A vsakdo, ki je vsaj del odraslega življenja preživel sam(ski), ve, da ni mogoče, da bi bili zares zaljubljeni v vse te ljudi – oz. zaljubljeni morda še, ljubiti pa toliko oseb niso mogli. Gre le za strah pred samoto in navezanost?

 

Zelo verjetno. Ljubezni namreč ni možno izmeriti – gre za nekaj, kar čutimo. A kako vedeti, ali gre za ljubezen ali zgolj navezanost, strah pred (ponovno) samoto oz. samskostjo? Kako vedeti, da ni nekdo, za katerega mislimo, da ga ljubimo, le nekdo, ki nam daje občutek varnosti?

Obstaja nekaj temeljnih kazalcev, ki nakazujejo na to, da gre res za ljubezen.

1. Ljubezen je strastna, navezanost je apatična.

Ko ste zaljubljeni, je v vas ogenj. Ogenj strasti; prijaznosti, včasih jeze – je tam. Le takrat, ko nekaj zares čutimo – tudi intenzivno jezo – lahko govorimo o ljubezni.

Ko smo le navezani, ne občutimo ničesar, kar bi bilo kakorkoli podobno temu ognju. Obstajajo trenutki nejevolje, anksioznosti, naklonjenosti, a nobeden ni podoben močnim občutkom, kakršne prinaša ljubezen.

2. Ljubezen = odsotnost sebičnosti. Navezanost = osredotočenost nase.

Ko gre za pravo ljubezen, postavljamo partnerja na prvo mesto. Njegove potrebe so nam pogosto pomembnejše od naših lastnih in vse, kar počnemo, počnemo tudi zaradi njega, vsako naše dejanje je hkrati tudi zanj/o. Želimo si biti tam za partnerja – v dobrem in v slabem (in v slednjem se pokaže, ali imamo res partnerja ali le sostanovalca ali parazita).

Pri navezanost gre za nas. Želimo, da je nekdo tam za nas; želimo nekoga,  ki nam bo v oporo ali nam kako drugače koristil. Ne oziramo se kaj dosti nanj/o – na prvem mestu poskrbimo zase in za svoje potrebe.

3. Ljubezen je svoboda, navezanost je posesivnost.

Eden izmed najlepših občutkov, ko smo zaljubljeni, je, da je ta občutek ljubezni in pripadnosti prisoten ves čas, tudi ko nismo s partnerjem. Preprosto je tam in vedno nas preplavlja občutek ljubezni in povezanosti. Ni treba, da smo vsak trenutek s partnerjem, da vemo, kako se počuti in kaj doživlja.

Ko gre za navezanost, se počutimo dobro le, ko smo s partnerjem. Ne prenesemo biti narazen z njim oz. njo in ko smo, se neprestano sprašujemo, kaj počne in s kom.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

4. Ljubezen krepi oba partnerja, navezanost se postavi na eno stran.

Ko res ljubimo, dobimo popolnoma nov zagon – kot bi dobili krila. Svet postane lepši in zdi se nam, da zmoremo vse. Skupaj s to energijo dobimo občutek svobode – s partnerjem delimo svoje cilje in sanje in poslušamo njegove.

Ko gre zgolj za navezanost, gre za boj za (prte)moč. Paziti morate, da niste nikoli spregledani, izpuščeni, hkrati pa je edina pomembna odločitev vaša. Pri navezanosti tudi ni nobene rasti in napredka v odnosu – gre le za to, se po potrebi vidita in da veste, da je tam nekje. Odnos ne napreduje, temveč stagnira ali občasno celo nazaduje.

5. Ljubezen pomeni rast obeh partnerjev, navezanost pomeni stagnacijo.

Ko ste zaljubljeni, boste tako vi kot tudi oba s partnerjem kot par skupaj rasla in napredovala. Postala bosta najboljši verziji sebe in postala bosta boljši osebi kot bi lahko postala samostojno. Skratka, partner spodbuja vašo osebno rast in napredek, hkrati pa vi njemu/njej.

V primerih navezanosti gre pogosto za kontrolo drugega ter nezmožnost reševanja lastnih problemov, kar onemogoča lastno rast in rast partnerja. Nerešene težave enega negativno vplivajo tudi na partnerja in ustvarjajo odvisnost, kar onemogoča obojestransko rast in napredek – to pa preprečuje zdrav odnos in ljubezen.

Partnerski odnos ni enostaven

Biti v partnerskem odnosu ni vedno enostavno. Lahko pridejo zelo težki trenutki in obdobja – in takrat se potrudimo – ker se za stvari, ki nam veliko pomenijo, splača potruditi. Saj veste – ‘brez muje se še čevelj ne obuje’ in ravno zato, ker dandanes večina misli, da če gre za pravo ljubezen, pa vse teče kot po maslu, toliko zvez razpade. Nikomur se ne da več potruditi za nič – najlažje je ob prvem nesoglasju raziti.

A to ni to. Prava ljubezen je lahko zelo naporna. Ko nastopijo prve težave, mnogi mislijo, da niso za skupaj – a karkoli tako intenzivnega in življenje spreminjajočega kot je ljubezen, zahteva odločitev in trdo delo – na sebi in na odnosu. Ljubezen je treba intenzivno negovati, da cveti.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj je vsakodnevni fizični stik pomemben
​​​

Ste zgolj navezani?

Se vam dozdeva, da ste le navezani ali nikakor ne morete najti ustreznega partnerja? Nikar ne skrbite – to ne pomeni, da ga tudi ne boste. Izpustite zvezo, ki je le navezanost in dajte sebi in partnerju možnost, da najdeta pravo ljubezen. Bodite potrpežljivi in v času samskosti delajte na sebi – spoznavajte se, izobražujte, rastite, nikar pa brezglavo ne skačite iz odnosa v odnos. Dokler ne spoznate in vzljubite sebe, vas nihče drug ne bo osrečil in izpopolnil.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj