Po izročilu Ayurvede je popek pomembno mesto telesa, ki ima velik vpliv na pravilno delovanje več telesnih funkcij. Zato ga ne bi smeli zanemarjati in bi mu morali poleg rednega in temeljitega čiščenja – mimogrede: ali ste vedeli, da nekateri kar pozabljajo nanj in je zato pravo gojišče bakterij? – namenjati vsaj toliko pozornosti kot ostalim delom telesa.

Eden izmed načinov skrbi za popek in s tem celo telo je po ayurvedskem izročilu nanašanje olja v popek. Naravna olja z dodanimi eteričnimi olji – najboljše za ženske je olje muškatne kadulje – so idealen način, kako poskrbeti za popek in svoje zdravje. Preberite si, katere vse koristi ima lahko nanašanje olja v popek.

1. Vlaži in hrani kožo

Če imate suho, luskasto, pusto kožo, ki vas rada zateguje, si v dobro očiščen popek nanesite nekaj olja. Presenečeni boste, kako mehka in negovana bo koža. Sploh pozimi bo to preprečilo izsušeno kožo. Najboljša olja so mandljevo, kokosovo, olivno … v katera lahko dodate kako kapljivo eteričnega olja ter nežno masirate trebuh.

2. Odstranjuje umazanijo

Ali ste vedeli, da pri rednem pranju večina kar pozablja na popek in ga sploh ne čisti? Zato je popek lahko med najbolj umazanimi predeli telesa, saj se tam zaradi vdolbine nabira vsa packarija. Zato pri prhanju ne pozabite na popek; lahko pa ga čistite tudi s pomočjo olja, v katerega narahlo pomočite bebi paličico. Za dezinfekcijo lahko uporabite olje čajevca.

Pozor: bodite nežni!

3. Lahko pozdravi infekcije

Ker se v popku nabira umazanija, je idealno gojišče bakterij – toliko bolj, če imate odvečne kilograme in je bobek še bolj stisnjen in torej manj zračen. Zato lahko pride do infekcij. Poskrbite torej za redni umivanje z milom in vodo, po potrebi pa še z oljem čajevca, ki ima delovanje proti večini patogenov.

4. Lahko lajša menstrualne bolečine

Menstrualne bolečine so lahko izjemno hude in mnoge ženske lahko za dan ali dva povsem obležijo. Poleg žvrkljanja kokosovega olja pomaga tudi masaža, sploh če boste v nosilno olje dodali najboljše olje za ženske, to je olje muškatne kadulje. Zelo dobro pa se obnesejo tudi eterična olja ingverja, poprove mete in ciprese.

5. Lahko odpravi bolečine v želodcu

Če vas boli želodec, lahko poskusite v popek nanesti olje, ki lahko olajša bolečine. Idealno je, če dodate kapljivo eteričnega olja poprove mete ali ingverja. To pomaga pri bolečinah, ki so posledica blage zastrupitve s hrano, slabe prebave in celo pri diareji.

6. Uravna popkovo (Swadhisthana) čakro

Po Ayurvedi je popkova čakra vitalni vir domišljije in energije in hkrati domovanje najglobljih želja in ciljev, zato je treba lepo skrbeti zanjo, če želite, da se vam uresničijo. Najboljša eterična olja, ki jih lahko dodate v ta namen, so rožni les, sandalovina in ylang-ylang. Že če boste to počeli enkrat na teden, boste opazili učinek.

7. Lahko izboljša vašo plodnost

Kot verjetno že veste, je vaš popek direktno povezan z vašo plodnostjo. Poleg tega vas v nosečnosti povezuje z vašim otrokom, zato je masaža popka s pravimi olji idealen način za izboljšanje plodnosti (ne glede na spol). Eterična olja, ki jih lahko dodate v nosilno olje, so brin, damiana in muškatna kadulja. Vaše telo bodo sprostila in pri moških izboljšala kakovost sperme; regulirajo pa tudi hormone, sploh eterično olje muškatne kadulje.

In ne pozabite, da morate eterična olja vedno po kapljicah dodajati v nosilno olje (mandljevo, olivno, kokosovo, jojoba …) in ne direktno na kožo.

PREBERITE TUDI: 6 najbolj vsestransko uporabnih eteričnih olj in načini uporabe

1 komentar

  1. Pozdravljena ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah.

    Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 2%. Če vas to zanima, me kontaktirajte po mojem e-pošti: marialeydi06@gmail.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj