Ali veste, kaj v resnici povzroča sive lase in kateri dejavniki vplivajo na to, kdaj boste osiveli? Medtem, ko so nekatere – sicer izjemo redke – ženske ponosne na svoje sive lase, jih je ob odkritju prvega sivega lasu večina zgrožena. Brez dvoma se je namreč začelo neizogibno – to je staranje. Mnoge si prvih nekaj las prva leta vztrajno puli, ko pa pride dio trenutka, ko je slednjih toliko, da se ta metoda ne obnese več, saj bi vodila v opazno redkejše lase, se začne redno barvanje.

A nikar ne obupujte, saj znanstveniki vztrajno iščejo tako vzroke kot tudi rešitve za preprečevanje nastajanja sivih las in morda dan, ko barvanje kot edina rešitev niti ni več tako daleč. Pa si poglejmo, kaj so znanstveniki doslej odkrili o sivih laseh?

1. Največji vzrok je normalno staranje

To pa ni prav nič novega, boste rekli. Dermatologi imenujejo to pravilo 50-50. kaj pomeni? “Približno 50 odstotkov populacije ima pri starosti 50 let že sive lase,” je povedal dr. Anthony Oro, profesor dermatologije na univerzi Stanford. Tako kot koži, pa se s staranjem lasem spremeni tudi tekstura, ki postane manj gladka, lasje pa zato manj sijoči.

PREBERITE TUDI: Odslej vaši lasje ne bodo več sivi – in to brez barvanja!

2. Vaše poreklo vpliva

Belci hitreje posivijo, najhitreje med njimi pa rdečelasci. Sledijo jim Azijci, nato afro-američani. Zakaj je tako, znanstveniki še niso ugotovili.

3. Stres ima velik vpliv

“Stres sicer ne bo povzročil direktnega sivenja, a vpliva na veliko težav s kožo in lasmi,” so povedali znanstveniki. Tako lahko zaradi bolezni pride do hudega izpadanja las, težke aknavosti, utrujenega in postaranega videza kože in še kaj.

4. Vaš življenjski slog je ključnega pomena

Kajenje predstavlja velik stres za vašo kožo in lase, prav tako nezdrava prehrana, kajti oboje vodi v še hujše pomanjkanje nujno potrebnih hranil in antioksidantov, kot je zaradi sodobne opustošene hrane že tako prisotno. Zato jejte veliko sveže zelenjave in sadja, kolikor je le možno, ekološke pridelave. Nujno potrebne so tudi zdrave maščobe, ki jih dobite v olivnem olju in nepraženih oreških in prehranskih dopolnilih. Zdrava in ne preobilna prehrana in dovolj ustreznih hranil so temelji vitalnosti, energije, dobrega počutja in počasnejšega staranja, pa seveda tudi preprečevanja starostnih bolezni.

5. Lasje so eno in njihova barva drugo

Lasne matične celice ustvarjajo lase in matične celice, ki ustvarjajo pigment, so ločene. Ponavadi delujejo skupaj, a ene ali druge se lahko prezgodaj izrabijo. Raziskovalci se trudijo ugotoviti, ali bi lahko kakšno zdravilo ali serum za lasišče upočasnil ali preprečil sivenje.

6. Lasje ne postanejo sivi – takšni začnejo rasti

En las raste 1 do 3 leta, nato izpade in začne rasti nov. s staranjem je čedalje več novih las sivih, kajti vsakič, ko začne nastajati nov las, se morejo pigmentne celice, ki vplivajo na barvo las, na novo formirati, a sčasoma se izrabijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj