehranjevanja dandanes povečini zakisana telesa.

5. Smoothie iz lubenice

Lubenica je izjemno osvežilna in prijetno ohlajena še zlasti prija v vročih dneh. Sicer ima visok glikemični indeks, a vsebuje tudi nekaj vlaknin in dokler ne boste dodali sladkorja in dodali še malce vode in vitamina C v prahu, boste dobili čudovit osvežilen in zdrav napitek z malo kalorijami. Lubenica vsebuje ogromno vode, zato je čudovit napitek, ki telo zares oskrbi s tekočino, poleg tega pa vsebuje tudi antioksidant likopen in amino kislino arginin. Raziskava, objavljena v Journal of Nutrition, je pokazala, da arginin zniža delež telesne maščobe in povečuje delež mišične mase.

 

6. Metin čaj

Meta ime izjemen osvežujoč okus in ohlajena je zato nadvse primerna za osvežitev v vročih poletnih dneh. Poleg tega deluje tudi tako, da telo lažje presnavlja maščobo, kar zagotovi, da se tudi kak bolj masten obrok hitreje prebavi, kar preprečuje zatekanje in napenjanje, s tem pa tudi bolj plosk trebuh.

7. Ananasov smoothie

Ananas je sadež, ki vsebuje encim bromelanin, ki ugodno vpliva na prebavo, pomaga pri razgradnji beljakovin in zmanjšuje napihnjenost trebuha. Če pa v mešanico dodate še žlico lanenih semen, pa boste dobili še super zdrave enkrat nenasičene maščobne kisline, ki dokazano pomagajo pri hujšanju in imajo izjemen pozitiven vpliv na zdravje.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj