Predstavljamo vam 6 stvari, ki jih nikoli, ampak res nikoli ne smete odplakniti v odtok, saj ga boste na dolgi rok zamašili, pa še neprijetne vonjave bodo prihajale iz njega, saj bodo v njem zastajale stvari.

1. Jajčne lupine

Morda mislite, da bo zdrobljena jajčna lupina gladko odšla v odtok, vendar dejansko povzroča blokado. Ostri, trdi robovi lupine bodo zbrali druge stvari, ki se spustijo po vašem odtoku in sčasoma povzročijo zamašitev.

2. Maščoba

Ko v odtok vlijete maščobo, se ta drži na notranji strani cevi in cevi na ulici. To lahko sčasoma zamaši celotno cev. Tudi drugi izdelki na osnovi olja so nevarni za izlivanje v odtok, na primer jedilno olje, solatni prelivi, maslo, majoneza in maščobe. Po potrebi najprej poskrbite, da se mast ohladi, nato pa jo zavrzite v smeti.

3. Moka

Moka se strdi, če jo zmešamo z vodo. To lahko zamaši vaše cevi tako, da se sprime na robove in ulovi druge koščke za enkratno uporabo, ki se skušajo spustiti. Moko vedno zavrzite v smeti, ne glede na to, ali je pomešana z vodo ali ne.

4. Nalepke na produktih

Velikokrat si ljudje operejo sadje in pozabijo sneti nalepko; pade v umivalnik in jo sčasoma preprosto spustite v odtok. Odstranite jih, preden operete sadje in jih pravilno odvrzite. Te majhne nalepke se ne raztopijo v vodi in lahko zamašijo vaše cevi ter blokirajo filtre ali črpalke na čistilni napravi.

5. Kavna usedlina

Kavna usedlina se nabere v vaših ceveh in povzroči zamašitev. Vodovodarji pravijo, da so najpogostejši vzrok za zamašen odtok. Kavno usedlino vedno zavrzite v koš za smeti ali jo uporabite za kompostiranje (ne pozabite na kavno usedlino na dnu skodelice).

6. Barva

Podobno kot čistilna sredstva tudi v odtok ne smemo zlivati barve, čeprav gre za tekočino. Lahko onesnaži okolje in povzroči zamašitev odtoka. Številna mesta imajo objekte za nevarne odpadke, kjer lahko varno odvržete staro ali neuporabljeno barvo.

PREBERITE TUDI: Soda bikarbona za bolj čisto in belo perilo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj