Življenje prinese številne vzpone in padce. Dandanes je življenje vsakodnevno naelektreno in stresno, zato ni nič čudnega, da tudi težave z duševnim zdravjem pri ljudeh naraščajo. Ne glede na to, ali ste anksiozni, depresivni ali pa sicer povsem zdravi in imate le slabo obdobje oz. dneve; vsi lahko pridemo do trenutka, v katerem je naše duševno stanje na dnu. Seveda rešitev teh težav in soočanja z njimi terja širšo obravnavo, ampak kot hitro pomoč preberite, kaj vam lahko pomaga, ko se v vaši glavi pretakajo najbolj negativne misli.

PREBERITE TUDI: Izgorelost, vaš novodobni morilec


Normalno je, da imate slab dan

Ste bili ultra produktivni, za vami je uspešen teden, ko ste zmogli vse, sedaj pa je prišel trenutek, ko ste se popolnoma sesuli? Ne obremenjujte se. To je obramba vašega telesa pred stresom in vas spominja, da se morate tudi spočiti. Ne krivite se za to in ne razmišljajte, koliko imate še za narediti. Nervozo glede tega potisnite stran in se pomirite in sami sebi dovolite, da se kdaj počutite tudi tako. Pridejo tudi taki dnevi, ko si enostavno morate vzeti čas za počitek in zase. S tem, ko si boste dovolili, da ste lahko sitni in jezni, boste sprostili nekaj bremena.

Niste sami

Na dni, ko se počutite, da gre vse narobe, ko nimate energije, ko je vaša motivacija na dnu, ko nimate volje do življenja, si priskrbite družbo. Pokličite prijateljico, partnerja ali starše. Povejte, kaj se vam dogaja. Naj vas ne bo sram. Če boste imeli občutek, da nekdo pazi na vas, vas podpira in razume, se boste boljše počutili. Mnogo ljudi je zunaj. ki se jim dogaja enako, le da se o tem premalo govori.

Občutki so začasni

Vaše telo je utrujeno, um prav tako. A to bo minilo. Spočijte se, jejte hranljivo in se skušajte sprostiti. Koliko napornih dni ste že preživeli; kolikokrat se se že sesuli in se vsakič znova dvignili kot feniks iz pepela? Tudi sedaj boste zmogli!

Vedno lahko najdete nekaj, kar vas osrečuje

Ko ste na dnu, imate občutek, da vas nič ne more osrečiti. Skušajte se osredotočiti na pozitivne misli. Najdite moč v sebi, nekje jo zagotovo skrivate. V čem ste dobri, kaj vas veseli, kaj vas nasmeji? Zberite zadnje atome moči in si dvignite energijo, da prebrodite težke čase.

Kakovosten spanec

Če ste neprespani, se zagotovo celo življenje zdi sivo in črno, vi pa brez energije in utrujeni. Dober spanec vam bo povrnil energijo, spočili boste telo in um. Dajte telesu čas, da se regenerira.

Ne bodite prestrogi do sebe

Zdaj je najbolj pomembno to, da se posvetite sebi. Naredite najnujnejše stvari, nenujne pa odpovejte in si ničesar ne očitajte.

Ko se boste bolje počutili, naredite nov načrt, kako boste v vsakodnevno rutino vnesli tudi čas zase. Premislite, kaj boste spremenili, da se vam podobno ne bo zgodilo. Umirite se in zadihajte. Če stanje ne mine, prebirajte literaturo, obiščite strokovnjaka, posvetujte se in si poiščite pomoč ter delajte na sebi.

PREBERITE TUDI: 5-minutni trik, s katerim si zvišate energijo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj