… čeprav nismo lačni, zaradi želje, da bi se izognili situaciji ali občutku. Tehnično verjamemo, da čustveno prehranjevanje lahko vključuje tudi trenutke, ko pojemo rojstnodnevno torto za praznovanje ali popijemo dodaten kozarec šampanjca, ko nazdravimo na poroki – vendar običajno prehranjevanje iz sreče ni problem, ki bi nas moral skrbeti. Negativno čustveno prehranjevanje ali prehranjevanje pod stresom je res zelo pogosto. Ko to počnete, se lahko počutite, kot da ste edini, ki se borite. Toda resnica je povsem drugačna, s tem se bori mnogo več ljudi, kot si mislite.

6 najpogostejših razlogov, zakaj se čustveno prenajedamo

1. Pomanjkanje intimnosti. Ni pomembno, koliko prijateljev imate ali jih nimate. Če se vam ne zdi, da imate podporo – ali vam ne uspe, da bi dosegli podporo – lahko hrana začne delovati kot vaš sistem podpore.

2. Sramovanje. Sram je eno tistih čustev, ki jih vsi težko izrazimo in sprostimo. Ali je torej čudno, da posegamo po hrani, namesto da bi se ukvarjali s tem?

3. Strah pred izzivi. Ko se bojimo početi nove stvari ali ne maramo, da nas izrivajo iz naših con udobja, ta strah ponavadi obrnemo navznoter. In klonimo na edini način, ki ga znamo – s hrano.

4. Izogibanje konfliktom. Kaj je lažjega kot imeti težaven pogovor ali se soočiti s to težko resnico na kratek rok? Uživanje hrane.

5. Strah pred sodbo. Od vseh razlogov je ta najbolj vezan na negativno telesno podobo. V bistvu mislite, da bi “morali” izgledati na določen idealen način, in ker ne, se kaznujete.

6. Dolgčas. Ta je v bistvu slaba navada, ki se je razvila sčasoma (na primer brezglavo žvečenje, medtem ko gledate televizijo) – vendar se še vedno zdi, da izvira iz globljega občutka pomanjkanja. Niste prepričani, kaj storiti? S kom to storiti? Hrana vam krajša čas.

PREBERITE TUDI: Čustveno prenajedanje in kako ga ustaviti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj