Na žalost obstaja veliko napačnih informacij o prehrani, ki krožijo na internetu. Ena izmed teh je, kdaj in kako je najbolje jesti sadje. Preberite 5 najpogostejših mitov o najboljšem času uživanja sadja in o sadju na splošno, skupaj z resnicami.

PREBERITE TUDI: Je treba sadje res jesti le samostojno?

Mit 1: Če jeste sadje pred ali po obroku, zmanjšate njegovo hranilno vrednost

Trdi, da morate jesti sadje na prazen želodec, da bi lahko dobili vse prehrambene koristi. Trdi torej, da če jeste sadje tik pred obrokom ali po njej, bodo hranila nekako izgubljena. Vendar to sploh ni res. Človeško telo se je sčasoma razvilo, da je čim bolj učinkovito, ko gre za absorbiranje hranil iz hrane. Ko jeste obrok, želodec deluje kot rezervoar, ki sprošča le majhne količine hkrati, tako da lahko črevesje zlahka prebavi vse.

Tudi črevo je namenjeno absorbiranju čim več hranilnih snovi. Dejansko so raziskave pokazale, da ima črevesje sposobnost absorpcije dvakrat toliko hranil, kot povprečna oseba porabi v enem dnevu. To veliko absorpcijsko območje pomeni, da je pridobivanje hranil iz sadja (in preostanek vašega obroka) enostavno delo za vaš prebavni sistem, ne glede na to, ali jeste sadje na prazen želodec ali pri obroku.

Resnica:

Vaš prebavni sistem je več kot pripravljen za prebavo in absorbiranje hranil iz sadja, ne glede na to, ali je dobil sadje na prazen želodec ali ob obroku.

Mit 2: Če imate sladkorno bolezen, morate jesti sadje 1 do 2 uri pred ali po obroku

Ideja je, da imajo ljudje s sladkorno boleznijo pogosto prebavne težave, in jedo sadje ločeno od obrokov, saj naj bi to nekako izboljšalo prebavo. Na žalost je to precej slab nasvet za večino ljudi, ki imajo sladkorno bolezen. Ni znanstvenih dokazov, ki podpirajo zamisel, da uživanje sadja ločeno od obroka izboljša prebavo. Edina razlika, ki bi jo lahko naredili, je, da sladkor v sadju lahko hitreje vstopi v krvni obtok, čemur se mora oseba s sladkorno boleznijo izogibati.

Resnica:

Za večino diabetikov, uživanje sadja na prazen želodec ni dober nasvet. Uživanje sadja z obrokom ali prigrizkom je običajno boljša izbira.

PREBERITE TUDI: Je treba sadje res jesti le samostojno?

Mit 3: Najboljši čas v dnevu  za uživanje sadja je popoldne

Tu ni nobene logike, še manj pa dokazov. Trdi se, da se vaš metabolizem popoldne upočasni in uživanje hrane, ki ima visoko vsebnost sladkorja, kot je sadje, zvišuje raven sladkorja v krvi in “zbudi” vaš prebavni sistem. Resnica je, da vsaka hrana, ki vsebuje ogljik, začasno poveča vaš krvni sladkor, medtem ko se absorbira glukoza, ne glede na čas v dnevu. Vendar pa to poleg zagotavljanja energije in hranil vašemu telesu nima nobene posebne koristi.

Ni potrebe, da se “prebudi” vaš prebavni sistem, saj je vedno pripravljen na akcijo, takoj, ko se hrana dotakne jezika, ne glede na čas v dnevu. Medtem, ko lahko uživanje obroka z ogljikovimi hidrati začasno povzroči, da vaše telo uporablja ogljikove hidrate kot gorivo, to ne spremeni celotne stopnje vašega metabolizma. Resnica je, da ni nobene škode pri uživanju sadja tudi zjutraj. Sadje je zdravo kadarkoli v dnevu.

Resnica:

Ni nobenih dokazov ali logike za idejo, da je treba sadje prednostno jesti popoldne. Sadje je zdravo, ne glede na to, v katerem času dneva se ga uživa.

Mit 4: Po drugi uri popoldan ne bi smeli jesti sadja

Zanimivo je, da je mit številka 5 neposredno v nasprotju z mitom številka 4. Teorija je, da uživanje sadja po 2 uri popoldne dvigne vaš krvni sladkor, ko vaše telo nima časa za stabilizacijo pred spanjem, kar vodi do povečanja telesne mase. Vendar pa ni nobenega razloga, da se bojite, da bo sadje povzročilo visok krvni sladkor. Kot že omenjeno, vsaka hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate, zviša krvni sladkor, ko se glukoza absorbira. Vendar ni dokazov, da se bo krvni sladkor dvignil višje po 2 uri popoldne, kot katerikoli drug čas v dnevu.

Prav tako ni razloga za bojazen, da bi uživanje sadja v popoldanskem času povzročilo povečanje telesne mase. Vaše telo ne bo kar preskočilo s kurjenja kalorij v shranjevanje maščob, ko zaspite. Stopnja metabolizma se resda zmanjša, ko zaspite, vendar še vedno kurite veliko kalorij, da vaše telo lahko deluje. Številni različni dejavniki določajo, ali so kalorije pokurjene za energijo ali shranjene kot maščoba, vendar izogibanje sadju na določenem čas v dnevu zagotovo ni eden izmed teh dejavnikov.

Resnica:

Ni dokazov, da bi ukinitev uživanja sadja v popoldanskih urah povečalo telesno težo, obstajajo pa dokazi, da je sadje bolj priporočljivo uživati dopoldne.

Mit 5: Sadje ne redi

Ko gre za izgubo teže, je uživanje veliko sadja in zelenjave, ena najboljših stvari, ki jih lahko storite. To je odličen način za pridobivanje hranilnih snovi, ki jih potrebujete. Sadje je bogato s hranili in je pomemben del zdrave prehrane.

Resnica:

V resnici sadje vsebuje tudi sladkor, zaradi katerega se lahko zgodi, da boste pridobili na telesni teži. Od sadja je najbolj zdravo jagodičevje, ki ne vsebuje sladkorja, vsebuje pa ogromno hranilnih snovi.

Miti, ki trdijo, da obstaja najboljši ali najslabši čas za uživanje sadja, so neutemeljeni in neresnični. V resnici ta pravila povzročijo le zmedo in napačne informacije. Ne glede na čas dneva jejte sadje, da dobite veliko zdravih hranil za vaše telo.

PREBERITE TUDI: Sadje, ki ga lahko uživate med ketonsko dieto

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj