Velja stereotip, da so pravi tekači le vitki ljudje in da ljudje z močnejšo postavo ne bi smeli teči. Ljudi z močnejšo postavo mnogi strašijo, da se bodo pri teku poškodovali ali doživeli srčni napad.

Seveda se poškodbe lahko zgodijo, a zgodijo se lahko vsem, ki se s športom ukvarjajo, ne glede na spol, kondicijo ali telesno težo. Vsekakor je pri teku potrebna strpnost in trening po svojih zmožnostih, s tem se izognemo morebitnim neprijetnim posledicam. S tekom je težko začeti; še posebno tistim, ki imajo preveliko telesno težo – poleg slabe telesne pripravljenosti jih spremlja občutek sramu. A dandanes je vedno več takih, ki ta strah premagajo. Vedno več je ljudi, ki jih vidimo tudi na tekaških tekmah in so zaslužijo vso pohvalo. Predstavljamo 6 razlogov, zakaj bi tudi punce s prekomerno telesno težo lahko začele teči.

Pomemben je pravilen začetek

Pomembno je, da oseba, ki ima preveliko telesno težo, s tekom začne počasi, zmerno, po svojih zmožnostih in glede na to, v kakšni pripravljenosti je sedaj. Na začetku je nujno začeti le s hojo, nato vedno hitrejšo hojo in zatem se lahko začne kombinirati tek in hojo. Priporočljivo je tek kombinirati z vajami za moč, tako se lahko izogne poškodbam. Na udaru so običajno najbolj kolena (pri vseh športnikih), ki lahko trpijo zaradi nepravilnega teka, prehitro povečanje intenzivnosti teka ali prešibkih ostalih mišic. Vaje za moč bodo okrepile tudi druge mišice, ki bodo pripomogle k večji moči in zmogljivosti telesa in dale boljšo oporo tudi nogam pri teku. Pomembno je tudi, da se teče pravilno. Tek, pri katerem ob vsakem koraku pristanemo na peti, namreč najbolj obremeni naše sklepe. Priporočljivo se je torej naučiti teči pravilno, tako. da pristanemo pod centrom telesne mase; s tem dobimo najboljši izkoristek težnosti in najmanj obremenimo sklepe.

Ljudje s preveliko telesno težo z nenadno športno aktivnostjo tvegajo več poškodb, prav zato je pomembno, da se aktivnosti lotijo pravilno. Bolj ko bodo aktivni, bolj bodo zdravi in zmožni in možnosti za poškodbe bo vedno manj. Pomembne so torej tudi vaje za moč in pravilna tehnika teka. Pravilna tehnika teka torej omogoči pravilen pristanek in zmanjša obremenitev sklepov, olajša korak, olajša tek in povzroči, da celo telo lažje prenaša napor.

PREBERITE TUDI: Kako shujšati v trebuh in pas?

1. Tek poveča samozavest

Tek zgradi boljši odnos med samim sabo in svojim telesom, saj se nehate vrednotiti le po svojem izgledu, temveč se začnete vrednotiti po tem, kako se počutite in kaj vse zmorete. Ponovno začutite svojo psihično in fizično moč.

2. V vsakem primeru zmagate

Ni pomembno, kako hitro tečete ali koliko pretečete. Pomembno je, da tečete. Tek prinese toliko veselja in zadovoljstva ob osebnih ciljih, da je ta občutek neprecenljiv.

3. Tek je zdrav in preprost

Za tek ne potrbeujete posebne opreme; le udobna oblačila in superge. Vsaj na začetku zadostuje le to, da so na nogah superge, v glavi pa želja. Potrebujete le 2 koraka in že lahko začnete teči. Kasneje se pojavi vedno večja želja po tem, da bi imeli več znanja, zato se lahko kasneje marsikaj novega naučite o pravilnem teku, z varnim tekom pa tudi poškodb ne bo.

4. Ko tečeš, rušiš stereotipe

Si predstavljate, kakšno zavist bodo občutili vsi drugi, ki ne tečejo, ob tem, ko bodo vas videli teči? Tako je – VI zmorete, oni pa ne. Zrušite lahko vse stereotipe o močnejših ljudeh, češ, da zaradi prevelike teže nečesa ne zmorejo. Tako boste tudi druge spodbudili k zdravemu življenju.

5. Tek gradi psihično moč

Tek je odlično orodje, s katerim lahko krepite notranjo moč. Preko težkih tekaških trenutkov boste spoznale, kaj vse zmorete. Spoznale boste tudi to, kaj vse ste sposobne storiti le s pomočjo uma, motivacije in volje.

6. V kombinaciji z zdravo prehrano izboljša zdravje (in s tem tudi postavo)

Tek pomaga izgubljati kalorije in lepo oblikovati telo – seveda v kombinaciji z drugimi načini vadbe ter pravo, zdravo in uravnoteženo prehrano.

PREBERITE TUDI: Tek za začetnike – 1. del

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj