Bili ste že na dovolj obiskih; prelistali preveč revij; prebrskali cel Pinterest in ostalih spletnih strani za opremljanje stanovanj, da veste, kaj vam je všeč in kaj ne. A obstajajo pa napake, ki jih pri opremljanju delajo skorajda vsi, ne glede na to, kako dober okus in koliko denarja imajo.
 

Napaka št. 1: Premalo barve

Res je, minimalizem je še vedno zelo 'in', pa tudi večini je nadvse všeč. A vseeno je prijetno imeti občutek, da smo prišli domov in ne v kemijski laboratorij ali bolnišnico, ko prestopimo vhodna vrata svojega stanovanja. Zato poskrbite za barvne detajle, ki bodo preprečili, da bi bilo vaše, sicer nadvse lepo in usklajeno opremljeno stanovanje, videti kot sterilno okolje bolnice.
 

Rešitev: vnesite majhne barvite kose

Idealna rešitev so npr. barvne blazine, umetniška dela; morda v ujemajočo se barvo (z blazinami) prebarvate le eno steno; dodate še fotelj v enakem odtenku. Vse to so detajli, ki bodo stanovanje naredili bolj toplo in domače.
 

Napaka št. 2: pohištvo, ki se popolnoma ujema

Seveda je lepo, če so kosi med seboj usklajeni, a nikar ne pretiravajte, saj lahko kaj hitro izpade pusto in dolgočasno.
 

Rešitev: dodajte teksture, poigrajte se z velikostmi

Tako namesto popolnoma usklajenega pohištva razbijte monotonost in pustost tako, da dodate različne teksture in kose različne velikosti. Dokler se ostalo ujema (npr. ista barvna družina), bo vse videti dovršeno in usklajeno, ne pa tudi pusto.
 

Napaka št. 3: svetila le na stropu

Saj ne opremljate kabine za preoblačenje v trgovini (pa še tam bi bilo veliko oblje, če svetloba ne bi prihajala (samo) z vrha!).
 

Rešitev: majhne svetilke po prostoru

Poigrajte se z različnimi svetilkami; talno, ki je lahko ob sedežni garnituri; namizno na delovni mizici; stensko ob naslanjaču za branje ipd. poskrbite tudi za stikala, s katerimi lahko uravnavate jakost svetlobe.
 

Napaka št 4: vse pohištvo s hrbtno stranjo proti steni

Četudi bi tako radi ustvarili občutek, da je prostor večji kot je v resnici, to ustvari preveč uraden in pust videz.
 

Rešitev: pomaknite malce bolj proti sredini

Če se na zadnji strani vašega kavča ne nahaja nekaj res izjemno neprimernega za kazanje, ga pomaknite proti sredini, saj boste s tem ustvarili občutek večje razgibanosti prostora.
 

Napaka št. 5: previsoko obešene slike

S tem žal ne boste ustvarili videza, da imate višje strope, temveč prej, da nekdo ni imel občutka za proporce.
 

Rešitev: naj bodo v višini oči

Smisel obešenih fotografij in slik je v tem, da se jih lahko gleda, zato naj bodo približno v višini oči.
 

Napaka št. 6: premajhne preproge

Ja, vemo, drage so. A če po velikosti ne ustreza prostoru, bo izničila videz celotne sobe.
 

Rešitev: zapolnite prostor

Načeloma velja pravilo, da naj bi se preproga dotikala nog vsakega kosa pohištva, ki jo obkroža, je pa bolje, da je večja kot manjša. Lahko pa jo tudi izpustite: manj boste imeli dela s čiščenjem, pa še nehigienične so.
 

Napaka št. 7: neuporabno pohištvo

Pisalna miza je bila sicer dobra ideja in lepo paše v sobo. Vendar – a jo sploh kdaj uporabite?
 

Rešitev: kupite, kar dejansko potrebujete

… in nato gradite videz dnevne sobe okoli teh kosov. Če npr. pisalno mizo dejansko uporabljate, je ok, da jo imate. Če je ne in pogosto berete, si raje omislite udoben fotelj.
 

Foto: twenty20; getty

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj