Še zlasti nam je neprijetno, če se nam to pripeti v poslovnem okolju. A ravno s tem, ko skušamo svojo napetost prikriti, se v resnici izdamo. Po besedah enega izmed strokovnjakov s tega področja, nekdanjega FBI agenta v ZDA, Joeja Navarra, ki je tudi avtor uspešnice “What Every BODY is saying,” smo ljudje narejeni tako, da živčnost pokažemo navzven in jo hkrati opazimo tudi pri drugih ljudeh. To nam je ostalo iz časov, ko so naši predniki živeli v jamah in je pomagalo ohraniti našo vrsto.

Spodaj si lahko ogledate najbolj pogoste in očitne neverbalne znake anksioznosti, ki jih je zelo težko, če ne celo nemogoče nadzorovati.

1. Dotikanje obraza

Če bi snemali nekoga, ki je živčen in napet in nato na hitro zavrteli posnetek, bi vam bilo prav smešno, kako pogosto se dotikamo obraza, ko smo napeti. Najpogosteje ljudje takrat ščipajo kožo, lica, ustnice, drgnejo čelo. Tako podzavestno delujejo to, kar telo potrebuje, da se sproti. Kako? Pritiski na živce pomagajo sproščati možgane.

2. Pogostejše mežikanje

Raziskovalci so ugotovili, da ko smo pod stresom, začnemo veliko pogosteje mežikati. Enako je, kadar se lažemo. Gre za avtomatski odziv telesa, zato po vsej verjetnosti niti ne veste, da se vam to dogaja.

PREBERITE TUDI: To je uradno najbolj pomirjajoča skladba

3. Stiskanje, grizenje ustnic

Stiskanje ustnic je ponavadi znak psihičnega stresa, včasih pa tudi, da nekdo laže. Vsekakor najpogosteje pomenijo, da je taka oseba pod stresom. Po besedah Davida Givensa, strokovnjaka za neverbalno komunikacijo, podzavestno stisnemo ustnice, da se zaščitimo pred nevarnostjo, najsi bo ta resnična ali namišljena.

4. Igranje z lasmi

Prijemanje las, vrtenje, navijanje okoli prstov ipd. so ponavljajoče ravnanje in tako znak poskusa sproščanja, ki ga potrebujejo možgani. Če je oseba pod zelo hudim stresom, lahko to početje postane patološko in lahko privede do motnje puljenja las (trihotilomanija).

5. Stiskanje rok, pokanje členkov

To početje ima lahko več oblik: lahko gre le za stiskanje prstov; lahko gre za vrtenje rok in prstov na čuden način; lahko za pokanje členkov. Ponovno gre za ponavljajoča dejanja, ki jih nezavedno delamo zato, da bi se sprostili.

PREBERITE TUDI: 5 preprostih trikov, s katerimi pomirite svoje živce v manj kot 5 minutah

6. Drgnjenje kože na rokah

Tudi to početje je ponavljajoče z namenom, da bi se vsaj malo sprostili. A v primerih izjemno hudega stresa lahko oseba kožo drgne oz. man roke tako dolgo in intenzivno, da lahko privede celo do krvavenja. Tako se lahko poskus sprostitve napetosti konča s še večjimi problemi.

7. Prekomerno zehanje

“Le kako je lahko nekdo utrujen ali zaspan, če pa je čisto anksiozen?” ste se verjetno vprašali. Gre za avtomatski odziv telesa, saj z raztegovanjem čeljusti sprostimo nekatere živce in tako zmanjšamo občutke stresa. Verjetno niste vedeli, ampak tako delujejo tudi nekatere živali.

Ena izmed raziskav pa je pokazala tudi, da zehanje pomaga regulirati telesno temperaturo, saj v usta in nosa dovaja hladnejši zrak. To telo potrebuje, saj stres in anksioznost povzročita segrevanje možganov.

PREBERITE TUDI: Bolj kot pomirjevala pomagajo pomirjajoče besede

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj