Sicer pa so hladni, deževni dnevi prinesli tudi nekaj dobrega – npr. manj zaužitega sladoleda, manj od sonca poškodovane kože in manj od sonca, soli in klora uničenih las. Da pa ne bomo teh koristi prehitro izgubili, imamo za vas šest nasvetov, kako zadnje poletne avgustovske in septembrske tedne izkoristiti zdravo in koristno.

1. Jejte zdravo – in hladno

Kako pomembno je, da pijemo dovolj vode ali nesladkanih čajev, že vemo. Pogosto pa pozabimo na hrano, ko naj bo prav tako bogata z vodo (in seveda vlakninami). Sadje in zelenjava so idealna izbira, da se po obroku počutimo lahki, hkrati pa dajejo občutek sitosti, telesu dovajajo vodo in vlaknine ter pomagajo pri hujšanju. Hkrati tudi ne povzročajo zatekanja, da boste v lahkih, ozkih poletnih oblačilih in kopalkah lepo vitke. Lubenica, kumare, zelena, vodna kreša pa delujejo celo blago diuretično, tako, da bo učinek še boljši.

2. Preprečite poškodbe zaradi sonca

Za preprečevanje poškodb zaradi UV sevanja lahko poskrbite na dva načina: prvi je zunanji in vključuje izdelke z antioksidanti in zanesljivimi UV filtri, drugi pa je notranji in pomeni hrano in prehranska dopolnila, ki kožo temeljito ščitijo pred poškodbami od znotraj.

Ta hrana so paradižnik, korenje, marelice, lubenica, ki vsebujejo likopen in beta karoten – fitokemikaliji, ki ščitita kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki. Najmočnejša zaščita kože od znotraj, podprta tudi z raziskavami, pa je astaksantin, ki je na voljo v obliki prehranskega dopolnila, in katerega se za zaščito kože poslužujejo tudi vrhunski športniki.

Za lase si omislite sprej, ki vsebuje UV filtre, še boljša izbira pa bo klobuk. Če ste veliko na soncu in v klorirani ali slani vodi, si vsak večer lase umijte s majhno količino nežnega šampona in nanesite negovalni balzam ali masko. Če so lasje mastni, masko oz. balzam nanesite le na konice las, če so lasje zelo izsušeni, pa lahko nanesete tudi kako kapljico olja ali seruma, ki je sestavljen in olj in silikonov.

3. Gibajte se zunaj, v naravi

Narava ima dokazano pozitiven in sproščujoč vpliv na naše počutje, prav tako gibanje – zakaj ne bi obojega združili za kar najboljše učinke? Pohod na hrib, plavanje v jezeru ali v morju, tek po gozdu … karkoli boste izbrali, vaše počutje se bo zagotovo izboljšalo. To pa še ni vse – poskrbeli boste tudi za svoje zdravje in vitkejšo linijo.

Začutite naravo in bosi hodite po pesku, obali, travi … Poleg tega ima bosa hoja tudi dober vpliv na počutje in sproščanje ter daje energijo. Gre za 'tehniko', ki dejansko uravnovesi električno energijo naših teles, zmanjša vnetne procese in pomiri.

 

4. Jejte lahko hrano

Četudi načeloma ne marate lahke, sveže, zdrave hrane, vam bo v poletnih dneh skoraj zagotovo bolj prijala, zato izkoristite priložnost in dovajajte svojemu telesu zdrave obroke.

Pripravite si solate – z mesom ali ribami ali brez – s čim več raznolike zelenjave, če se le da organsko pridelane in čim temnejše, ki vsebuje več antioksidantov in zaščitnih snovi. Že po dnevu ali dveh boste opazili izboljšanje počutja, še zlasti, če boste tovrstno prehrano kombinirali z gibanjem v naravi.

5. Preznojite se!

Poskrbite za intenzivno vadbo, pri kateri se temeljito preznojite, vsaj trikrat tedensko. S tem odvajate strupe iz telesa, krepite svoj srčno-žilni sistem, dvigujete imunski sistem in poskrbite za dvig hormonov dobrega počutja.

 

6. Sprostite se

Poletje je idealen čas za sproščanje na prostem, saj lahko poleg sprehodov v naravi tudi beremo ali meditiramo. Vzemite svoje najljubše čtivo in se podajte na vrt; če ga nimate, pa izkoristite izlet v naravo tudi za branje in odklop od vsakodnevnih skrbi in stresa. In le kaj je prijetnejše kot branje v senci na plaži?

Foto: stylebistro, fotolia

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj