Saj poznate tisti občutek, ko imamo po dolgem dnevu, ko smo cel dan na nogah, noge povsem otečene, razbolene in utrujene? Ali pa ko smo dlje časa v visokih petah in komaj čakamo, da se sezujemo? Takrat najbolj koristi in prija hkrati dvoje: ledeno-mrzla kopel in pa naslonitev nog navpično ob steno.

Za kaj gre?

Gre za povsem preprost položaj, ko se uležemo na tla ali na posteljo – kjer nam je pač udobno – in noge naslonimo navpično ob steno. Pri tem naj noge počivajo tako, da so cele naslonjene ob steno, ne le stopala. V tem položaju vztrajajte 10 do 15 minut – najbolje, da si ob tem nastavite še pomirjajočo glasbo in se sproščate in meditirate. A tudi le 2 do 5 minut je bolje kot nič, če nikakor ne utegnete.

Gre za zdravilno, terapevtsko pozo, ki ima poleg sprostitve nog tudi številne druge pozitivne učinke na naše zdravje.

Pozitivni učinki na zdravje

1. Zmanjšuje oteklost nog in stopal

Ko imamo noge naslonjene ob steno, je to nasprotno gravitaciji, zato se vsa odvečna tekočina pretoči nazaj v telo. To je še posebej koristno za tiste, ki so veliko na nogah ali imajo nizek krvni tlak.

2. Sprosti utrujene mišice

Ko so noge sproščeno naslonjene ob steno, je to idealen način, da se mišice popolnoma sprostijo. Če boste v tem položaju vztrajali vsaj 10 minut ali ga kombinirali z mrzlo kopeljo, boste presenečeni, kakšno olajšanje bo sledilo.

3. Izboljšuje cirkulacijo

Zahvaljujoč gravitaciji dvignjene noge povzročijo, da srce poganja kri hitreje. To izboljša prekrvavitev celega telesa.

PREBERITE TUDI: Prostovoljstvo osrečuje in koristi zdravju

4. Izboljšajo prebavo

Ali ste vedeli, da dvignjene noge vplivajo tudi na organ, na katerega ne bi nikoli pomislili? To je vaše črevesje oz. prebava. Ko dvignete noge, s tem aktivirate mišice, ki vplivajo na prebavo. Tako bo vaš trebuh bolj plosk, prebava pa boljša.

5. Deluje sproščujoče

Ta poza je tudi neverjetno sproščujoča. Ko so noge dlje časa naslonjene ob steno in poleg umirjeno in enakomerno dihamo (meditativna glasba in eterična olja še izboljšata učinek), telo preklopi v odziv počitka in presnove. Zaradi globljega dihanja telo dobi več kisika, mišice pa se sprostijo. Telo preide v proces zdravljenja in regeneracije, zato, ko boste to pozo izvajali vsakodnevno dlje časa, boste opazili na splošno boljše počutje in bolj zdravo telo. Hkrati boste tudi bolj mirni na splošno in v stresnih situacijah.

6. Boljši spanec

Stres je največji vzrok za nespečnost, zato ta relaksacijska poza pripomore k trdnejšemu in kakovostnejšemu spanju.

Že prakticirate naslanjanje nog ob steno? Če ne, potem je skrajni čas, da začnete!

PREBERITE TUDI: Gibanje izboljša samopodobo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj