Posvojitev starejšega psa je ena najboljših odločitev, kar jih lahko sprejmete, in to ni nobeno pretiravanje! Starejši psi so zlate duše, ki so verjetno bolj željni ljubezni in naklonjenosti kot razposajeni mladiči.

Seveda imajo starejši psi tudi svojevrstne izzive: verjetno bodo obiski pri veterinarju pogostejši, računi pa nekoliko višji; morda boste morali v pasjo rutino vključiti jemanje zdravil. Prav tako ni lahko videti starejšega psa, ki se spopada z gibalnimi ali kognitivnimi težavami. Ohranjanje udobja in zdravja starejšega psa v njegovih zadnjih letih je dolgotrajen in čustven proces.

Vendar pa ljubitelji hišnih ljubljenčkov, ki imajo dovolj energije in srca, da posvojijo starejšega psa, ugotovijo, da je to neverjetno nagrajujoča izkušnja in s tem se ne bi mogli bolj strinjati.

Kdaj psi postanejo starejši?

Na splošno velja, da se pes šteje za starejšega pri sedmih letih. Mnoge velike pasme psov popolnoma dozorijo šele pri dveh ali treh letih. Velike pasme, kot so doge in irski volčiči, imajo običajno krajšo povprečno življenjsko dobo, zato se pri petih letih že približujejo starostnemu obdobju.

Po drugi strani pa pasme psov igračk, ki živijo dolgo, dejansko večino časa preživijo v tako imenovani geriatrični fazi. Mladiči, kot so čivave in pudlji, se lahko glede na svoje zdravje štejejo za starejše šele pri desetih letih ali več.

Če razmišljate o posvojitvi starejšega psa: vse pohvale! Delež posvojitev starejših psov je 25-odstoten v primerjavi s 60-odstotnim deležem posvojitev mladičev in mlajših psov. Zlahka se zaljubimo v prikupne mladičke, kar je razumljivo, a premislite, da bi v svojo družino vključili starejšega psa. Starejše živali so očarljive na svoj način, izjemno ljubeče in predane in si zaslužijo prav toliko pozornosti.

Preberite si šest razlogov, zakaj posvojiti starejšega psa.

1. So aktivni, a brez izčrpljujoče energije in zahtevnosti mladičkov

Psi radi ostanejo aktivni ne glede na starost. Ne glede na starost imajo skoraj neomejene zmožnosti za učenje in igro in dejansko potrebujejo veliko telesne in duševne stimulacije, da ostanejo zdravi in srečni vse življenje.

V nasprotju z mladiči starejši psi porabljajo energijo v krajših obdobjih. Ljudje, ki imajo manj časa za vadbo svojih psov ali pa svojih psov fizično ne morejo peljati na dolge sprehode ali teke po pasjem parku, so idealni lastniki starejših psov. Starejši psi so tudi že prerasli fazo grizenja, grizenja in žvečenja. Poleg tega so starejši psi vedno pripravljeni na dremež, medtem ko mlajši zahtevajo neprestano akcijo.

2. Prihajajo naučeni na življenje v prostorih

Vprašajte katerega koli lastnika mladega psa o zahtevnosti in nesrečah v hiši in našteli bodo veliko nedavnih nezgod. Pri starejših psih je veliko manj verjetno, da boste stopili v napačno nameščen kakec ali jih ujeli, ko bodo urinirali na preprogo. Ti psi so že nekaj časa na svetu in to razumejo. Seveda se pri nekaterih zelo starih psih sčasoma pojavi inkontinenca, vendar najpogosteje vedo, kam se lahko odpravijo, in vas lahko opozorijo, če je njihov mehur poln.

3. Še vedno se lahko naučijo novih trikov

Starejši psi so morda že ustaljeni, vendar se vedno lahko učijo in razvijajo. Psi se bodo učili in rasli, dokler jim bomo za to dajali priložnosti. Nekatere pasme psov so vsekakor trmaste in jih je morda težko naučiti novih ukazov, vendar njihova zrelost pogosto pomeni bolj sproščen postopek učenja.

4. Njihove osebnosti so predvidljive

Posvojitev mladiča je vedno velik skok v neznano. Pasji mladiči so zahtevni in zelo občutljivi. Nimate pojma, kdo so in kakšna bo njihova osebnost čez pet let – ali celo čez šest mesecev! Po drugi strani pa so starejši psi predvidljivi. Na podlagi informacij osebja zavetišča, prejšnjih lastnikov in rejniških domov, poleg tega pa še na podlagi tega, kar lahko sklepate glede na pasmo in starost, sprejemate izračunano tveganje. Starejši pes, ki je že prej živel v zaprtih prostorih z ljudmi, se tudi lažje vživi v nov dom.

Starejši psi razvijejo tudi vedenje, ki obogati in okrepi vaš odnos. Staranje lahko zgladi neprijetne lastnostipsa s hiperaktivno ali dominantno osebnostjo. Starejši pes bo v vsakem primeru veliko mirnejši in manj reaktiven kot takrat, ko je bil mladiček.

5. Mlajše pse lahko naučijo, kako ravnati

Če že imate mladiča ali pa družini dodate mlajšega psa, je lahko vaš starejši pes odličen mentor. Starejši psi lahko mladičku dajejo zgled dobrega vedenja in ga popravijo, kadar se neprimerno obnaša, tako kot bi to storila pasja mati s svojimi mladiči. To deluje tudi v obe smeri: tudi mladiči lahko pomagajo starejšim psom, da dobijo novo življenje. Dokler dva psa spoznavate počasi, enakomerno in pod nadzorom, se lahko sčasoma učita eden od drugega.

6. Izjemna obojestranska korist

Posvojitev starejšega psa je še posebej nagrajujoča izkušnja. Zaslužijo si, da zadnja leta svojega življenja preživijo v ljubečem domu, obkroženi z družinskimi člani, ki skrbijo zanje in ne bodo obupali nad njimi. Zadnje mesto, kjer bi pes moral preživeti svoja zadnja leta, je hladno in strašljivo zavetišče. Ne morem si predstavljati večje krutosti do živali, ki si želi le ljubiti in razveseliti človeškega spremljevalca. Stari psi si zaslužijo toplo posteljo, poln trebuh in obilo crkljanja.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj