Takrat ste verjetno ugotovili, da zvečer ni dobro pojesti preveč. Idealno je namreč, da gremo spat s skoraj praznim želodcem, saj se le tako lahko telo res dobro spočije in se ne muči s prebavljanjem prevelikih količin ali neustrezne hrane. Celo tako je, da da je bolje, da gremo spat lačni kot malce preveč siti.

Poleg tega z prepoznimi, neustreznimi in preobilnimi večerjami dodamo (za večino) nepotreben dodatek kalorij. Zatorej preden pograbite prigrizek, ki bi vam najbolj pasal – saj vemo, da zvečer še posebej paše kaj, kar je najmanj zdravo in nam najmanj koristi – preberite, kateri hrani se pred spanjem striktno izogibajte.

1. Mastna hrana

Maščobe telo zelo počasi in težko prebavlja, sploh v večjih količinah. Tako ima takšen obrok kar trojni negativni učinek:

  • Zelo slabo boste spali.
  • Po nepotrebnem ste vnesli v telo precejšnje število kalorij, ki jih telo potem ni porabilo tekom dneva, saj ste šli spat.
  • Naslednji dan se večinoma počutimo zelo zbiti.

Zato se pred spanjem izogibajte zelo mastni hrani; kakršnemukoli cvrtju, večjim količinam sira, mastnim sladicam, hitri hrani.

2. Sladkor in hrana, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov

Grižljaj ali dva ni problematičen, cel kos torte ali cela čokolada pa vsekakor. Namesto, da bi umirjeni zaspali, bo hiter dvig krvnega sladkorja povzročil, da boste popolnoma razbujeni. Če vas res daje želja po sladkem, pojejte le košček čokolade ali dva, še bolj pa kak majhen sadež ali nekaj suhih sliv. Izogibajte se tudi belemu rižu, krompirju ter beli moki in vsemu, kar je iz nje narejeno.

3. Rdeče meso

Tako kot maščobe, se tudi rdeče meso prebavlja zelo počasi in učinek velikega zrezka pred spanjem bo enak kot je pri mastni hrani. Obsedi v vašem želodcu za ure in ure in moti kakovosten spanec (enak učinek ima kakršnokoli meso, sploh, če ga pojeste malo več).

Seveda pa se ni treba izogniti beljakovinam v celoti – popijte kak beljakovinski napitek, npr. iz zdravih konopljinih ali riževih proteinov.

4. Začinjena hrana

Začinjena hrana ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje, a ne, če jo zaužijemo pred spanjem. Začinjena hrana razdraži prebavni trakt in nas tudi razbudi, zato ni primerna pred spanjem. Poleg tega, ker med spanjem ležimo, se lahko zgodi, da se nam začne zaradi razdraženega želodca dvigovati in vračati nazaj v grlo. Nič kaj prijetno.

5. Velike porcije

Zadnje, in najbolj pomembno: NIKAR ne jejte velikih obrokov pred spanjem. Na sploh se nikoli in nikdar se zvečer preveč ne najejte, ne glede na to, da morda cel dan niste jedli. V tem primeru raje izkoristite priložnosti in izkoristite dan za tako zelo zdravi post! Koristilo bo vašemu telesu, počutju in splošnemu zdravju.

Kot že omenjeno – redkokdo potrebuje dodatno vnašanje kalorij, saj jih že tako pojemo preveč; uničenega spanca pa si nihče ne želi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj